Nyárzáró elektronika a Margitszigeten - Socfest

Nyárzáró elektronika a Margitszigeten

Olvasási idő: 2 perc

“Hogy megvédjük magunkat ebben a világban, nemcsak mítoszokkal és vallásokkal, gondolatokkal és hiedelmekkel vesszük körül magunkat. Hanem zenével is. Hangokkal és ritmusokkal, dallamokkal és harmóniával. A zene is véd minket egy idegen világban. Betölti a körülöttünk lévő űrt; a csend félelmetes ürességét.” Ezzel a Hankiss Elemér idézettel harangozzák be a Tű alatt DJ csoport bakelit lovasai a nyárbúcsúztatónak szánt, 10 órán át tartó elektronikus zenei minifesztivált.  Augusztus 31-én a Stég pubban öt előadó számtalan stílusban igyekszik elriasztani a csönd ürességét a zene segítségével. A sör korsónkét csak 300 Ft.

Az eseményt a special guest státuszban feltűnő Beatinspector nyitja este hattól instrumental, abstract és trip-hop számokat tartalmazó szettjével. A DJ saját bevallása szerint ’party animal’-ként kezdte, majd egyszer csak azon kapta magát, hogy mixeket gyárt. Fellép számos fesztiválon, ősztől pedig leginkább az Illegálban keveri a lemezeket.

Nyolctól a hazai elektronikus zenei életben régóta jelenlévő Buddhasmile vezet be minket a  leftfield, a downtempo és a dub berkeibe, még mindig a lágyabb dallamoknál maradva. A Beertok fesztivál és a Zsíroskenyér ART szervezőiként elhíresült DJ-páros Isotopegoat című albumával letette a névjegyét az e-zene világában, de szerveztek már partyt a Móricz aluljárójában vagy a Szent Margit kolostor romjainál. Az A38-on, az Iskolában és a fesztiválokon is találkozhattok velük.

Man Eats Twenty2 Live Scorpions szokásához híven igazi ínyencségekkel készül. A feltörekvő lemezlovasok az IDM (Intelligent Dance Music) zene népszerűsétését tűzték ki célul. Missziójuk, hogy megmutassák a populárisabb vonalat kedvelő közönségnek ezt a Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert, különleges, mégis fülbemászó stílust. Kedvelik a merész vizuális elemeket, vetítettek már 20-as évekbeli némafilmes pornót, holdra szálláskor készült felvételeket, vagy  gyerekkorunk kedvenc videjátékait. Az IDM mellett még glitch és ambient dallamokat is megszólaltatnak. Naná, hogy eme buli ötlete is az ő fejükből pattant ki! A srácokkal készült interjúnkat ezen a linken olvashatjátok.

Éjféltől a chillezősebb dallamokat felváltják a keményebb, táncolósabb ritmusok, méghozzá a Tilos Rádió Delicatessen című műsorából is jól ismert Hakaba jóvoltából. Biztosan sokan andalogtunk haza szombat hajnalban a pénteki bulik afterjaként is felfogható minimáltechnotól hardcore-ig terjedő, változatos szettjeire. Ezen a szombaton Bass Music, techno és dubstep trackeket ránt elő a tarsolyából.

Hajnali kettőtől AELX veszi át a keverőpult feletti irányítást hogy experimental, breakbeat, jungle számokkal bizonyítsa be nektek, hogy igenis akartok még táncolni. A Man Eatsben való részvétele mellett egyénileg is fellép számos szórakozóhelyen, megjárta már a Beertok  vagy a Bakonyfest DJ pultjait, sőt hétfőnként este 10-től a Dnbnoise internetes rádió Vicodin című műsorában is hallhatjátok.