21kanyar – ahol mindenki megtalálja a neki valót - Socfest

21kanyar – ahol mindenki megtalálja a neki valót

2009-ben látta meg a napvilágot a 21kanyar nevű, fiatalokból álló zenekar. Idén már csúcsidőben léptek fel az EFOTT-on, meg a BME Egyetemi Napokon is. Zenéjüket egyedi, sokszínű stílus jellemzi, saját számaikkal állnak színpadra az egyre nagyobb lélekszámú közönség előtt. Az együttes tagjait kérdeztük megalakulásukról, fellépéseikről, jövőbeli terveikről.

SF: Miként jött létre a banda, honnan ismertétek meg egymást?

fotó: Hajba Dávid

21k: Olivér, Kristóf és Szilárd már a gimnáziumban alapított egy zenekart, amelyben egy fiú énekessel még popos-rockos zenéket játszottak. Ez a felállás még a tinédzser éveik során alakult, a tagok sokat változtak, kisebb konfliktusok is nehezítették a munkát, így a gimnázium után feloszlottak. Kristóf fejében született meg egy új zenekar létrehozásának az ötlete, azonban másik stílusban és ezúttal egy lány énekessel képzelte el azt. Szépen lassan a tagok is összeverődtek. Kristóf, mint a zenekar vezetője és zongoristája, Olivér, mint gitáros kezdték el a munkát. Kitti és Kristóf egy közös barát révén egy balatoni nyaraláson ismerték meg egymást. A pálinkagőzös, vízparti estén Kitti énekelni kezdett, Kristóf pedig felfigyelt a hangjára. Újabb egy év telt el, amikor egy buliban felmerült az alakulófélben lévő banda ötlete, és Kristóf elhívta Kittit egy próbára. Kis, lazító whisky-cola után már Kittinek is jobban ment az éneklés, és sikeresen beénekelte magát az együttesbe. Szilárd és Olivér összefutottak a pesti éjszakában, és felmerült a téma a beszélgetés során, így Szilárd ismét csatlakozott dobosként a gimis haverokhoz. Az első, közös próbán már sikerült is összehozni az azóta minden koncerten felhangzó, Can You See című számunkat.

SF: Hogyan telt a megalakulás óta elmúlt néhány év?

21k: Két évig egy másik basszusgitárossal, Danival, dolgoztunk együtt. Az első évben dalokat írtunk és próbáltunk, a második évvel megkezdtük a koncertezést is. Eleinte kis klubokban, kocsmákban léptünk fel, de sokszor a saját közönségünknek, barátainknak játszottunk. Kitti egy rövid ideig külföldön tanult, ekkor indultunk el az A38 által szervezett Talentométeren. Bevettünk egy új énekest, és sikerült bejutnunk a középdöntőbe. Kitti egy éve tért haza, azóta újra erősíti a csapatot. Dani viszont kivált a bandából, Attila került a helyére, akivel új erőre kaptunk. Idén nyáron már sikerült kijutnunk az EFOTT-ra, ősszel pedig felléptünk a BME Egyetemi Napokon és a budai várban rendezett Sörfesztiválon is.

SF: Milyen érzés részt venni ezeken a nagyobb rendezvényeken?

fotó: Hajba Dávid

21k: Nagyon jó érzés. Teljesen más, mint a korábbi romkocsmás, ismerősök előtti fellépések. (Szilárdnak minden koncert remekül telik, neki mindegy mekkora a közönség, hiszen a dobok mögül sajnos csak az első sort látja.) Nagyon inspirál minket, hogy egy nagy fesztiválon, ismeretlen közönségnek is tetszik a zenénk. Főleg, mivel saját számokat játszunk, nem az ismert slágerek feldolgozásával akarunk hírnevet szerezni. Remek hangulat alakul ki egy-egy fellépésen. Egyre többet sikerül nagy rendezvényekre mennünk, ami jó hatással van a banda működésére is, sikerül összeszoknunk. Kitti bevallása szerint jót tett az egy éven át tartó próbálás időszaka, hiszen ez idő alatt összekovácsolódtunk. A zenekar életében volt pár hullámvölgy, de ezek a nagy fellépések löketet tudnak adni, és tovább buzdítani minket, hogy van értelme próbálni, új számokat írni.

