Madách téri kerti partyt ad az Örkény Színház - Socfest

Madách téri kerti partyt ad az Örkény Színház

Olvasási idő: 2 perc

A színházban, a téren, illetve két színpadon szórakoztatják vendégfellépők és a társulat tagja előadásaikkal, koncertjeikkel a nagyérdeműt a Madách téren az Örkény István Színház kerti buliján augusztus 29-én.

Az augusztus 17-ei vihar az Örkény István Színházat sem hagyta érintetlenül, több milliós kárt okozva a díszletekben, színpadi szőnyegekben, függönyökben, vagy éppen az aznap átadott új liftben. Szerencsére a szolidaritás megmutatkozott a bajban, és a dolgozók önkéntes segítségének köszönhetően sikerült mérsékelni a károkat, de azok felmérése még nem ért véget.

macsaipal

Forrás: jegy.hu

Mácsai Pál, a színház igazgatója ismertette azt az állapotot, amiben az előző évadot lezárták, és amiből indítják a következőt. A tavalyi év során az Örkény István Színház hatvannal több előadást tartott a kötelezően ajánlott nagyjából kétszáznál, melyek között hat saját bemutató volt. Az igazgató emlékezete szerint, az általa tizenegy éve a korábbi Madách Imre Színházból név-, és szemléletváltással létrehozott új színház, a kötelezően vállalt 75 százalékos látogatottságot évről-évre átlagosan két ezer fővel növelve, a tavalyi évadban 89 ezres nézőszámával túllépte a száz százalékot. A színház viszont természetesen nem a számok hajhászásáról szól Mácsai szerint sem, így nem is lehet elvárás, hogy száz százalék fölött legyenek, hanem az előadások kell olyan minőségűeknek lenniük, ami megtalálja a maga közönségét, szebben mondva az embert.

Augusztus 29-én a Madách téren az Örkény Kert elnevezésű rendezvényen minden kedves látogató megcsodálhatja a színház új bejáratát, mely előtt a Madách téren, két színpadon adnak majd koncerteket. Salamon Bea és a Méta inkább kicsiknek, mint nagyoknak szóló táncháza után Harmonia Garden, majd pedig Szakértők koncertek lesznek. Héttől Szalóky Ági tart Karády estet – A vágy muzsikál címmel, végül Örkény Esztrád koncert zárja majd az estét. A kis színpadon miután a gyerekek kijátszották magukat a Kaláka együttes buzdítására, anya és apa Huzella Júlia és Ficza István Egy férfi és egy nő örökzöld témáját feldolgozó filmdalestjét hallhatja majd. Kocsis Zoltán fellépése helyett ezúttal, felnőtt korba érő fia, Kocsis Krisztián zongorázik este nyolctól.

7SZAMURAJ_plakat_ Kellemes, vidám hangulatban, ha hihetünk az előrejelzéseknek, szintén kellemes időjárási viszonyok mellett indítja tizenkettedik évadát az Örkény István Színház, ami ha profetikus nem is, de tervekben és teendőkben mindenképpen gazdag lesz. Az Iram program keretében, egyfajta színház-metodikai, dráma-pedagógiai központ fejlesztése mellett, az ún. Stúdió színház projekt létrehozásában is döntő lépések történhetnek az idei évadban Mácsai szerint. Öt bemutató viszont mindenképpen lesz idén az Örkényben. Parti Nagy Lajos, Köd utánam című darabjával Mohácsi János rendező tesz kísérletet „az operett lezártnak tűnt történelmi és társadalmi küldetésének felélesztésére” (Mácsai Pál). Mikó Csaba és Gáspár Ildikó Hét szamuráj címmel készített az ismert Kurosawa film forgatókönyve, illetve Tábori Zoltán, Cigány rulett című riportkönyve feldolgozásával egy érdekesnek és minden bizonnyal keménynek ígérkező groteszk hibridet legenda és valóság között. Szintén Gáspár Ildikó rendezi Mikó Csaba másik debütáló darabját. Az Apátlanok, két évvel ezelőtt legjobb új magyar drámának járó díjat nyert, és egy a rendszerváltás óta tartó negyedszázados családkövetést dolgoz fel. Az idény második felére várható a Mesél a bécsi erdő, illetve Mácsai Pál rendezésében az Ügynök halála bemutatója.