III. Open Fesztivál

Olvasásái idő: 9 perc

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az OPEN Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál. Pontosabban OPEN Nemzetközi Közösségi és Részvételi Színházi Fesztivál. Azaz idén kiegészült az elnevezés a részvételi színház fogalmával, ugyanis november 13-18. között a MU Színházban a részvételen lesz a hangsúly. Mindegyik előadás a részvételiségre épít, a néző aktivitására, azaz jelenlétére.

A közel egy hetes eseménysorozat olyan produkciókat ígér az érdeklődőknek, amelyek egyediek, különlegesek és hiánypótlóak a magyar színházi kínálatban. Olyan alkotókat, hazai és nemzetközi művészeket vonultat fel, akik fontosnak érzik, hogy ne a hagyományos színházi keretekben és formákban gondolkozzanak, akik a színházat a cselekvés, a részvétel fórumaként is értelmezik.

A részvételen, a közös játékon, a közös gondolkozáson lesz a hangsúly. Pontosabban ezek lehetőségén, azaz a fesztivál előadásain mindenki a saját kedve és temperamentuma szerint vehet részt. Idén ismét adott a lehetőség, hogy az események alatt a részvétel által a közönség közösségé formálódjon.

Mindegyik előadás a nézőre kíváncsi. Az éppen és akkor, itt és most jelenlévő érdeklődőkre. Rátok, Rád, Önre, Önökre, Mindenkire. Közös játékra invitálnak.
Nyitott vagy rá?

A programokról röviden:

November 13.
18:00 Megnyitó
A fesztivált megnyitja Boross Martin rendező, a STEREO Akt színházi alkotócsoport vezetője. Számos új-dramaturgiát és innovatív technológiát alkalmazó; részvételi, közösségi és társadalmi párbeszédet kezdeményező hazai, és nemzetközi produkció létrehozója.

19:00 és 20:30 Somló Dávid: Mandala
Az előadás alatt a résztvevők a térben felrajzolt és kijelölt útvonalak mentén egy-egy hangszóróval a kezükben sétálnak, melyekből a darab kompozíciója szól. Ahogy a jelenlévők folyamatosan keresztezik egymást egy látványos, játékos koreográfia alakul ki, mely folyamatosan változik. Lassan története lesz a találkozásoknak… két egyforma előadás pedig nem létezhet.

November 14.
19:00 Kelemen Kristóf – Pálinkás Bence György: Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás
Egy olyan részvételi színházi előadásba kalauzoljuk a nézőket, melyben próbára tehetik tudásukat a magyar nemzeti értékekkel kapcsolatban ügyességi és kvízfeladatok révén. A Hungarikum Ügynökség 2017-ben is megrendezi háromfordulós, Hungarikum-ismereti vetélkedőjét, amelynek nem kisebb a tétje, mint hogy ki nyeri el a Hungarikum Ügynökség Lovagkeresztje elismerést.

November 15.
19:00 Káva Kulturális Műhely: Peer Gynt
Komplex részvételi színházi előadás, amely a részvételt, az érzelmeken, gondolatokon és cselekvésen keresztüli közös gondolkodást helyezi a középpontba. Nem a teljes Ibsen-drámát dolgozza fel, hanem a közös egyeztetések alapján a dramaturg és a rendező készítettek egy olyan szövegváltozatot, mely a történetet Ase haláláig meséli el. Az előadás a valóság és fikció viszonyát, illetve a menekülés a valóság, önmagunk és a felelősség elől témaköreit helyezi középpontba.

 

Fotó: Meister Nóra Natália

November 16. és 17.
19:00 Vadas-Tóth-Gryllus: Sleeping Beauty Project
Különleges műfajközi előadásban vehetnek részt az érdeklődők két alkalommal is, mely a fény, a hang, a tánc és a meditáció elegyéből tevődik össze, alapgondolata a Csipkerózsika-meséből indul ki, és a történetből fakadóan három nagy témával foglalkozik: Halál, Mese, Hétköznapok.
Ez a játék vagy koreográfia a színház üres terében zajlik szinte önmagukra hagyva a nézőket, akiket egy hang vezérel, és aktivitásra késztet. Ebben a szituációban a nézők időnként egymás nézőivé válnak. Az interakció nem egy kellemetlen néző-bevonásról szól, hanem egy aktív jelenlétről, a fantáziavilág felnyitásáról, melyben az álom, az ébrenlét, a valóság és a fantáziálás spekulatív koreográfiájában minden egyes jelenlévő ugyanabban a szituációban létezik.

