Léda Ősbemutató!

Olvasási idő: 2 perc

Az első világháború és a trianoni döntés után Gödöllőn is állandósul az elkeseredett csönd. Itt él elfeledve Brüll Adél, a híres Ady-múzsa: Léda a férjével. Azzal a férfival, aki mellette végig kellett, hogy élje és nézze felesége „nagy szerelmét” a költő iránt.

Múzsának lenni nem hálás szerep, a vége csalódás, betegség. És már Ady is halott. A házaspárnak most szembe kell nézni a múlttal. Ki kell végre beszélni az elhallgatott-elviselt élethelyzeteket. Mitől maradtak együtt, mitől tartanak ki még mindig egymás mellett? Segít ebben egy helyi fűzfapoéta, Kokas Pál megjelenése, aki csak bonyolítja az amúgy sem egyszerű viszonyokat.…Dióssy Ödön és Léda háza legendás, titkokat őrző  ház volt Gödöllőn. Amelyben elzárva élt elviselhetetlen bőrbajával a városiak által megvetett romlott, vérbajos asszony elmebeteg húgával, Margittal, és férjjel, aki most a drámában döntő lépésre készül…

1922, Gödöllő. Ady szerelme, Léda itt talál magának menedéket férjével a költő halála után. A férj hosszú évekig szó nélkül tűrte felesége szerelmét, de most úgy érzi, eljött az ő ideje… Varga Izabella és Szőke Zoltán szenvedélyes érzelmi párbaja nem nélkülözi a megrendítő pillanatokat, de a humort sem. Játszótársaik a színpadon egy dilettáns költőt alakító Dózsa Zoltán és Nagy Nati.

  • Író – rendező – Pozsgai Zsolt
  • Léda – Varga Izabella
  • Diósy Ödön, a férje – Szőke Zoltán
  • Kokas Pál, költő – Dózsa Zoltán
  • Margit, Léda elmebeteg húga – Nagy Nati

A helyszínről

A gödöllői kastély déli szárnyainak egyikében Grassalkovich II. Antal alakíttatott ki színháztermet, az épületen 1782 és 1785 között végzett átalakítások során. A színházban a Budán, Pesten és Győrben is fellépő német vándortársulatok játszottak. A herceg halálát (1794) követő mintegy hét évtizedből nincs adat a színház használatát illetően. Megszüntetésére 1867-ben került sor, amikor a kastélyt megvásárolta a magyar állam, s koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné használatába adta. A színház berendezését elárverezték, belső terét két födém beépítésével ismét három szintre tagolták. Ez a szerkezet maradt fenn 1986-ig, amikorra a kastély II. világháború utáni, méltatlan hasznosítási formái következtében az épület állapota erősen leromlott, s a födém leszakadt. A falkutatás a korabeli berendezés és színpadtechnika nyomait is egyértelműen feltárta. Az épületszárny helyreállítása 2002 májusában kezdődött. A színház üzemeltetéséhez szükséges háttérfunkciókat két, újonnan beépített pinceszinten alakították ki.