Győri Balett - Ne bánts! - Socfest

Győri Balett – Ne bánts!

Olvasási idő: 2 perc

A 2015 májusában bemutatott Ne bánts! című tánc produkció a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel. Október 14-én pedig Budapesten a MOM Kulturális Központban is debütál.

A darab fókuszában egy fiatal lány áll; a család ”szentháromságának” egyik tagja. A társadalmi nyilvánosság felé a normális család képét betegesen közvetítő szülők a lakás ajtaját becsukva már nem alkotnak olyan szoros köteléket. Az anya rideg passzivitása utat enged a mindent irányítani akaró apa ámokfutásának. De mit tehet egy lány, akkor, ha a felemésztő családi közeg börtönként zárul rá? Ha már a saját testével is más rendelkezik? Ha a körülötte élők nem látnak semmit? Ha a barátok nem akarnak látni semmit? S ha a saját anyánk úgy tesz, mintha nem történt volna semmi…

A Győri Balett új produkcióját a Fiatalok a Fiatalokért gyermek- és ifjúsági művészeti nevelési programjuk null kövének tekinti. A Fiatalok a Fiatalokért programjuk missziója összetett: egyrészről fel szeretnék kelteni a fiatal korosztály figyelmét és érdeklődését a művészetek, esetükben a táncművészet iránt, hogy a gyermek korosztályból „balettet értő” és szerető nézőt neveljenek, az ifjúságnak pedig a korosztályukat érintő problémákra rámutatva – és nem tabuként kezelve azokat – egy „beszéljünk róla” fórumként szeretnének működni előadásaikkal.

A budapesti előadást követően a Nézőpont Alakult színész-drámatanárainak segítségével egy közös, diskurzusgeneráló foglalkozással szeretnénk alkalmat teremteni nézőink számára, hogy az előadással kapcsolatban felmerülő gondolataikat, érzelmeiket és kérdéseiket megoszthassák az alkotókkal és egymással.

Orosz Sándor1 (Large)

Fotó: Orosz Sándor / Győri Balett

Rendező, koreográfus: Velekei László Harangozó-díjas
Asszisztens: Kara Zsuzsanna
Dramaturg: Csepi Alexandra
Zene: zenei montázs
Látvány: Vidos Tibor
Videó effektek: Jekli Zoltán
Jelmez: Baracsi Orsolya
Világítás: Szabó Attila

 

Táncolják:

Egy lány – Gyurmánczi Diána/Tüű Barbara
Az apja – Artem Pozdeev/Sebestyén Bálint Harangozó-díjas
Az anyja – Matuza Adrienn/Tatiana Shipilova
Vízió – Daichi Uematsu/Szanyi Tamás
Egy fiú -Jekli Zoltán/Engelbrecht Patrik
Szomszéd pár – Alekszey Dolbilov/Balikó György – Hancz Alexandra/Varga Ágnes
Lányok – Berzéki Melinda – Tüű Barbara – Tatiana Shipilova /
Marjai Lili – Tetiana Baranovska – Szendrei Georgina