SF: Honnan jött a zenekar nevének ötlete?

21k: Erre a kérdésre a válasz azt hisszük, még sokáig a köd homályába vész majd. Számos válaszlehetőséget kaptunk, amikből mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Az egyik ilyen, hogy pont ennyi kanyart kell megtenni a Gödörtől (ma már Akvárium – szerk.) a próbateremig. További lehetőség az énekes remek idomaira való utalás. A komolyabbak között szerepelt, hogy a zenekar egy a XXI. századi új fordulat képviselője. Mindenki azt láthat bele, amit szeretne, a lényeg, hogy a zenénkkel szeretnék megfogni a hallgatóságot. Reméljük, egy napon lerántják a leplet a név rejtelméről.

SF: Miért ebben a kevert irányzatban, stílusban zenéltek? Jazz-funky-rock, minden belefér?

21k: Kristóf volt a meghatározó eleinte, de ahogy összeállt a banda, mindenki ízlése formálta a számokat. Az összes tag egy kicsit más, és ez a zenénkben is kitűnik: kicsit rockos, kicsit funkys, kicsit mindenből kerül bele. A tagok sokszínűsége a való életben is megmutatkozik: Kristóf fogorvos, Szilárd irodalomtanár, Kitti egy reklámügynökségnél dolgozik, Olivér informatikus, Attila pedig közgazdász lesz.

SF: Ki szerzi a számokat és a dalszövegeket?

21k: A legtöbb számot Kristóf (úgy a 90%-át), a szövegek pedig Szilárdé.

SF: Mit mondanátok az új közönségnek, aki még nem ismeri a zenéteket, miért menjenek el a koncertetekre?

21k: Van sör és jó a zene. Remek hangulatot tudunk varázsolni. A szövegek miatt is érdemes ellátogatni a koncertekre, hiszen mindenkihez szólnak, mindenki megtalálhatja a neki bejövő nótát a repertoárban. Alapvetően pedig maga az a zenei stílus új, nincs olyan mai zenekar, aki hasonló lenne hozzánk.

SF: Mikor várható új számotok?

fotó: Hajba Dávid

21k: Most készült el egy új számunk, Szorongó a címe. Ezt tartjuk a legesélyesebbnek felvételre, és hogy videoklip készüljön belőle. Szeretnénk több új számot is írni, már vannak kezdemények, amelyeken dolgozunk. A következő fellépésekről a honlapon, vagy Facebook oldalunkon értesülhettek.

SF: Kik alkotják a közönségeteket, kikhez szóltok igazán?

21k: Főleg fiatalokból áll a közönségünk. Nem szólunk egy kimondott réteghez, nem akarunk eladhatóvá válni, inkább saját magunkat, a mi stílusunkat alkotjuk meg, ami reméljük, a közönségnek is tetszik. A zene adott pillanatban születik meg, ez a dalainkon is látszik. Minden számunknak más a hangulata, nincs egy séma, amit ráhúzhatnánk a zenénkre, mint például szerelmes, szomorkodós, elégedetlen stb.

SF: Mik a zenekar jövőbeli tervei?

21k: Fontos lépcsőfok lenne egy rádiós megjelenés. A Petőfi Rádió egy nagy lendületet hozhatna a karrierünkben, ehhez azonban egy remek stúdiófelvételre lenne szükség. A mostani tervünk tehát ennek a megvalósítása. A későbbiekben pedig egy videoklip forgatása lesz a cél. A közeljövőben a honlapunk megújul, szeretnénk új designnal, új anyagokat is feltenni, köztük a dalszövegeket is. A stúdiófelvételen és a klipen túl egy jövő évi, fellépésekkel zsúfolt fesztiválszezonban is bízunk.