Downtempo-t játszó új magyar előadók - Socfest

Downtempo-t játszó új magyar előadók

Olvasási idő: 2 perc

Bár sosem voltak mainstream elektronikus zenei stílusok, talán mert táncolás helyett az easy listening-re, a babzsákon ücsörgésre vagy egy kellemes háttérzaj mellett zajló beszélgetésre késztetnek –  a downtempo, a trip-hop vagy a chill-out még mindig menő irányzatok, különösen hangszerekkel fűszerezve. A kezdő zenekarokat támogató Cseh Tamás Program 2016-os résztvevői közül hárman is ezen a vonalon nyomulnak. Lássuk a friss húsokat!

Belau

Az elektronikus zenei alapokon nyugvó modern popzenét játszó formációt Kedves Péter (gitár, billentyű, háttérvokál) álmodta meg 2015-ben, majd Buzás Krisztián (basszusgitár, háttérvokál) csatlakozásával duóvá bővült, 2016 óta pedig Szécsi “Böbe” Erzsébet (ének) és Kiss Benjámin (billentyű, effektek) is részt vesz a fellépéseken. Saját bevallásuk szerint “sundowntempo”-t vagyis békés és reményteli napsütötte tengerpartokkal tarkított belső utazásra elrepítő zenét csinálnak. Az első sikert a 2015-ös Island of Promise című szám hozta, mely szerepelt az HBO Aranyélet című sorozatában, reklámfilmekben, a hozzá készült videó pedig elnyerte az első magyar Klipszemle különdíját. A 2016-ban jelent meg The Odyssey című első nagylemez különlegessége, hogy több énekesnő (Dallos-Nyers Boglárka, Myra Monoka, Antonia Vai, Herrer Sára a Mary Popkids-ból vagy Szécsi Böbe) működött közre a különböző mediterrán térségek hangulatát megidéző albumon. A tavalyi év tavaszát és nyarát végigturnézták, felléptek a Zagar oldalán Londonban, idén tavasszal pedig begyűjtötték a Fonogram-díjat is.

YesYes

A trió 2015-ben jött létre a külön-külön is sikeres pályafutással bíró Szabó Ádám (dalszerző-énekes-harmonikás-zongorista), Katona Tamás (dob) és Vereb Márk (darbuka, elektronikus effektek) közös projektjéből. A srácok A Dal versenyén dolgoztak először együtt 2015-ben. A downtempo, az electro chill és drum and bass jellemzi leginkább egyedi hangzásvilágukat, a kérlelhetetlen optimizmust és határtalan örömet akarják kifejezni zenéjükkel. Nem csak a formáció hanem 2016 augusztusában megjelent első EP-jük címe, a Pollyanna is ezt tükrözi. A kislemezen szereplő Papers című számhoz egy diák által kézzel készített, különleges rajzokból összevágott klip jelent meg, mely a pénz és hatalom uralta világ elleni lázadásról, a különcségről, a környezet iránti felelősségünkről szól, emberként viselkedő vízcsepp-figurák által elmesélve. Az EP másik két dala, a Fireflies és a Feel The Light hasonlóképpen megnyerő, reméljük, hamarosan újra hallunk a zenekarról.

Synema

Az electronic-downtempo fúziós zenét játszó, trip-hop és drum n’ bass elemekkel tarkított zenét játszó Gyula-környéki fiatalokból álló zenekar nevét a „synth” és „cinema” kifejezések összeolvasztásából hozta létre. A legenda szerint első próbáikat egy moziban tartották. 2016-ban jelent meg első EP-jük Take 1 címmel. Gyulai és szegedi koncertek mellett Olaszországban is felléptek már. Jurdi Dániel (gitár, ének) Falaty Bence (szaxofon), Nagy Gábor (dobok), Ritter Tamás (gitár), valamint Pusztai Attila (szintetizátor, effektek) célja hogy a fősodortól távol kerülve adják elő az ambient és a drum ‘n bass szűrőjén átkevert instrumentális és vokális szerzeményeiket, kedvenc stílusaikat (jazz, reggae, funky, blues, rock) is beleszőve.