Verslábak neccharisnyában - Socfest

Verslábak neccharisnyában

Olvasási idő: 2 perc

A vers meztelen gondolat. Persze érdekesebb, ha valami nem teljesen csupasz, ha itt-ott azért csak sejtet, ha hagy felfedezni való részleteket. Mint a neccharisnya.Verslábak neccharisnyában – ez a címe négy színésznő kortárs költőnők verseiből összeállított estjének a Sanyi és Aranka Színházban. Bemutató: december 20-án 20 órától.

Négy színésznő boncolgatja magát kortárs költőnők versein keresztül, líraian és prózaian, ihletetten és olykor profánul, magas sarokba bújtatott verslábakon billegve. Kettős céljuk van. Először is szeretnének beszélni magukról, és a nőkről általában. Arról, hogyan vannak magukkal, a testükkel, a világgal, a férfiakkal, a gyerekükkel, vagy annak hiányával, az öregedéssel, a halállal. A versek kortárs és huszadik századi női költők művei, melyek segítségével be tudják mutatni a számukra fontos dolgokat. Nem titkolt cél magának a költészetnek a népszerűsítése sem, jó lenne leporolni ezt a műfajt. A vers nagyon is élő, kompakt, lényegre törő, gyakran szellemes, a valóság sűrítménye. Tökéletes arra, hogy ebben a kapkodó világban egy pillanatra rácsodálkozzunk valamire, elgondolkodjunk, mosolyogjunk, és menjünk tovább, valamivel gazdagabban, mint néhány perccel előtte.

necc.previewEbben a szűk egy órás estben elhangzó művek mind külön világot alkotnak, más-más kérdéseket vetnek fel, mégis egységgé állnak össze. Dacára annak, hogy tizenöt költőnő (többek között Tóth Krisztina, Erdős Virág, Nemes Nagy Ágnes, Falcsik Mari, Rakovszy Zsuzsa, Kiss Judit Ágnes) különböző stílusú verseiről van szó.

Akik előadják ezeket – Dobra Mária, Sárközi-Nagy Ilona, Szirmai Melinda és Tarr Judit – mind nagyon másmilyenek, ezáltal még sokfélébb tud lenni ez az egész. A különbségek ellenére ők barátnők, és habár egy szigorúan kötött műfaj darabjait mondják egymás után, mégis felsejlik egy kötetlen, humoros, ironikus női beszélgetés képe. Mint amikor valamelyikünk kanapéján, egy pohár bor mellett próbáljuk megfejteni ezt a fura életet és benne eljátszott saját szerepünket, mint bakfis, mint nő, mint anya, mint feleség, mint szerető, végül valaki, aki elmegy örökre.

Ajánlható ez az este minden nőnek, aki szívesen körüljárná a problémáit, kételyeit más aspektusból is, férfiaknak, akik szeretnének többet tudni a nőkről, végül mindenkinek, aki szereti a verseket, és azoknak is, akik még nem tudják, hogy szeretik őket. Ezek után garantáltan fogják.

Verslábak neccharisnyában

Egy szókimondó, fülledt óra négy színésznővel.

Előadják: Dobra Mária, Sárközi-Nagy Ilona, Szirmai Melinda, Tarr Judit

Bemutató: Sanyi és Aranka Színház

IX. Mátyás u. 9. (volt Stúdió K., a Kálvin tértől 3 percre)

2014. december 20. (szombat) 20:00

Jegyvásárlás ezen a linken.