Sambo edzés Erdei "Madár" Zsolttal - Socfest

Sambo edzés Erdei “Madár” Zsolttal

Olvasási idő: 2 perc

A sport népszerűsítése fontos dolog, Erdei Zsolt pedig komolyan is veszi ezt a feladatot, ezért meglátogatott bennünket az M4 stábjával egy edzés erejéig Budapesten a Bíbor utcában.

SAMBO – sokan nem ismerik ezt az orosz gyökerekkel rendelkező sportot.  Teljes orosz neve “Samozashita Bez Oruzhiya”, azaz “fegyver nélküli önvédelem”. A küzdőrendszert a XX. század első éveiben alapították, a szélesebb közönség az MMA-n (Mixed Martial Arts – kevert harcművészet, vagy ahogy sokan inkább ismerik ketrecharc) keresztül tudhattak meg többet a sportról, mivel a két sport szabályrendszere sokban hasonlít egymásra. Mindkettőben engedélyezett az állóharc, földrevitel technikák és dobások valamint a földharc (ütések, rúgások, izületfeszítések).   A SAMBO  legnagyobb számban a jujitsu és az olimpia előtti judo (cselgáncs) elemeit tartalmazza, és ez keveredett a hagyományos orosz birkózó stílussal. A stílus a II. Világháború korszakából származó utcai harcosokra jellemző elemeket is átvett, majd a mai orosz katonaság kiképzésének részévé vált, mint hivatalos katonai kiképző módszer.

A sambo verseny öltözék az alábbi részekből épül fel: piros vagy kék sambofki ( cipő ), kurtka ( kabát ), öv, rövid nadrág. Edzésen használatos még a fehér  vagy fekete „Gi”.

Erdei Zsolt megérkezése után rövid megbeszélést tartott a stábbal és velünk (hol lesznek a kamerák, mi lesz az edzés menete stb.) majd ezután felöltötte a kurtkát és ahogy mondani szokás “belecsaptunk a lecsóba” :) .

Bemelegítés és alapgyakorlatok után elkezdtünk pár új technikát átvenni ami jelen esetben földrevitel és földharc technika volt két dolog miatt is:

  1. természetesen féltünk Zsolt ökleitől és ezért nem nagyon akartuk az állóharcot erőltetni :) nem mellesleg egy világbajnok ökölvívó elég képzett embernek számít, ha állóharcról van szó.
  2. a SAMBO lényegét pont a földrevitelek és dobások mutatják meg igazán

A forgatás keretében felvették, ahogy Zsolt elvégzi a gyakorlatokat, rövid gyakorlás után elég jól belejött a technikák kivitelezésébe, bár szemmel láthatóan kicsit szokatlan volt neki a stílus. Természetesen Zsolt kamerán kívül is edzett, pár menetet földharcolt, ahogy mondani szoktuk “gurult” miközben kis segítséget kapott ahhoz, hogyan lehet a ökölvívásban megszerzett ütőerőt földharc közben alkalmazni, illetve hogyan lehet védekezni az ütések ellen.

Sambo 2

A végére elfáradtunk, leizzadtunk, okosodtunk :) . Egy jó edzésen voltunk túl, nem mellesleg egy olyan ember társaságában aki már “lerakott valamit az asztalra” küzdősportok terén. Zsoltinak nagyon tetszett maga az edzés, személyében pedig egy nagyon szimpatikus embert ismertem meg, közvetlensége és földharc közben megeresztett megjegyzései pedig engem “megvettek kilóra”.