Barangolás Flandriában – első rész - Socfest

Barangolás Flandriában – első rész

Olvasási idő: 3 perc

Utazásunk Belgiumba vezet, azon belül is a flamand részre. Rengeteg meseszép városba látogathatunk el a környéken, ezúttal az egyetemvárosok Gent és Leuven lesz terítéken.

belgatartományokEllentétben a francia oldallal, Vallóniával, itt szinte mindenki beszél angolul. Ha elakadnánk és éppen csak egy 70 év körüli nénit látunk a közelünkben, ne féljünk rákérdezni a helyes útra. A legtöbb esetben megdöbbentő, de folyékony angollal válaszolnak. A holland anyanyelvű területen a többnyelvűség nem meglepő, a legtöbb lakos holland, angol, francia és esetleg német nyelven is kommunikál.

A repülőgéppel érkezők minden bizonnyal Brüsszel közelében landolnak, így ez a város lesz a tájékozódási pont túránk során. A fapados járatok Charleroi repülőterére érkeznek, ahonnan negyedóránként, 3 euróért buszjáratok indulnak Brüsszelbe. Egyenesen Leuvennek (franciául: Louvain, de vigyázzatok nem egyezik meg Louvain-la-Neuve-vel) véve az irányt, használhatjuk a külön reptéri buszjáratokat is, amelyekre elővételben váltva nagyjából 14-18 euró a jegy.

Első állomásunk Leuven, amely a fővárostól keleti irányba, vonattal 15 percre, nagyjából 25 kilométerre található. A város területe aprócska, és egy körút határolja, azonban mára egybenőtt az agglomerációjába tartozó kisvárosokkal. Szálláslehetőség a fiataloknak a központban üzemelő hostel, az idősebbek pedig választhatnak vonatállomás szomszédságában működő szállodák közül, amelyeknek szoba árai nagyjából 50 és 80 euró között mozognak, két-három ágyas elrendezéssel.

leuven oude marktLeuven katolikus egyetemének köszönheti hírnevét, amely a legjobb európai egyetemek rangsorában az előkelő 13. helyet vívta ki, de a világlistán is ötvennyolcadik. Külföldi diákok ezrei választják ösztöndíjas tanulmányaik célállomásának. Színes programok várják a látogatót a tanév folyamán. Belgium remek söreiről híres, így nem véletlen, hogy a városban található a világ leghosszabb kocsmájaként elhíresült Oude Markt tér, ahol az egyetemisták nyüzsgő éjszakai élete folyik. A legolcsóbb folyékony kenyér a Stella Artois, csupán 1 euróért fogyasztható, hiszen gyára itt üzemel.

A legtöbb belga városban megtalálhatók az úgy nevezett begijnhof-ok (franciául: béguinage), amelyek megjelenése a 12-13. századra tehető. Ezekben a városrészekben római katolikus apácarendeket alapítottak. A rend tagjainak lakhelyei és kápolna szobái számos városban a mai napig fennmaradtak, így Leuvenben is egy kisebb és egy nagyobb területen még ma is látható. Az épületek érdekessége, hogy továbbra is hétköznapi használatban vannak, lakóházakként üzemelnek. A leuveni nagy begijnhof házainak többségét az egyetem használja a városba látogató diákok és professzorok elszállásolására.

Bár számos látnivalót említhetnénk még, mint a botanikus kert, vagy a főtéren található régi városháza és templom épületei, de most inkább folytassuk túránkat Gent felé. Leuvennel ellentétben ez a város már jóval nagyobb, területileg majdnem ötszöröse a Stella hazájának. Mára egyeteméről és kikötőjéről lett híres, úgyis emlegetik, mint Észak Firenzéje, mivel a Gent-Terneuzen csatornán keresztül kapcsolódik a tengerhez. A város Brüsszeltől észak-nyugati irányba (Brugge felé) 55-60 kilométerre fekszik.

gent templomokBelgium híres hatalmas katedrálisairól is, Gent központjában található a Szent Bavo katedrális, melynek szomszédságában további templomok találhatók, a Szent Nicolas (más néven: Belfort) és a Szent Jacob. Az UNESCO Világörökségének részét képezi a genti begijnhof is, valamint a katedrálissal szemben álló Belfort harangtornya is. A város központjában álló templomok együttesét Gent három tornyának is nevezik.

A tértől pár perc sétára található a Graslei rakpart, amely a folyó mellett fekvő kereskedő terület volt. A beérkező hajók itt pakolták ki portékáikat, a korábban kereskedőktől nyüzsgő tér, mára a parton sétáló turistáktól zsúfolt. Számos kávézó, étterem üzemel, a Gentet átszelő folyókon kis sétahajók közlekednek, melyekre szintén itt válthatunk jegyet. Mesés házak sorakoznak a parton, melyeken a belga építészetre jellemző téglából készült lépcsőzetes homlokzatok, faragott és festett díszítések váltják egymást.

A Szent Veerle térrel szemben található Gravensteen vár, vagyis Philip Alsace gróf kastélya, aki a keresztes lovagok várának mintájára építette a 12. században. Ma a felújított épületben múzeum üzemel, amely a Gentben használt kínzó és harci eszközöket mutatja be.

gent graffitiA csodás műemlék épületekkel, és hangulatos folyóparttal rendelkező város kulturális és szórakozási lehetőségekben is gazdag. Az itt tanuló egyetemisták számára remek klubok és pubok működnek. A város utcáin sétálva is szembetűnik a lakosság fiatalos és nyitott hozzáállása. A csatornák partjain, a házfalakon színes, vidám graffitikba ütközünk.

Ezzel flandriai barangolásunk első fejezetének végéhez értünk. Következő alkalommal Antwerpen és Brugge kerül terítékre, így kikötő városok és újabb katedrálisok pompáját ismerhetitek meg.