Üde színfoltok-az új albumról - Socfest

Üde színfoltok-az új albumról

Olvasási idő: 3 perc

Este 7 óra a megbeszélt időpont a The Carbonfools tagjaival a ZP-ben. Miután ismerkedős szeánszként fotósunk leöntötte sörrel az Istvánt, (aki erre egyébként csak ennyit mondott: ”semmi baj, milyen zenész lennék, ha nem lennék leöntve?”) kezdődhetett az interjú. Új albumukról és közelgő lemezbemutató koncertjükről tudtunk meg fontos információkat a már említett Istvántól, a gitárostól, és DJ Titusztól, az együttes elektronikus zenei felelősétől.

Balról: Miklós Milán (basszusgitár), Fehér Balázs (ének), Kekleti ‘Kelo” Tamás (dob), DJ Titusz (elektronika), Fekete István (gitár)

SF: Minden albummal egyre letisztultabb, kiforrottabb a stílusotok. Mire számíthatunk az új lemeznél?

Titusz: CD-n jelenik meg az előzőekhez hasonlóan. Ugyanolyan eklektikus marad, mint volt, tehát sokféle stílus jegyei mutatkoznak meg rajta. Az előző album kicsit borongós lett szövegeiben, zenei hangulatában, ebben üde zenei színfoltok várhatóak, amiket ironikusak, könnyedebb humorral kevertünk. Persze előfordulnak majd lassabb hangvételű, vagy szomorúbb számok is.

István: Ugyanolyan munkatempóban készült, megint az utolsó pillanatban stúdióztunk.

SF: Az előző album (Carbonsoul) 2 éve jelent meg. Mennyi ideig tartott a mostanit összeállítani?

Titusz: Kellett egy új szám, ezért viszonylag hamar elkészült. Csináltunk hozzá klipet, és kihoztunk belőle egy maxit.  Ha írunk hozzá még egy kicsit, akkor talán készen lesz november 8-ra.

 

 

István: Annyit elárulhatunk, hogy ez a lemez több számot fog tartalmazni, mint az előző, ha minden jól megy.

SF: Lesz vendégelőadó az albumon?

Titusz. Meglepő, de most kivételesen nem lesz.

István: Az előzőben úgy volt, hogy véletlenül besétáltak ismerősök a stúdióba, mi meg felvettük őket.

SF: Ahogy mondtátok már, november 8-a a megjelenés időpontja, és egyben a lemezbemutató dátuma is, amire az A38-on kerül sor. Csak új számokat fogtok játszani?

Titusz: Nem, mert a közönség várja a slágereket, úgyhogy összekeverjük a kettőt. Jó sok dal lesz az új lemezről, meg persze a szokásosak. Most feltöltődik új számokkal a koncert, és megváltozik a repertoár.

SF: Ha jól tudom, olyan zenekarok inspirálnak titeket, mint a Police, Led Zeppelin vagy a Red Hot Chili Peppers. Ezek nem elektronikusak.

Titusz: Általában tényleg ők hatnak ránk, de az új lemezen nem nagyon lesznek rockos számok. Ezek az inspirációk érzésekben, vagy utalásokban jönnek vissza. Kedvenceink egész szép színskálát fednek le a pop-, vagy pop/rock-palettán. Mindnyájunk zenei ízlése benne van a számokban, egészen sokoldalúnak tűnhetünk.

SF: Elektronikus zenénél másképp kell felkészülni egy koncertre? Hogyan zajlik egy zenekari próba?

Titusz: Én vagyok az elektronikai részleg felelőse. Rendszerint felkészülök abból, amit szeretnek hallgatni a fiúk. Elmegyünk próbára és kiderül, mit kell átvariálni.

István: Élőben máshogy szól a zenekar, mint lemezen. Szerintem most, is mint mindig, át fogjuk alakítani egy picit a műsort, hogy egy-két dal könnyebben énekelhető legyen Balázsnak, ne hiányozzon a zenei harmónia. Előfordul, hogy túl sok az olyan sáv, ami lemezen jól nézett ki, de élőben nem biztos, hogy ugyanolyan lesz.

Titusz: Külön elmegyünk próbálni a bemutató előtt. Kibérelünk egy termet, meg egy nagy hangcuccot, és három napig csak azzal kísérletezünk, hogy a régi és új dalok hogyan hangzanak, mennyire tisztulnak le.

SF: Mi lesz az újdonság a bemutatón? Várható vendég?

István: Végre lesz színpadképünk, ha minden igaz, valami vizuális technika, amivel egységesebb lesz az arculat.

Titusz: Vendégelőadót nem akartunk. Úgy gondoltuk, hogy az album eléggé új lesz a közönségnek. Valószínűleg ott már lehet kapni a lemezt.

SF: Azt olvastam, hogy jövőre Európa- és Ázsia-szerte turnéztok majd. Igaz ez?

Titusz: Ez csak akkor lesz biztos, ha már leszálltunk a gépről.

István: Van ilyen tervünk, tárgyalunk külföldi menedzsmentcéggel, de egyelőre még semmi sem tuti.

SF: November nyolcadika után gondolom, elindultok országos lemezbemutató turnéra. Hogy bírjátok szusszal?

Titusz: Persze, de folyamatosan megyünk, így ez nem jelent változást. Csak most új programmal készülünk.

István: Elég nehéz, hogy koncertezés közben meg kell csinálnunk a lemezt, ezért kevés időt hagyunk magunkra. A fellépések között nem szabad találkozni a zenekartagokkal, olyankor mindenki kipihenheti magát.