 

November 18.
15:00 KB35 Inárcs: Kimondva – kimondatlanul
Az erőszakmentes kommunikáció alapján létrehozott előadás résztvevő színházi formában foglalkozik a szexizmus hétköznapi élethelyzetekben érvényesülő jelenségeivel. A KB35 közösségi színházi műhely, melynek célja a közösségi értékrend terjesztése, és a színház közösségi megújítása.

19:00 Y to C – Yaniv Cohen: You Look Like You
A ‘You Look Like You’ a közönség és az előadó közötti interakciós lehetőségek hatalmas tárházát kutatja. A koncepció éppoly bátor, mint amilyen megidéző maga az akció. Minden alkalommal egy új közönség találkozik egy új előadóval, és ebből egy új világ születik – egy egyedi, megismételhetetlen módon működő organizmus az adott térben és időben.

Fotó: Efrat Mazor Goldberg

Az előadások részletes színlapja:

Somló Dávid: Mandala
November 13. (hétfő)
19:00 és 20:30
színházterem
időtartam: 50 perc
jegyár: 2000 Ft, diákjegy: 1500 Ft, nyugdíjasjegy: 1500 Ft, XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft, támogatói jegy: 3000 Ft

Egyszerre közösségi koreográfia, a nézőt átölelő hang-kompozíció és bensőséges meditáció egy üres színházi térben.

Az előadást a résztevő nézők egy lassan kibontakozó folyamat során együtt teremtik meg, a darab zenéjét mozgatható hangszórókon, különböző útvonalak mentén a térben hordozva.
A ‘Mandala’ arra keresi a választ, hogy miként létezünk és létesítünk kapcsolatot, amikor nem maradt más csak sétálni és hallgatni.

Az előadás nem-résztvevő nézőként is megtekinthető.
Az előadást moderált beszélgetés zárja.

A darab első, színházi térben játszódó verziója 2016 tavaszán lett bemutatva az oxfordi Audiograft Festival pályázatának nyerteseként. Az ötestés londoni bemutató (The Yard Theatre) mellett a darab előadásra került többek között a szintén londoni We Are Now fesztiválon, a berlini Montag Modus performansz sorozat, illetve a Sao Paolo-i Festival Internacional de Musica Experimental részeként. A darab 2. helyezést ért el az olaszországi Verbániában megrendezésre kerülő II. CROSS International Performance Award- on.

Somló Dávid Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész. Az elmúlt években olyan interaktív hang alapú performanszokat készít, amelyek mozgó hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Elődásai bemutatásra kerültek szerte Európában és Brazíliában is többek között a FIME Sao Paolo (BR), CROSS Awards (IT), NOW’16 (UK), Audiograft Festival (UK), Montag Modus (GER) és UH Fesztivál (HU) keretében. Az L1 egyesület rezidens művésze 2017-ben.

Koncepció, Kompozíció: Somló Dávid
Fény: Sándor Dániel
Támogatók: The Yard Theatre, OCM, Arts Council England, Minirig Speakers, L1 Egyesület

Kelemen Kristóf – Pálinkás Bence György: Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás
November 14. (kedd)
19.00
kávézó
időtartam: 90 perc
jegyár: 2000 Ft, diákjegy: 1500 Ft, nyugdíjasjegy: 1500 Ft, XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft, támogatói jegy: 3000 Ft

Kedvelik azon megmérettetéseket, amelyeken a rátermettség helyett a szimpátia, esetleg rokoni- vagy érdekkapcsolatok döntenek? Amikor a lelkiismeretet legyőzi a lábszagú lustaság, a politikai korrektséget pedig a zsíros cinizmus és a felsőgomb-kigombolás? A Hungarikum Ügynökség 2017-ben is megrendezi háromfordulós, Hungarikum-ismereti vetélkedőjét, amelynek nem kisebb a tétje, mint hogy ki nyeri el a Hungarikum Ügynökség Lovagkeresztje elismerést. Vendégeinknek ügyességi és kvízfeladatokkal kell bizonyítaniuk rátermettségüket. A program díjátadó gálával zárul.

