Ezeken a helyeken gyakorold az angolt Budapesten! - Socfest

Ezeken a helyeken gyakorold az angolt Budapesten!

Olvasási idő: 5 perc

A jó angoltudás egyre fontosabbá válik. A könnyebb elhelyezkedés mellett egyszerűbbé válik az utazás, az idegen nyelvű irodalmat, filmeket, internetes tartalmakat ugyanúgy élvezhetjük, mint a magyarul megjelenteket, ráadásul új barátokat is szerezhetünk más országokból. Unalmas tankönyvek helyett viszont sokkal nagyobb buli közösségben, külföldiekkel társalogni. De hol? Összeszedtük az erre leginkább alkalmas fővárosi helyeket.

#1. Angolfalu Conversation Club

Forrás: www.angolfalu.hu

Az Angolfalu Conversation Club azért jött létre körülbelül két évvel ezelőtt, hogy egy új, meglepően hatékony beszélgetős módszert hozzon közelebb az angolul tanulókhoz. A kezdetek óta több helyszínváltozás is történt, jelenleg a Szatyor Bár és Galéria ad otthont az eseménynek este hat és nyolc között. Bárki csatlakozhat, akár kezdő szinten is, aki új embereket, kultúrákat megismerve fejlesztené a nyelvtudását . Minden alkalommal öt anyanyelvi szinten beszélő külföldit biztosítanak, akiket különböző asztalokhoz ültetnek le, hogy minden kiscsoportban legyen legalább egy “native”. Ők egyfajta beszélgetést segítő szerepet is betöltenek, szükség esetén új témákat dobnak fel. A látogatók többsége magyar, viszont minden alkalommal betér legalább öt-tíz utazó a világ minden részéről. Egy eseményen átlagosan 35-55 fő jelenik meg, egyre több a rendszeres látogató, ami a hangulatra is jótékony hatással van.

A facebook csoporthoz itt tudsz csatlakozni, így biztosan nem maradsz le az eseményekről!

#2. Polyglot klub

A Magyarországon mintegy tíz éve működő, korábban a Világcsücsük Közösségi Térben üzemelő nyelvklubba néhány évvel ezelőtt is ellátogattunk. Jelenleg az ötödik kerületi Molnár utca 5-ben, az Erdélyi Magyarok Egyesülete biztosítja a helyszínt a csütörtökönként este nyolctól kifulladásig zajló nyelvgyakorlós eseménynek. Bár a nemzetközi hagyományokhoz híven bármilyen nyelvet lehet gyakorolni, többnyire az angolos csoport a legnagyobb létszámú. Viszont ajánlott megkérdezni az összegyűlteket, hogy ki szeretne például olaszul, oroszul, németül, franciául, hollandul, japánul vagy épp eszperantóul, spanyolul társalogni. A rendezvény klubhangulatú, nem hasonlít nyelvtanfolyamra, beszéd közben az emberek nem javítgatják egymás szavait, nyelvtanát. Mindenféle témáról szó esik, a legtöbb polyglotnak kitűnő kikapcsolódást és spontán kapcsolatteremtési lehetőséget nyújt a klub, anyanyelviekkel is. A büféasztalon ráadásul korlátlanul áll rendelkezésre a zsíros kenyér friss zöldségekkel és adalékanyagmentes teával. A belépő 250 Ft/fő. Nyelvvizsga vagy nyelvi diploma meglététől függetlenül bárki jöhet, jellemzően az angolosok folyékonyan beszélnek. Sokan nyelvvizsgára való készüléskor fedezik fel, majd “belelazulnak” a társalgásba, tagokká válnak, barátokat szereznek. Nem ritkán külföldiek is feltűnnek, főként a Magyarországon hosszabb ideje tartózkodók. Találkozhatunk félig francia, félig olasz, németül és magyarul is jól beszélő nyelvtanárral, vagy olyan francia-angol tolmáccsal, aki az ENSZ-es karrierje miatt választotta a nyelvünket. Legtöbben a húszas-harmincas éveikben járnak, de akadnak vendégek más korosztályból is. Egy este 20-25 ember gyűlik össze a családias rendezvényen. A nemzetközi szervezethez itt, a magyar csoporthoz pedig itt tudsz csatlakozni.

Polyglot klub – nyelvgyakorlásra fel!

