Nemzetközi folklórfesztivál a Kis-Duna mentén - Socfest

Nemzetközi folklórfesztivál a Kis-Duna mentén

Olvasási idő: 2 perc

2016. augusztus 12. és 20. között, három Kis-Duna menti településen – Ráckeve, Tököl, Százhalombatta – kerül megrendezésre a XXIII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál, a régió egyik legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

A fesztivál Kis-Dunai Népzenei és Néptánctalálkozó elnevezéssel indult 1987-ben és nőtte ki magát nemzetközi folklórfesztivállá. A szervezők fő célja a népi kultúra, elsősorban a néptánc és a népzene bemutatása, népszerűsítése és terjesztése a Magyarországra érkező országok művészeinek, valamint a magyar népművészet kincseit őrző és ápoló helyi együttesek magas színvonalú egyedi produkcióin keresztül.

Ráckevén minden évben gazdag programkínálattal találkozhatunk a Művelődési Központ szabadtéri színpadán. Augusztus 16-tól 19-ig esténként a Táncpanoráma műsorában 4-5 külföldi együttes mutatkozik be, majd augusztus 20-án a fesztiválon résztvevő néptáncegyüttesek felvonulása és fergeteges gálaműsora zárja az eseménysorozatot.

Ráckevei specialitás az augusztus 19-i Vízikarnevál, ahol feldíszített, kivilágított csónakok, vízi járművek tarkítják a festői szépségű Kis-Dunát. A Karnevál egyúttal verseny is: a zsűri értékes ajándékokkal jutalmazza az ötletesen átalakított, feldíszített vízi járműveket. Végül a Karnevál vízparti bállal zárul a Csiga Big Band közreműködésével.

A fesztivál kísérő rendezvényei: képzőművészeti kiállítás, szabadtéri színházi előadások, koncertek, ökumenikus istentisztelet, népművészeti kirakodó vásár és kézműves foglalkozás.

summerfest

A Nyitó- és Záróceremóniát a százhalombattai Szent István téren rendezik meg. A Nyitóceremónián minden, a Summerfestre érkező együttessel találkozhatnak az érdeklődők. Az együttesek pár szóban bemutatják önmagukat, és kedvcsinálóként előadnak egy-egy műsorszámot a repertoárjukból, majd a műsort közös tánc és tűzijáték zárja. A Záróceremónián pedig minden táncos és néző gyertyával a kezében, táncolva búcsúzik a fesztiváltól.

A fesztivál közben rengeteg alkalom nyílik új barátok szerzésére. A programok nagy részében néző és előadó nincs elkülönítve: együtt ülnek és táncolnak a Népek Bálján, a Fesztiválklubban, a Fesztiválhajón, valamint a Táncpanoráma műsorok utáni táncházakban. Hogy a látogatók jobban megismerhessék az érkező kultúrákat, a Ki játszik ilyet program keretében a fiatalkorúak (és az idősebbek is) különféle gyermekjátékokat is tanulhatnak. A fesztivál ideje alatt egyéb városi programok is közül választhatunk, mivel a fesztivált egy tíz napos rendezvénysorozat is végigkíséri.

Az idei meghívott országok: Argentína, Costa Rica, Dagesztán, Észak-Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Kolumbia, Mexikó, Olaszország, Oroszország, Palesztina, Spanyolország, Szerbia, Thaiföld, Törökország, Uruguay, Üzbegisztán, Magyarország.

A rendezvény minőségi elismerése, hogy a CIOFF (Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége) védjegye alá tartozik.