Az alkotókról:
Kelemen Kristóf dramaturg, rendező, a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című, több fesztivált megjárt előadás rendezője, a Radnóti Miklós Színház dramaturgja, az SZFE Doktori Iskola doktorandusza.

Pálinkás Bence György kollaboratív művészeti projektekben, kísérleti tanórákon dolgozik. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori hallgatója.

Nagy sikerű Magyar akác című közös produkciójukat beválogatták a dunaPart4 programjába.

Szereplők: Rétfalvi Tamás, Tarr Judit
Ének: Regényi Júlia
Koncepció-rendezés: Kelemen Kristóf, Pálinkás Bence György

Káva Kulturális Műhely: Peer Gynt
November 15. (szerda)
19.00
Káva Stúdió
időtartam: 150 perc
jegyár: 2500 Ft, diákjegy: 2000 Ft, nyugdíjasjegy: 2000 Ft, XI. kerületi lakos kedvezmény: 2250 Ft, támogatói jegy: 3000 Ft

Komplex részvételi színházi előadásunk a részvételt, az érzelmeken, gondolatokon és cselekvésen keresztüli közös gondolkodást helyezi a középpontba.

Nem a teljes Ibsen-drámát dolgoztuk fel, hanem a közös egyeztetések alapján a dramaturg és a rendező készítettek egy olyan szövegváltozatot, mely a történetet Ase haláláig meséli el.
Mielőtt idáig eljutunk a darabban, több olyan pontot is beépítettünk az előadásba, mely egyfajta kinyitásként szolgál, vagyis a résztvevők (akik lehetnek középiskolások vagy felnőttek) intenzíven kapcsolódni tudnak a látottakhoz, mélyíthetik korábbi tudásukat a felkínált problémáról.
Mi a valóság és fikció viszonyát, illetve a menekülés a valóság, önmagunk és a felelősség elől témaköreit helyeztük a középpontba, mert úgy gondoltuk, hogy ezek „zsigeri szinten” érdekelhetik a célcsoportjainkat.

A résztvevőknek a játék elején lehetőségük van, hogy három kulcsfogalom (valóság – fikció – felelősség) kapcsán megalkossák saját asszociációikat és ezeket felírják az előadás díszleteként működő ajtókra. A menyasszony elszöktetése után a vőlegény apjával kerülhetnek interakcióba, majd a Görbével való találkozás közben maga Peer szólítja meg a résztvevőket, aki mintha önmagával beszélgetve próbálná megérteni mi is történt vele Dovre Papa birodalmában, mit jelentenek a manókirály rejtélyes szavai.

Ase halála után mintha megállna az idő, a résztvevőkkel közösen ezt a pillanatot nagyítjuk ki és vizsgáljuk meg: most mi lesz? Peer a résztvevőkkel együtt gondolkodik azon, hogy menni vagy maradni lenne jobb (milyen érvek szólnak egyik vagy másik oldalon), majd arra van lehetősége a játszóknak, hogy kisebb csoportokban egy – a történet három női szereplője és Peer közt lejátszódó – találkozást rendezzenek meg és próbáljanak ki. Ezek után kerülhet sor a résztvevők és Peer közti rögtönzött találkozásokra, majd a játék végén a negyedik ajtóra kerülnek fel a résztvevők – a történet kapcsán megfogalmazott – kulcsszavai.

Színészek: Bori Viktor, Kardos János, Milák Melinda, Szilágyi Kata, Tóth Orsi, Terhes Sándor
Dramaturg: Róbert Júlia
Látványtervező: Izsák Lili
ARS konzulens: Takács Gábor
Rendező: Polgár Csaba

Az előadás a Káva és HOPPart koprodukciójában, a Norvég Alap támogatásával jött létre.

