X Stúdió - önismereti szín-játék - Socfest

X Stúdió – önismereti szín-játék

Olvasási idő: 2 perc

Az önismereti csoportok segítenek megoldani a problémáinkat az emberi kapcsolatok, a kommunikáció, valamint a magabiztosság terén. Az X Stúdió összejövetelei a drámapedagógia, a pszichodráma és a színház eszközeit dolgozzák egyedi módszerré. Hagyd el a komfortzónád, személyiségfejlesztésre fel!  

Papp Helga és Szalga Boglárka régóta foglalkozik a drámapedagógiára, a színházra épülő önismereti módszerekkel. Tavaly január óta szombatonként egy gyerekeknek szóló csoportot vezetnek a Világcsücsök Közösségi Térben a Lehel térnél, nemrégiben pedig felnőtteknek szóló foglalkozást indítottak útjára.

Szerda este van, a Csücsökben egyelőre ismeretlen emberek üldögélnek a teájuk mellett. Hamarosan velük fogok játszani. Mindannyian azért vagyunk itt, hogy megnyíljunk és ránézzünk a lelkünkben zajló folyamatokra. Megkezdődik a foglalkozás, kört alkotunk. Helga és Bogi instrukciói mentén haladunk játékról játékra. A fejemben kavargó gondolataim lassan feloszlanak, és sikerül a jelenre koncentrálnom. Tárgyakat és érzéseket mutogatunk el a testünkkel, nem kevés érzelmet szabadítva fel. Jeleneteket improvizálunk szavakkal vagy anélkül. Kezdetben fogalmunk sincs, mit fogunk tenni vagy mondani a következő pillanatban, de ahogyan belefeledkezünk a játékba, jönnek az ötletek, eltűnik a lámpaláz, sikerül a feladatra összpontosítani és közben hatalmasakat nevetni. Kiderül, hogy mennyire képesek mások leolvasni az arcunkon tükröződő érzéseket, és az is, hogy olyan intim témák, mint a flört vagy a szülés is eljátszható, feldolgozható, sőt humorral szemlélhető élmények.

A szombati gyerekfoglalkozás egy bemutatkozó körrel indul. A kicsik általános iskolásak, összeszokott csapatról van szó. Sztorijaikból kiderül, hogy nem kevés feszültséggel, szabályokkal, időnként iskolai, családi és baráti konfliktusokkal küzdenek, és óriási szükségük van a figyelemre, a szeretetre, az érzelmek kifejezésére. Az X Stúdióban Réka és Bogi támogatása révén ezt egy tökéletesen elfogadó és felszabadító közegben tehetik meg. A foglalkozás szerves része az empátia, az igazságérzet, az önelfogadás fejlesztése. A tanító néni viselkedését illető viccelődés megengedett, de időközben nagyon fontos beleképzelniük magukat az ő helyzetébe is. Az egyik játékban párokba rendeződünk, és társunk hátára rajzolunk betűket, neki pedig ki kell találnia a pólójára rajzolt szót. Remek gyakorlat arra, hogy ráhangolódjunk egy másik ember rezgéseire. Testtudatosságot fejlesztő gyakorlatok, mozgásos játékok következnek rengeteg humorral és nevetéssel. Ezután egy tipikus családi jelenet színrevitele improvizatív módon: egy édesanya nem akarja elengedni bulizni a kislányát. A cél nem kevesebb, mint hogy egészséges kompromisszummal oldódjon meg a vita. A kiskamaszok rendszeresen látogatják a csoportot, évente egy szülőknek előadott darabbal zárják a munkát.

A résztvevők a hétköznapi életben is jól használható konfliktuskezelési és kommunikációs képességeket fejleszthetnek ki már nagyon fiatalon. Az X Stúdió igazi hiánypótló tevékenységet folytat, ha több ilyen foglalkozás lenne, jóval kevesebb „problémás” gyerekről és családi, iskolai konfliktusról hallhatnánk a médiában.

Papp Helga a művelődésszervező szakon találkozott először a drámapedagógiával, Szalga Boglárka pedig szociálpedagógiai tanulmányai során ismerkedett meg a módszer áldásos hatásaival. Számos, gyerekeknek tartott foglalkozásuk után önálló csoportot indítottak, ahol egy saját maguk által kifejlesztett módszer révén tanítanak fejlettebb önismeretre kicsiket és nagyokat. A gyerekcsoport szombaton tíztől, a felnőtt foglalkozás pedig kéthetente szerdán este hattól várja az érdeklődőket. A lányok minden alkalomra új játékokkal készülnek. Terveik között szerepel számos aktuális téma köré szervezett csoport indítása is. Lesz kifejezetten szülőknek szóló, valamint párkapcsolati témákat felvonultató alkalom. Szeretnének egy középiskolás korosztályt befogadó, pubertáskori kérdéseket feszegető, valamint egy „kapunyitási válságban” szenvedő, útkereső fiatal felnőtt generációt megcélzó, rendszeres összejövetelt is. A következő felnőtt csoportba január 27-én szerdán látogathattok el.