A Clash-től az Animáig - interjú Prieger Zsolttal - Socfest

A Clash-től az Animáig – interjú Prieger Zsolttal

Olvasási idő: 2 perc

A nagy sikerre való tekintettel másodszorra ringatózhat dub zenére, aki ellátogat május 24-én a Super8-ba. Ezúttal az Anima Sound System pörgeti a lemezeket két órán keresztül. Ennek apropóján az egyik tagot, Prieger Zsoltot faggatunk a dubhoz való viszonyáról és terveiről.

 Socfest: Hogy jött a dub iránti szerelem?

Prieger Zsolt: Középiskolás koromtól fogva vagyok dub-rajongó. Az első ilyen jellegű élmények a Clash Sandinista című albumáról jöttek, aztán baráti segítséggel és közvetítéssel kvázi felfaltam a teljes dub-irodalmat. Ma is leginkább rajongó vagyok.

S.F.: Szerinted miért nincsenek igazán klasszikus dub zenei bulik?1511935

P. Zs.: Sajnálom, hogy kevéset szerveznek, de annak, ami van, örülök. Az ok talán abban keresendő, hogy túlságosan is “tempótlan” a mai kornak, ami persze érzékcsalódás, hiszen a dubban megvan a  megfelelő sebesség, csak rá kell érezni. Lehet, hogy nem száguld, de minden benne van, amit  a spiritualitásról, a szerelemről, a zenéről tudni kell. Egyébként tisztelet a Dublőrök bulisorozat szervezőjének, hiánypótló ez a vállalkozás, ahogy az elektronikus dub-ban a DubPhase munkája. A közelmúltban ott is vendégeskedtünk egy dj-set erejéig.

S.F.: A partin felcsendül majd pár régebbi Anima nóta. Rendszeresen szoktátok a klasszikus (dub) számaitokat játszani?

P. Zs.: Nem, majdnem soha. Most Gellért Ádám (a szervező – a szerk.) barátunk kérésére vettük bele a set-be néhány régi kompozíciónkat. Sokkal inkább másoktól játszunk, hiszen rengeteg nagy kedvencünk van a régi jamaikai és a mai brit dub-ok közül is. Sokféle felfogású dub-ot fogunk játszani, tehát izgalmas lesz a buli.

S.F.: Mondj egy dalt, amit biztosan hallhatunk a bulin!

P. Zs.: A Revolution dub-verziója biztosan felhangzik majd, és egészen biztos, hogy lesz Lee Perry és King Tubby szerzemény is.

S.F.: Melyik a kedvenc Anima számod?

P. Zs.: Nincs ilyen. Én annak örülök, ha ez másokra van hatással. Nekem mindegyik egyformán kedves, illetve mindegyikre egyformán kritikával tekintek: mit kellett volna másképp csinálni bennük. De nem is igazán foglalkoztatnak a régi számaink, hiszen rengeteg újat csinálunk. Idén jön ki az új Anima Sound System album, éppen arra írjuk  az új dalokat.

S.F.: Mi terveztek a közeljövőben?

P- Zs.: Az új Anima albumon kívül tervezünk egy hip-hop lemezt, amellyel újra a  hangmintázós komponálás területére merészkedünk, és amin a teljes hazai hip-hop elit képviselteti magát.