Colin Stetson és Mika Vainio a Trafóban - Socfest

Colin Stetson és Mika Vainio a Trafóban

Olvasási idő: 2 perc

Az ELECTRIFY a Trafó hiánypótló, kortárs, elektronikus zenei sorozata, sokszínű és haladó szellemű programmal, aktuális nemzetközi és tehetséges hazai művészekkel, kiemelt szerepben az izgalmas felfedezésekkel és a koncertszerű zenehallgatási élménnyel. A november 15-én 20:30-tól kezdődő, hatodik ELECTRIFY is különleges alkalomnak ígérkezik: a mágikus szaxofonista, Colin Stetson először lép fel Magyarországon, az őstechno legendás zajművésze, Mika Vainio pedig a januárban – betegsége miatt – meghiúsult koncertjét pótolja. Az előadások után hivatalos aftershow-ként a Technologie und das Unheimliche kiadó és összművészeti mozgalom mutatkozik be a Trafó pincéjében található Kontra Klubban. A T+U a Budapest-Berlin tengelyen mozogva ezúttal a technokultúra és kortárs művészet összefüggéseit kutatja.

stetson-2byBjosrnWeynants A michigani születésű Colin Stetson teljesen újraértelmezte a szaxofonjátékot, a fa- és rázfúvós hangszerek használatát, megváltoztva korábbi korlátainkat és beidegződéseinket. Levegőkezelése és körkörös légzési technikája egészen rendkívüli, így dinamikai- és hangszínspektruma egyaránt lenyűgöző és tekintélyt parancsoló. Laurie Anderson, Sinéad O’Connor és Anthony Braxton oldalán is feltűnt már, de nagysikerű szólólemezei mellett gyakran szegődik Tom Waits vagy Mats Gustaffson társául. Folytonos változás a vég nélküli körkörösségben. Minden bizonnyal hipnotikus este lesz.

Alex Green szerint „Colin Stetson olyan az avantgárd zenében, mint Federer a teniszben.”

A művésszel a Stereogum készített interjú, amit ezen a linken olvashattok.

Mika Vainio 1 Mika Vainio nemcsak az experimentális zene történetében számít mérföldkőnek a nemrég újjáéledő húszéves Pan Sonic technoinnovátor-duó egyik feleként, hanem különböző szólóprodukciói és neves kollaborációi révén is ikonikus. A közel két tucat kiadványt magában foglaló, tekintélyes életművel rendelkező, finn művész többek között olyanokkal dolgozott együtt, mint Charlemagne Palestine, Alan Vega, Keiji Haino, Fennesz és Merzbow, 2013 végén pedig a kultikus Sunn O))) drone/metal zenekart alapító Stephen O’Malley-vel adott ki közös lemezt ÄÄNIPÄÄ név alatt. Szólóprojektjének zenei világát a hömpölygő ipari zajzene, a dubhangzás, a techno és a hiphop ritmusképleteivel való kísérletek, valamint a korai avantgárd elektronika hangfiziológiája határozza meg, ráadásul mindezt kizárólag analóg elektronikus eszközök segítségével próbálja meg formába önteni. Saját elmondása szerint számára a zene azonban mégsem a technológiáról, hanem az érzelmi hatásról szól. A pulzáló, robusztus hangszőnyegek mellett beat-orientáltabb irányt mutató legutóbbi lemeze 2013 őszén jelent meg Kilo címmel. Élő fellépésén a súlyos és nyers zajtömegek mellett absztrakt ritmusjátékokra és kemény beatekre lehet számítani.

https://soundcloud.com/experimedia/mika-vainio-kilo-experimedia

A vele készült interjút itt találjátok.

Line-up
20.30: én (TÓTH PÁL) – HALMOS ANDRÁS DUÓ
én (Tóth Pál) – elektronika, cd játszók, tárgyak, kontaktmikrofonok
Halmos András – dob, ütőhangszerek
21.30 Colin Stetson (USA) szaxofon szóló / saxophone solo
22.30 Mika Vainio (FIN) live set

AFTERSHOW: Technologie und das Unheimliche pres. Dis-Tanz: Mike Nylons // Modeo // FOR. // Doppler @ Kontra Klub

Jegyár: 2400 Ft. | elővételben: 1900 Ft. (Az első 100 jegy elővételes) | Aftershow a Kontra Klubban: 800 Ft. | ELECTRIFY karszalaggal 500 Ft.
Jegyvásárlás: online jegyvásárlás / vagy személyesen a Trafó jegypénztárában (16.00-20.00 között, illetve előadásnapokon 16.00-22.00 között)

További részletek a Trafó oldalán.