Vízcsepp a hal szemében a Nemzeti Táncszínházban - Socfest

Vízcsepp a hal szemében a Nemzeti Táncszínházban

Olvasási idő: 2 perc

Batarita koreográfus, táncos, rendező, a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán végzett, majd 2001-től rendszeresen koreografál, tanít, emellett szóló és koprodukciós alkotásaival folyamatosan jelen van külföldön. 2003-ban, a lengyelországi Kaliszban megrendezett XI. Nemzetközi Kortárs Táncfesztiválon elnyerte a legjobb koreográfusnak járó I. díjat Tiéd…?! című duettjével. 2009-ben rendezőként debütált a Magyar Állami Operaházban. A „BODY.RADICAL” Nemzetközi Előadóművészeti Biennálé alapítója és igazgatója

Munkái – kortárs koreográfusként Magyarországon, egyedi módon – szorosan kapcsolódnak az ázsiai kultúrához. Alkotásai során arra törekszik, hogy az Ázsiában szerzett tapasztalatait beépítse a magyarországi munkáiba, az itthoni impulzusokkal pedig átszője a kinti munkáit. Darabjai ettől izgalmasak, és ez a filozófia teszi lehetővé, hogy az előadásai elindítsák a kultúrák közötti kapcsolatteremtést.

PYO Sangman egyetemi tanulmányait 2009-ben koreai tradicionális tánc szakon végezte Szöulban, majd 2012-ig a Koreai Nemzeti Táncszínház táncosaként dolgozott. 2009-ben „Arany Díjat”, 2013-ban „Post Junior Díjat” nyert kortárs szóló alkotásaival, 2014-ben pedig a „Kritikusok Díját” nyerte el a JJBRO Társulattal, ahol jelenleg is társalkotó. Előadóként Koreában, Japánban, Dél-Afrikában, Kínában és Németországban volt már jelen.

Batarita: Vízcsepp a hal szemében

A „Vízcsepp a hal szemében” című darab ötletét, Batarita Kelet és Nyugat közti ingázásának élménye és a testemlékezet létezésére irányuló kutatásai szülték, melyet a vallások és kulturális hátterek találkozása tesz teljessé. A két alkotó 2015. áprilisában találkozott és dolgozott először együtt a Szöul Improvizációs Fesztiválon. Testnyelvezetük, konvenciókat és határokat nem tűrő mozgásviláguk azonnal közös nevezőre talált. A közös munka gondolata így azonnal megszületett.

„Bennem van a férfi és a nő.

Bennem van a Kelet és a Nyugat.

Bennem van a teremtés és a pusztítás.

Bennem van az öröm és a fájdalom.

Bennem van a birtoklás és az elengedés.

Bennem van a szépség és a rútság.

Bennem van a szeretet és a gyűlölet.

Isten vagyok és egy porszem.”

Koreográfia, látvány: Batarita

Tánc: Batarita, PYO Sangman

Zene: PYO Sangman, Kerek István, XRC KOVÁCS Balázs

Az új közös fúziót a két alkotó egy-egy saját darabjával egészíti ki, melyeknek magyarországi bemutatójára kerül most sor. A németországi és nigériai bemutató után, most Magyarországra érkezik Batarita 2014-benbemutatott darabja, a Hair Off.

Batarita: Hair Off

…az ember nem képes a szépségétől, a tulajdonaitól, a szeretteitől elszakadni, közben naponta vágja le testrészeit…

Koreográfia, tánc, jelmez, fény: Batarita

Zene: XRC KOVÁCS Balázs

Díszlet: Batarita, PINTÉR Gábor

Produkciós koordinátor, asszisztens, fotó: PINTÉR Gábor

PYO Sangman: The Great Men

Magyarországi premier

Pyo a The Great Men című darabját az októberi szöuli bemutató után most a magyar közönség is láthatja.

„Bocsáss meg fiam, én igazán jó apád szerettem volna lenni, de nem sikerült.” – Mondta egy napon az apám. Sokat gondolkodtam ezen azóta, de nem tudok mást mondani, az apám „A” nagyszerű ember! (PYO Sangman)

Koreográfia: PYO Sangman, CHOI Won Suck

Tánc, zene, jelmez: PYO Sangman

Fény: LEE Jang Han

Fotó: JUN Heung Ryeol