Vadas-Tóth-Gryllus: Sleeping Beauty Project
November 16-17. (csütörtök, péntek)
19.00
színházterem
időtartam: 60 perc
jegyár: 2000 Ft, diákjegy: 1500 Ft, nyugdíjasjegy: 1500 Ft, XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft, támogatói jegy: 3000 Ft

– kísérleti közösségi előadás –

A Sleeping Beauty Project a belső világunk és külső valóság közötti átmeneti térbe invitálja a nézőt. A saját virtuális performanszunk megélése és átélése valósulhat meg a nézők találkozása és kapcsolódása révén.

A Sleeping Beauty Project alapgondolata a Csipkerózsika-meséből indul ki, és a történetből fakadóan három nagy témával foglalkozik: Halál, Mese, Hétköznapok. Az előadás nézője egy élményközpontú esemény résztvevője, amelyet adott esetben ő maga működtet. A táncelőadás egy olyan eseményt kíván életre hívni, amely a képzőművészet, közösségi aktivitások, workshop, színház, happening lehetőségeit ötvözi. Az alkotók a hétköznapi élet természetes jelenségeinek tematizálása által igyekeznek összetett tartalmakat kibontani, melyek segítségével önmagunkkal szembesülhetünk a mindennapi élet, a pihenés, az álom, a halál és az identitás tereiben. Ez a játék vagy koreográfia a színház üres terében zajlik szinte önmagukra hagyva a nézőket, akiket egy hang vezérel, és aktivitásra késztet. Ebben a szituációban a nézők időnként egymás nézőivé válnak. Az interakció nem egy kellemetlen néző-bevonásról szól, hanem egy aktív jelenlétről, a fantáziavilág felnyitásáról, melyben az álom, az ébrenlét, a valóság és a fantáziálás spekulatív koreográfiájában minden egyes néző ugyanabban a szituációban létezik.

„Az előadás végig a blöff, a vicc és a komolyság vékony jegén táncol. Ez a színház ugyanis- mint általában a jó kortárs színház, ahol mindig van rizikófaktor – nemcsak abból áll amit látunk és érzékelünk, hanem amilyenek a reakcióink, amennyire engedjük vagy nem engedjük magunkat befolyásolni, (meg)vezetni a darab során. Csak akkor eszmélünk, hogy valamiben voltunk, amikor az utazás egyszer csak véget ér és megérkeztünk. Egyedül és együtt egy új valamiben.”- Králl Csaba
„Koreográfia, játék, audiovizuális terror, interakció, tréning és happening kellemes keveredése az előadás. Sokkal inkább magunk gyónunk magunknak, mintsem az alkotó lelkének kivetülésére figyelnénk. Annyi szóló, ahány néző és boldogan élünk, míg meg nem halunk.”- Sisso

Vadas Zsófia Tamara táncos, koreográfus. Koreográfiát és táncpedagógiát tanult a Budapest Kortárstánc Főiskolán. Táncosként a Tünet Együttes és Hód Adrienn, illetve a Hodworks korábbi előadásaiban volt látható. Jelenleg, Molnár Csaba (Az Ökör, Eclipse) Vass Imre (Taking place) és a Stereo Akt (Felülről az Ibolyát, Promenád) darabjaiban látható. Saját munkáira a kollektív alkotói szemlélet jellemző. A Dányi-Molnár-Vadas trió által létrehozott Nyúzzatok meg című előadás Lábán-díjban részesült 2014-ben.

Gryllus Ábris média designer, zenész. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakán diplomázott. A FOR. zajtechno formáció egyik tagja. Hanginstallációi bemutatkoztak már a Berlini Gallery Weekend-en, a Bécsi Design héten, a Soundscapes Festival-on, a Velencei Biennálén, illetve a budapesti OFF Biennálén. Vadas Zsófia Tamarával dolgozott már együtt, közös előadásuk, amely a Krund Ni Ovel címet viseli, szerepelt az idei NEXT Feszt programjában.

Tóth Márton Emil képzőművész. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász karán diplomázott. Szólóban és a Nemmivoltunk! Crew tagjaként tevékenykedik, de más művészeti területeken is aktív. Részt vett a Sleeping Beauty Project első eseményének létrehozásában a 2016-os Sziget Fesztiválon. 2013-ban alkotóként dolgozott a Műhely Alapítvány Az Ismeretlen kutatása című programjában.

Koncepció, koreográfia: Vadas Zsófia Tamara
Alkotók: Gryllus Ábris, Nemes Z. Márió, Tóth Márton Emil, Vadas Zsófia Tamara
Zene: Gryllus Ábris
Látvány: Tóth Márton Emil
Fény: Dézsi Kata
Szöveg: Nemes Z. Márió
Előadó: Vadas Zsófia Tamara
Külön köszönet: Vass Csenge, Brückner János,
Produkciós asszisztens: Vámos Janka
Producer: Sín Kulturális Központ

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Open Latitudes3, Az Európai Unió Kultúra Európa Projektje, Új Előadóművészeti Alapítvány

Az előadás forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

KB35 Inárcs: Kimondva – kimondatlanul
November 18. (szombat)
15.00
kávézó
időtartam: 100-120 perc
jegyár: 2000 Ft, diákjegy: 1500 Ft, nyugdíjasjegy: 1500 Ft, XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft, támogatói jegy: 3000 Ft

Az előadás résztvevő színházi formában foglalkozik a szexizmus hétköznapi élethelyzetekben érvényesülő jelenségeivel. A témát az erőszakos kommunikáció, az aszimmetrikus emberi viszonyok, a hierarchizált kulturális beidegződések általános emberi kérdései felé tágítjuk a nézőkkel, akik folyamatosan befolyásolhatják a történet alakulását, kimenetelét.

Alkotók: Boda Anna, Fazekas Anna Dorottya, Fodor Éva, Kovács Anna, Kovács Zoltán, Villant Bálint, Urszinyi Ádám. Rendező: Szivák-Tóth Viktor

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap

Y to C – Yaniv Cohen: You Look Like You
November 18. (szombat)
19:00
színházterem
időtartam: körülbelül 90 perc
jegyár: 2000 Ft, diákjegy: 1500 Ft, nyugdíjasjegy: 1500 Ft, XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft, támogatói jegy: 3000 Ft

A ‘You Look Like You’ a közönség és az előadó közötti interakciós lehetőségek hatalmas tárházát kutatja. A koncepció éppoly bátor, mint amilyen megidéző maga az akció. Minden alkalommal egy új közönség találkozik egy új előadóval, és ebből egy új világ születik – egy egyedi, megismételhetetlen módon működő organizmus az adott térben és időben.

A nézőket arra invitáljuk, hogy spontán módon utasításokat adjanak, illetve kommentálják a táncosok tevékenységét a színpadon, akik ezekre a visszajelzésekre valós időben reagálnak. Az eredmény egy közös koreográfia, bensőséges és játékos alkotás, melyet a kockázatvállalási, kísérletezési kedv hívott életre, valamint az a vágy, hogy a művészet segítségével kapcsolatot teremtsünk egymással.

Az előadás tere, azok elemei esztétikájukban, funkciójukban és filozófiájukban stabil keretet kínálnak az előre nem látható és kiszámítható tényezőknek, melyek táncos és közönség között alakulnak ki.

A ‘You Look Like You’ a kommunikációra való egyszerű vágyunkból jött létre, és ilyen módon feltárja és teret enged azoknak a vágyaknak és félelmeknek, melyek a nézőt kerítik hatalmukba egy előadás során. Az összhatás sokkal inkább gondolatébresztő, mint katartikus.

A „bármi megtörténhet” érzése tölti be az interaktív teret, a résztvevők pedig szembesülhetnek a „ha újra megtehetném, mit csinálnék másképp?” alapvető kérdésével.

Koncepció: Yaniv Cohen
Művészeti tanácsadók: Asher Lev, Amit Gour & Andrea Spreafico
Fény: Martin Flack
Díszlet: Simen Aanerud
Software tervező: Itay Galim
Producer: Y to C – Yaniv Cohen
Koprodukciós partnerek: Hessisches Staatsballett Germany, Carte Blanche Norway, BIT teatergarasjen Norway, Bærum kulturhus Norway

Borítókép: Balczó Dóri fotója