Beat-mise a Parkban az Omega celebrálásában - Socfest

Beat-mise a Parkban az Omega celebrálásában

Olvasási idő: 2 perc

Május 30-án az egykori Budai Ifjúsági Parkra emlékezve ad koncertet a régi, kultikus fővárosi szórakozóhely reinkarnációjában, a Budapest Parkban az ős-Omega.

Az Omega együttes elődjét 1960-ban alapította meg Kóbor János, Kovacsics András, Laux József és Varsányi István, a József Attila Gimnáziumban tanuló osztálytársak. Az anonim banda tagjai ezt követően megalapították a Ciklon együttest, illetve baráti viszonyba kerültek az 1959-ben a Petőfi Sándor Gimnáziumban Künsztler Tamás és Benkő László által alapított Próféta zenekar tagságával is. A két felállás fúziójából jött létre egy új, amellyel kedvenc nyugati slágereiket adták elő angol nyelven, templomi fellépéseik során pedig egyfajta oratórikus beat-hangzáshoz kerestek autentikus közeget. 1962. szeptember 23-án az együttes tagjai, az előző év augusztus 20-án megnyitott és hamar közkedveltté vált, Budai Ifjúsági Parkba indultak fellépésre, amikor a Hess András téren (mai Szentháromság tér) egy kézzel készített plakátra lettek figyelmesek, amely szerint aznap este az Omega együttes koncertezik ugyanott. A zavart fiatal zenészek a szórakozóhelyhez érve érdeklődtek a gondnokként dolgozó ismerősüknél, hogy mégis ki ez az Omega, mire az illető tudatta velük, hogy ők azok. A gondnok ugyanis folyamatosan nyaggatta őket, hogy adjanak már valamilyen nevet maguknak, ha komolyan akarnak kezdeni valamit ezzel az egész dologgal, de végül nem győzte kivárni míg az illetékesek elkeresztelik magukat. A névválasztás azonban szerencsésnek bizonyult, későbbi külföldi fellépéseik alkalmával, Svájcban például az azonos nevű óragyár támogatta őket, Athénban pedig hazai zenekarként fogadta a fiúkat a közönség.

_MG_6154

Fotó: Keppel Ákos

A zenekar első öt éve volt az a beat-korszak, amikor főleg külföldi előadók számait adták elő angol nyelven. Ezt az időszakot igyekeznek majd feleleveníteni olyan formában, ahogyan azt a közönség a tavalyi, siófoki fellépésük során már megtapasztalhatta. A színpadkép a templomi külsőségeket próbálja majd mímelni, a zenében pedig szimfonikus zenekar fogja támogatni az Omegát. A koncert külföldi sztárvendége a Spencer Davis Group lesz, akik már a megidézett korai korszakában felfigyeltek a beatzene vasfüggönyön túli hírnökeire, és önzetlenül segítették őket abban, hogy nevüket a világ demokratikusabb felében is megismerhessék a beaterek. A politika által a nemzetek közé emelt falak lebontásának igénye kölcsönös volt, és ez a szándék a politikai propagandánál, a zenére sokkal inkább fogékony emberek érdeklődésével is egyezett, amit esetenként a rezsimnek is méltányolnia kellett. Ennek eredményeként léphetett fel 47 ezer ember előtt a Spencer Davis Group 1967-ben a Kisstadionban, illetve mutathatta meg magát az Omega a következő évben az USA-ban.

A Spencer Davis Group mellett egyéb meglepetésvendégekre is lehet majd számítani a május végi Omega koncerten, amelyen természetesen az 55 éves zenekar későbbi korszakainak kedvelt slágerei is felcsendülnek. A régi csibészek a budapesti fellépést követően vidéki és külföldi rajongóikat is felkeresik majd egy turné keretében.