Couchsurfing: a világ a nappalidba jön

Olvasási idő: 3 perc

A világjárás népszerű szórakozás manapság, hogy miért, az egy külön cikk témája lehetne. Ami biztos, hogy egyre több fiatalban ég a vágy az idegen kultúrák felfedezése iránt. Mivel a diákok nem a vastag pénztárcájukról híresek, több “olcsó” lehetőség is kínálkozik mostanában, legyen szó utazásról vagy szállásról. A “legjobb barátunk”, az internet pedig még többet segít abban, hogy táguljon az univerzum. Ennek eredménye a couchsurfing is, vagyis más szóval a kanapészörf. Egy oldal, ami utat nyit a külfödiek nappalijába.

A couchsurfing nevű weblapon olyan embereket találsz, akik üres nappalijukat ajánlják fel szállásként a megfáradt világutazóknak, akik az adott várost meg akarják nézni. Ezt te is megteheted, de ha inkább utazni vágynál, kereshetsz rajta “kanapét”. Használhatod tehát szálláskeresésre, vagy fogadásra. Bár kedves dolog vendégeket fogadni azért cserébe, hogy utazzál, ez nem kötelező. Attól, hogy nincsen vendégfogadó (host) tapasztalatod, még nyugodtan használhatod szörfölésre (szálláskeresésre) a CS-t, nem fog megszólni érte senki.

Természetesen itt is az online regisztráció az első lépés, ahogy azt a közösségi oldalaknál már megszokhattuk. Többek között meg kell mondanod, hogy vendégeket akarsz-e inkább fogadni, vagy te szeretnél szörfözni valaki más kanapéján. Előbbi esetben le kell írnod, milyen a kanapé, hozzanak-e hálózsákot, hányan férnek el a szobában, előfordul-e, hogy valakivel meg kell osztaniuk a helyiséget, mennyire van közel a városközponthoz a lakás, lehet-e dohányozni, vagy sem, fogadsz-e vendégeket kisállattal vagy gyerekkel, milyen korosztályú és nemű fazonokat várnál inkább. Írnod kell a hobbijaidról és a dolgokról, amik érdekelnek. Ezek által könnyebben vonzhatod be azokat az embereket, akikkel amúgy is egy hullámhosszon rezegtek.

A couchsurfing célja elsősorban nem az olcsó szállás, sokkal inkább más kultúrák megismerése. A világ kisebb, mint gondolnád; A világ a nappalidba jön – így hangzanak a legfontosabb szlogenek. A szörfösök többnyire mindig kedveskednek valamilyen, saját országukból hozott ajándékkal vendégfogadójuknak, vagy jó esti program lehet megfőzni egy hazai specialitást, amit a szállásadó nem ismer. Találkozhattok olyan országból jött emberekkel, akiknek a létezéséről eddig csak a térkép alapján tájékozódhattatok. Gyakorolhatjátok a nyelvet, mehettek bulizni együtt, vagy egymás idegeire, de akár szerelembe is eshettek. Hogy ezek közül melyik fog megtörténni, az mindig ott dől el. A legjobb benne a váratlanság: a találkozások soha nem úgy sikerülnek, ahogy elképzeled. Ezért ne is tervezz vagy álmodozz, csak hagyd, hogy magával ragadjon a meglepetés izgalma.

Előnyök a szörfösöknek: Gyakorlatilag ingyen van, viszont ajándékot tényleg illik vinni, vagy egy-két bevásárlást kifizetni, főleg, ha hosszabb időre maradunk. Előny még, hogy egy helyi lakos szemével láthatjuk a várost, mesélhet nekünk az ő benyomásairól, bennfentesként pedig elvihet minket a turisták által kevéssé ismert helyekre.

Előnyök a vendégfogadóknak: Új embereket ismerhetsz meg, akik más országból jöttek. Tehetsz azért, hogy az országod népszerűbb legyen külföldön, mások is megismerjék a kultúrádat. Ha városnézésre, vagy szórakozni mész a szörfösökkel, te is élhetsz át új élményeket, akkor is, ha otthon vagy. A külföldi vendégek miatt talán újra rácsodálkozol a lakhelyed már-már megszokott szépségeire. Életre szóló barátságokat köthetsz, és ha szeretnél utazni, jól jöhet egy-két ismerős. Találkozhatsz olyan kulturális hatásokkal, amelyekkel másként soha.

Sokan aggódnak, hogy veszélyes lehet a couchsurfing, hiszen mégis csak idegenekkel kell tölteni az éjszakát. Valójában az oldal nagyon biztonságos, ugyanis ha valaki rossz vendég vagy bunkó vendégfogadó, arról lehet negatív ajánlást írni. Ez azonnal kikerül az site-ra, hogy figyelmeztesse a szörfösöket. Ilyen módon ki is zárhatják az illetőt a közösségből. Ez a kockázat többnyire senkinek sem éri meg. Biztonságosabb persze olyan embert választani, akiről pozitív referenciák tömkelegét lelni fel, és nem olyat, akiről még senki sem írt. Ugyanakkor igaz, hogy egyszer mindenki volt “kezdő” felhasználó, tehát ha valaki új, nem lehet még pozitív referenciája. Nekem erről egy Kiscsillag szám ugrik be: „Tudod, hogy félned kéne, de nem fogsz tőle félni”. Valahogy így vagyunk a couchsurfing-gel is…

Fontos még a site közösségi jellege is. Az oldal nonprofit, és azt a szemléletet igyekszik terjeszteni, hogy jobb adni, mint kapni, hiszen a másoknak tett apró szívességeket ezerszeresen visszakapjuk az élettől. Szinte minden városban vannak heti találkozók, és nagyobb rendezvények szintén azért, hogy erősítsék az oldal körüli összetartást. A meetingeken megismerkedhetünk azokkal a hazaiakkal, akik a városodban vesznek részt benne. Tehát ez is egy lehetőség a nyitott, a közösségért tenni akaró, utazni szerető fiatalokkal való megismerkedésre.

Érdemes legalább egyszer kipróbálni. Végtelen szabadság-érzést nyújt, hogy az utazás ennyire egyszerű. Visszaadja a hitet, hogy a világ bármely pontján találunk segítőkész embereket. Nem ritkán fontos kapcsolat is szövődhet belőle. Legrosszabb esetben pedig megmarad néhány közös fotó egy idegennel, aki talán már nem is annyira idegen. Valaki, akivel örökre összeköt néhány kellemes nap emléke, és a remény, hogy egyszer, talán újra összefutunk valahol a világban.