SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál - Socfest

SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Olvasási idő: 3 perc

A magyar mozdulatművészet több mint százéves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozó Orkesztika Alapítvány 2015 januárjában, tizenhatodik alkalommal rendezi meg a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált.

A SzólóDuó Fesztivál célja, hogy a szárnyaikat bontogató és tapasztalt alkotókat, táncosokat egyaránt bátorítsa, hogy legújabb alkotásaikat megismertessék a nagyközönséggel. Az idei fesztivált négy jelölőkör előzte meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon, a további pályázók pedig videón keresztül adhatták be jelentkezésüket. Az Orkesztika Alapítvány idén ünnepli a Lengyel Társfesztivállal való kapcsolatának 10. évfordulóját, amely a budapesti Lengyel Intézet támogatásával valósulhatott meg. A SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál 2015 (16. évad) 2015. január 14-18 között tekintheti meg a közönség Budapesten.

A SzólóDuó Fesztivál 2005 óta egy nemzetközi szakmai találkozó, s mint ilyen, kiváló alkalmat teremt arra, hogy termékeny kommunikációt indítson el az egyes tánctrendek képviselői között. Az Alapítvány a fesztivál során lehetőséget teremt minden alkotónak, hogy művészi elképzeléseiket szabadon bemutathassák. Azok a résztvevők, akik a jelölőkörökön nyújtott teljesítményük alapján továbbjutottak a versenyprogramba, személyes szakmai visszajelzést kapnak a zsűritől, ezzel segítve önálló alkotói fejlődésüket. A legjobb produkciók a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazatai alapján nyerik el a díjakat. A versenyprogram legjobbjait a SzólóDuó 2015 Gálaesten – 2015. január 18-án láthatja majd a közönség.

18090_10151140201808511_688889451_nAz idei, több mint 120 pályázatból, 4 jelölőkör keretében (lengyel, német, magyar és videós jelentkezések) szakmai zsűri válogatta ki programba kerülő 27 verseny produkciót. A versenyprogram 2015. január 15-17 között kerül megrendezésre a MU Színházban, ahol a továbbjutott versenyzők mutatják be munkáikat. A produkcióknak, mint egységes önálló műveknek a fesztivál adja a premierjét, tehát a közönség garantáltan új, vagy ebben a formában soha nem látott alkotásokat láthat. Az idei év fontos eseménye, hogy 10 évvel ezelőtt kezdődött együttműködésünk a lengyel partnerünkkel és a budapesti Lengyel Intézettel, ezért kiállítás keretében mutatják be a korábbi évek lengyel előadásaiból, a fesztivál keretében készült felvételeket.

A fesztivál gálaestjén fellép Anna Piotrowska – a nemzetközileg elismert lengyel táncos, pedagógus, koreográfus a lengyelországi társfesztivál vezetője – és a SzólóDuó 2014 fesztivál győztese, a lengyel Aleksandra Bożek-Muszyńska. A fesztivál ideje alatt a korábbról jól ismert kísérőprogramok is megrendezésre kerülnek. Helyszíneinken az Ork-Kota Platform 2015 (Kontakt Táncért Alapítvány és az Orkesztika alapítvány évek óta futó pályázati kezdeményezése) keretében egyperces táncfilmeket láthatnak a vendégek. A kísérőprogramok részét képezik azok a nyitott, szakmai beszélgetések is, amelyeken az alkotók visszajelzést kaphatnak a szakma jeles képviselőitől és a közönségtől egyaránt. Délelőttönként az Orkesztika Alapítvány a MOHA – Mozdulatművészek Házában szakmai workshop-ok keretében, Anna Piotrowska és Spala Korinna kurzusára várja a profi és a kezdő táncosokat.

Orkesztika Alapítvány

A fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány 1991-ben létrejött, országos hatáskörű, közhasznú tevékenységet folytató szervezet, amely sokszínű működésével lehetőséget biztosít a táncművészet területén a tanulásra, az alkotásra, a munkára, az információáramlásra, a tudományos kutatásra, az önkifejezésre, valamint a fejlődésre alkotóknak és érdeklődőknek egyaránt.

Az Orkesztika Alapítvány programjainak fő működési helyszíne, a MOHA – Mozdulatművészek Házának nyitott stúdiója, amely mindenki számára elérhető műfaji, stiláris és minden más szelekciótól mentesen. A független alkotókat, társulatokat, kísérletező műhelyeket próbalehetőséggel és fellépési lehetőséggel támogatja. Rendszeres tanfolyamok, intenzív kurzusok helyszíne, továbbá otthont ad a tánc ihlette társművészeti eseményeknek, képző-és fotóművészeti kiállításoknak és közösségi eseményeknek. A stúdióban elérhető az Orkesztika Alapítvány gyűjteménye is, amelyben tánctörténeti fotó- és videóritkaságok mellett az Alapítvány kutatói, hagyatékfeltárói munkáinak eredményeit tartalmazó szakkönyvek is megtalálhatóak.

Partnerek: Orkesztika Alapítvány – MOHA Mozdulatművészek Háza, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Barnes Crossing Choreographen-Netzwerk e.V. (D), EFERTE – Fundacja Rozwoju Tanca (PL), Kontakt Táncért Alapítvány

Együttműködő Partnerek: Magyar Mozdulatművészeti Társulat Nonprofit Kft., MU Színház, Budapesti Lengyel Intézet, Teatr ROZBARK

A fesztivál pályázati támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma