"Nem férfias, csak kemény" - Socfest

“Nem férfias, csak kemény”

Olvasási idő: 4 perc

Egyre többen űzik hazánkban is a Street Workout, azaz a saját testsúlyos edzéseket. Ebben a sportágban nincs másra szükségünk, csak hogy a saját testünket használva erősítsük azt. A parkokban megnőtt a húzódzkodók száma, amelyeket birtokba is vesz a fiatalabb generáció. Akik érdeklődnek a sport iránt valószínűleg már hallották a bronz érmes világbajnok Szarka Ákos nevét, de az idei  évben a Street Workout World Cup-on női versenyző is képviselte hazánkat a nemzetközi porondon. Kellner Viktóriát kérdeztük a workoutról, a versenyről és tanácsokról.

Socfest: Mesélj kicsit arról hogyan ismerkedtél meg a saját testsúlyos edzéssel? Miben más ez, mintha bemennénk egy konditerembe?

vikiKellner Viktória: Mindig is életem része volt a sport, már egészen fiatalon sokféle sportágat kipróbáltam, de mindig valahogy az extrémebb, keményebb sportok felé húzott a szívem. Ilyen volt a break tánc is, amit huzamosabb ideig, 7 évig űztem. Majd ezt követte, az artisaság kipróbálása, és végül a street workoutnál kötöttem ki, ahol az eddig felépített erőmet hasznosíthattam illetve az eddig megtanult trükköket is belecsempészhetem egy-egy workout elembe.

A súlyzók emelgetése valahogy sosem kötött le, nem érzek benne annyi motivációt, koncentrációt, nem kapcsol ki annyira, mint a saját testsúlyos edzés, ahol az edzés végére egyre több erőfeszítés saját magam megmozgatása, emelgetése.

SF.: Lány létedre miért vágtál bele egy ilyen férfias, kemény sportágba?

K.V.: Hogy az első kérdésedre is válaszoljak ezzel együtt, az artistaság a sok pozitív élmény mellett, sajnos negatív tapasztalatokat is hozott. Például egy deréksérülést illetve egy tervezett külföldi munka meghiúsult, így úgy éreztem váltanom kell. Az erőnlétem megőrzése céljából a szabad testsúlyos edzések pont kapóra jöttek, amelyet egy barátnőm mutatott meg a 2013. április 8-án megrendezett Street Workout Találkozón, aminek a végeredménye az lett, hogy ott ragadtam.:) Nem gondolnám, hogy férfias sportágról beszélünk, inkább csak kemény, elvégre a saját súlyunk mozgatásáról van szó, de mindenki képes rá, aki elég kitartó.

SF.: Mi az, ami igazán megtetszett ebben a sportágban, mikor jöttél rá, hogy szeretnél komolyabb szinten is ezzel foglalkozni?

vikiworkout3K.V.: Kezdetben csak az erőnlétem, fizikumom illetve korábbi formám megőrzése céljából űztem ezt a sportot. Tetszett, hogy a szabadban van az ember, formál és nem is költséges. Komolyabb szinten az elmúlt időszakban, 2015 januárjától foglalkozom vele. Nem feltétlen új évi fogadalom, de rájöttem, hogy mostanra alkalmas az erőnlétem arra, hogy én is kellő biztonsággal gyakoroljak trükköket. Régebben is megpróbálkoztam ezzel-azzal, de még gyengének éreztem magam és a sérülésveszély is nagyobb, ha ezekhez a dinamikus illetve statikus trükkökhöz nincsen meg a megfelelő izomzatom.

SF.: Biztos voltak nálad is hullámvölgyek, amikor elgondolkodtál rajta, hogy abbahagyod. Mi lendített túl ezen? Mi ad motivációt?

K.V.: Hullámvölgy az mindig van, épp úgy mint az élet minden területén, azonban arra még nem gondoltam, hogy abbahagyjam, sőt ennél csak komolyabban szeretném csinálni, mivel most érzem igazán, hogy fejlődök. Szerencsére egyre több a lány, és ez is motivál, hogy igenis lássák unisex sportról beszélünk, és ne csak a fiúk vegyék igénybe a szabadtéri edzéslehetőségeket. Az pedig mindenkinek saját döntése, hogy hobbiként űzi, vagy komolyabban szeretné venni az edzéseket, de senkinek sem szabad megfutamodnia a “saját súlyától”.

