Művészetek közti összefogás a közösségek megmaradásáért - Socfest

Művészetek közti összefogás a közösségek megmaradásáért

Olvasási idő: 3 perc

Néhány nappal ezelőtt indult el a Norvég Alap 40 millió forintos támogatásából megvalósuló azon szerteágazó, ugyanakkor számos ponton egymásba kapcsolódó projekt, amelyet összefoglaló nevén csak Sajátszínházként illetnek megalkotói. A Platform-művészet: Részvételi Művészeti Program célja, hogy az ország különböző elmaradott térségeiben színházi, fotós, filmes, illetve festészeti eszközökkel dokumentálják, illetve prezentálják saját sorsuk különféle epizódjait az életük kerekén fordítani akaró, hátrányos helyzetű cigány és magyar felnőttek, illetve gyerekek.

A várhatóan egészen 2017 tavaszáig tartó előadás-, illetve workshop sorozat fókuszában az ország két elmaradott vidéke, az Ormánság, illetve Borsod-megye áll. A pedagógiai, terápiás és mediációs célt szolgáló foglalkozások és bemutatók lebonyolításában a Káva Kulturális Műhely, a StereoAkt, a Parforum Részvételi Műhely, a Murál Morál, a SzoMaRo, továbbá a Pécsi Szín-tér Egyesület, valamint a Freedoc nevű civil szervezetek, illetve kulturális egyesületek, valamint számos független alkotó és civil aktivista közreműködik.

Az idén fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Káva Kulturális Műhely ún. részvételi színházat csinál. A Sajátszínház projekthez kapcsolódóan, Elveszettek – a hiányzó pillanat címmel egy új darabot mutatnak be a színházi társulat profi és amatőr tagjainak előadásában. A történet a magyar, illetve az európai, közvéleményt jelenleg leginkább foglalkoztató közéleti témát, a menekültválságot állítja fókuszába. A darab azokat a dilemmákat járja körül, amelyeket minden empátiával rendelkező ember átél, amikor segítségre szoruló ismeretlen emberek tömegével találkozik. Hogyan reagál egy zárt, szűk kis közösség, amikor cselekednie kellene, de a kétely és a félelem meggátolja ebben. Hol van az egyén felelőssége és hol húzódnak az együttes cselekvés korlátai? Létezik-e olyan kritikus helyzet, amikor az embernek nem marad más lehetősége, mint vakon követni egy kívülálló, ám kompetensnek tűnő ember tanácsait a megoldás érdekében? Ezek azok a fontos kérdések és szituációk, amiket a közönség bevonásával próbál modellezni az előadás. A közönség első alkalommal szeptember 26-án Pécsbányán válhat részesévé ennek az aktuális dilemmának.

Fotó: Csoszó Gabriella

Fotó: Csoszó Gabriella

A Sajátszínház projekt közösségi színház témájú projektje Borsod megye két falvára, Szomolyára és Sályra fókuszál. A Szociodráma Műhely, illetve a Verbatim-színház Műhely keretein belül helyi roma asszonyok adják elő saját történeteiket, melyekben alkalmuk volt megtapasztalni a hátrányos megkülönböztetést, az egészségügyben, a munkaerő piacon, vagy az élet egyéb területein. Gyulay Eszter dramaturgként, Romankovics Eda drámatanárként, Sárosdi Lilla pedig színművészként segíti a résztvevőket, saját, személyes történeteik színi előadásában. A projektre eddig 15 roma asszony jelentkezett 20-tól egészen 50 éves korosztályig bezárólag. Az érdeklődők számából is látható, hogy a Szomolyai Magyar Roma Egyesület elnökének és szakmai vezetőjének, Lázár Irénnek és segítőinek , Horváth Zsanettnek és Hankó Máriának a munkájára is igény van a faluban a közösségszervezés terén. A Szívhang elnevezésű színházi projektre Tesszáry Judit vezetésével egy Szociodráma Műhely, Lanszky Anita irányítása alatt pedig egy ún. Digitális Történetmesélés Műhely is épül. A két műhely a folyamat dokumentálásában, illetve szakmai feldolgozásában kap szerepet.

A Sajátszínház komplex projektjének másik kiemelt földrajzi térsége az Ormánság, ahol művészi szempontból az egyik legösszetettebb közösségépítő munkát végzik. Katona Kriszta és László Eszter koordinálása mellett a közösségi festés segítségével igyekeznek lehetőséget biztosítani az önkifejezésre és az együtt alkotásra a résztvevők számára. Csoszó Gabriella a Fotóhang Műhely vezetőjeként az alkotási folyamat fényképes dokumentálását végzi. A Sztereó Művészeti Közhasznú Egyesület képviseletében Boross Martin az események filmes dokumentációját és feldolgozását irányítja. A Doku-színház kamerái a festmények elkészültének dokumentálása mellett, a  helyi fiatalok valamely pozitív üzenetet hordozó, kitalált történetét is filmre veszik. Remélhetőleg sikerül olyan maradandó műveket alkotni, amelyek demonstrálják az ilyen elmaradott térségek lakói számára is, hogy milyen kreatív módjai, és pozitív hatásai lehetnek az önkifejezésnek egy, bár szegény, de összetartó közösségében.

falfestes

Kép forrása: sajatszinhaz.org

A Sajátszínház Platform Művészet: Részvételi Műhely Programja rendkívül érdekesnek tűnt számomra a bemutató alkalmával. A résztvevőkkel való személyes találkozás alkalmával részletes betekintést kaptunk a projekt minden elemébe, de őszintén bevallom, annak ellenére hogy serényen jegyzeteltem, nagy segítségemre volt a Műhely jól átlátható, ugyanakkor részletekbe menő honlapja abban, hogy átfogó képet tudjak adni annak minden eleméről. A socfest.hu nevében állíthatom, hogy nagy örömünkre szolgál ilyen eseményekről tudósítani, mert ilyenkor szembesül az ember azzal, hogy több éves szervező- és alkotómunka áll egy ilyen komplex összművészeti drámapedagógiai és szociális projekt megvalósítása mögött. Az ilyen programok segítségével újra méltóságot, figyelmet és reményt adnak országunk leghátrányosabb térségeiben lakó honfitársaink számára, amit egyébként sajnos nem kapnának meg.