#3. International Meeting Point

Forrás: IMP facebook oldala

Aki a nyelvgyakorlást a bulizással is szeretné összekötni, az minden szerdán nyolctól biztosan megtalálja a számítását az Anker’t-ben, a Paulay Ede utcában. Az IMP-re érdemes kezdéskor érkezni, egy piros lufi jelzi a pultnál a gyülekezési pontot. Az ingyenes belépéshez egy free shot és egy piros karszalag jár. Utóbbi nem csak arra jó, hogy felismerd a többi IMP-st, ha egyedül érkeznél, hanem arra is, hogy éjfélkor nyerj vele egy pezsgőt a tombolasorsoláson. Igen sokan összegyűlhetnek itt egy este a hosszabb ideje Budapesten élő külföldiektől a hostelek vendégein át az idegen kultúrára és nyelvgyakorlásra nyitott magyarokig. Az estének nincs tematikája, csak szerezz egy italt, és bátran szólíts le valakit angolul! Az eseményt az “expat”-ok is szeretik, mert vagy sorstársakkal, vagy nyitott helyiekkel ismerkedhetnek. Ha pedig elfáradsz a nyelvgyakorlásban, biztosan találsz “open-minded”, utazni és idegen nyelven beszélni szerető jó fej magyarokat is. Az egyetlen hátrány, hogy a hangos zene miatt időnként üvöltözni kell, cserébe viszont biztos, hogy van ülőhely, lehet dohányozni, és aki akar, táncolhat is az újdonsült barátaival. A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

#4. TFK Language Exchange

A Tóth Gábor vezette Tudatos Fiatalok Közössége egyre több eseményt szervez az önmegvalósítás, pszichológia, spiritualitás iránt fogékony fiataloknak. Egyik ilyen jópofa és hasznos kezdeményezésük a TFK Language Exchange. Kéthetente keddenként hat és kilenc között gyűlnek össze a Kertész utcai Szimpla Kávézóban a nyelvcserés támadás résztvevői. Kisebb, négy-ötfős csoportokban lehet társalogni, bár itt is az angolra van a legnagyobb érdeklődés, a németesek, franciások, olaszosok, spanyolosok is szoktak partnert találni. Többnyire itt sem kerülhetjük el, hogy külföldiekbe ütközzünk, és jó eséllyel ismerkedhetünk a TFK témái iránt érdeklődőkkel is. Az esemény további előnye, hogy a kávézó többi vendégétől viszonylag szeparáltan, laza, mégis csöndes környezetben zajlik a beszélgetés, nem üvölt a zene, így biztosan minden szót értünk majd. A részvétel ingyenes. A csoporthoz itt van lehetőség csatlakozni, de érdemes like-olni a TFK oldalát is.

#6. Couchsurfing

Biztosan sokan hallottatok már a kanapészörfölés egyre nagyobb hóbortjáról. Ha mégsem, akkor az alábbi linken kaphattok róla egy kis ízelítőt. A CS-nek minden nagyvárosban lelkes önkéntes közössége van, és ez Budapesten sincs másképp. A nálunk többnyire vasárnap esténként megrendezett Couchsurfing meetingek kiválóan alkalmasak nyelvgyakorlásra, és itt is találkozhatunk érdekesebbnél érdekesebb országokból származó világutazókkal. Aki nyitott a host-olásra, az vendéget is szerezhet, a szörfösök gyakran keresnek kanapé helyett olyan helyit, aki elmegy velük sétálni, várost nézni, kávézni, főleg, ha egyedül utaznak. Ha érdekel az ilyesmi, akkor az eseményt neked találták ki. Ráadásul a helyi CS közösséggel is megismerkedhetsz, ami szintén nem hátrány. Hogy biztosan értesülj az eseményekről, a hivatalos budapesti csoporthoz itt tudsz csatlakozni. A vasárnapi meeting mellett a közösség egyéb érdekes programokat is szokott szervezni.

#7. Everywhere

Az angol gyakorlásra, akárcsak az ismerkedésre szintén igaz az a sokak által tévesnek tartott közhely, hogy bármilyen helyszín alkalmas rá, csak nyitottnak kell lenni. Segíts a térképet vagy appot bogarászó eltévedt turistának az utcán, elegyedj beszélgetésbe a külföldiekkel a romkocsma pultjánál, sorban állás közben, ne félj megszólítani őket edzőteremben, bevásárláskor, a hobbid űzése során, ne menekülj el a társalgás elől a munkahelyeden, ha belép a konyhába a külföldi kollégád. Részükről nagy valószínűséggel meglesz a nyitottság, mert az idegen országba látogatás, netalán ide költözés ezt már eleve feltételezi. Mivel ők vannak idegen környezetben, gyakran nagyon örülnek a közeledésnek, és a többségüket a helyi kultúra, gondolkodásmód, magyar nyelv sokkal jobban érdekli, mint a nyelvtani hibáid vagy az akcentusod. Kezdd el! Meglátod, megéri!