A motivációt adom én saját magamnak, kapom az edzőtársaktól, mert mindez egy nagyon jó kis közösséggel is jár illetve a külföldi mezőny színvonala is segít. A trükkök tárháza kimeríthetetlen, mindig van új megtanulandó elem, és akár én magam is kitalálhatok valami újat. Emellett pedig folyamatosan meg kell tartani az erőnlétünket is, szóval van munka benne bőven. Sok minden motivál.

SF.: Mit tanácsolsz a street workout iránt érdeklődőknek, hogyan fogjanak hozzá az edzéshez? Saját magunk is edzhetünk, vagy azért inkább kérjük ki egy tapasztaltabb sportoló tanácsát?

K.V.: Aki rendelkezik sportolói múlttal, annak a kezdő erősítő gyakorlatok mindenképp ismertek (fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás), így ezeket szabályosan végrehajtva mindenképp fejleszthetjük saját magunkat például az ismétlésszámok, intenzitás növelésével.  Akik gyengébbek, nem rendelkeznek jó alapokkal, illetve nehéz saját magát inspirálni mindenképp kérjen segítséget egy tapasztaltabb edzőtől. Fontos a gyakorlatok szabályos végrehajtása a sérülésveszély elkerülése végett illetve az edzések megfelelő intenzitásának, erősségének felépítése.

SF.: Hol találhatunk a fővárosban jó helyeket, parkokat, ahol elkezdhetjük az edzést?

K.V.: Szerencsére egyre több kondipark és saját testsúlyos edzésre alkalmas edzőparkot építenek ki Budapesten és több nagy városban is. Úgyhogy kifogás, hogy nincs a közelünkben megfelelő kondipark, már nem igazán lehet.

Budapesten található kondiparkok:
Városliget (XIV. kerület), Margitsziget, Tabán (I.), Népliget (IX). Laktanya utcai edzőpark (III.kerület), Párkány utca (XIII.), Naphegy tér, Avar utca, Mom Park , Goldmann tér, Óhegy park és sokszámos park amiről én sem tudok. Idáig  ezeket  volt  már szerencsém kipróbálni.

SF.: Nemrég részt vettél Oroszországban a Street Workout World Cup-on, amely a World Championship részeként került megrendezésre. Milyen tapasztalatokkal tértél haza?

K.V.: Csupa pozitív tapasztalattal értem haza és rengeteg motivációval. Igazából tudtam mi vár rám, felmértem a mezőny erősségét és nem volt túl sok időm  a felkészülésre, de úgy gondolom a bemutatott versenyszámommal méltón képviseltem a magyarországi női mezőnyt.  Minden elismerésem a nemzetközi női mezőny résztvevőinek, rendkívül erősek és sokszínű produkciókat láthattunk. Meg merem kockáztatni, hogy a zsűrinek is nagyobb meglepetést okoztunk, mint a srácok.
Az idei 2015-ös versennyel a célom a tapasztalatszerzés, a nemzetközi mezőny felmérése és a gyakorlatsorom megfelelő kivitelezése volt. Ez sikerült, sőt nagyon élveztem is a színpadon a workoutot, így azt hiszem sikeres volt a bemutatkozásom.

Kinyílt számomra a világ, itthon lányok lehet kicsit szerénykedtünk idáig az edzésekkel, mert azt hiszem tripla annyi munka szükséges a jövőben ahhoz, hogy dobogó közelében lehessünk, úgyhogy igyekszem tripla annyit edzeni.

SF.: Hova kell fejlődnie a magyar versenyzőknek? Te milyen célokat tűztél ki magad elé?

K.V.: Rendkívül sok a komoly versenyzői és sportolói múlttal rendelkező résztvevő, de ez nem lehet mentség. Azokért az eredményekért is keményen megküzdöttek annak idején, csak talán egy edző mellett könnyebb a fejlődés. A jövő évben is szeretném képviselni Magyarországot, de szerencsére egyre több a női “versenytárs”. A cél, hogy a legjobb képviselje hazánkat minél eredményesebben, úgyhogy ez majd a jövő zenéje, hogy ki mehet, de vannak praktikák, ötletek, amiket megtartok magamnak a jövő évi kvalifikációra.

Amit tanácsolni tudok, hogy nem elég az alap elemeket tudni,  lányoknak/fiúknak egyaránt kell valami plusz, amitől a zsűri szája tátva marad. Valami új és ismeretlen.