5 + 1 electroswing előadó, aki nem Parov Stelar - Socfest

5 + 1 electroswing előadó, aki nem Parov Stelar

Olvasási idő: 2 perc

Ha azt mondom, electroswing, mindenki Parov Stelarra gondol. Pedig attól, hogy nálunk csak ő futott be, ennek a műfajnak számos más, hazánkban is egyre ismertebbé váló alkotója van. Táncoltatós, modern effektekkel vegyítő, húszas évekbeli swinget imádók, ide!

2009 környékén valahogy átjárt a húszas évek bohém Párizsának hangulata, akkoriban imádtam a francia nyelvet, a tollas kalapokban pózoló nőket ábrázoló divatillusztrációkat, a vintage fotókat, és sajnálni kezdtem, hogy a pasik nem kesztyűben és keménykalapban segítenek le a kocsiról, miközben egy pillanatra sem hagyják abba a magázódást. Így nem csoda, hogy az electroswingbe is hamar belefutottam, és miután Parov Stelar-t ronggyá hallgattam, emelnem kellett az adagot, vagy erősebb drogra váltani.

#0. Waldeck

Így találtam rá Waldeck-re egy válogatáslemezen. Ő szintén osztrák, méghozzá bécsi. Hatévesen tanult zongorázni, majd abba kellett hagynia, mert tizenöt évesen hangolás közben tönkretett egy Bechstein zongorát. Egy ideig jogászként dolgozott, majd újra visszatért a zenéhez, szerencsére végleg. Lassabb trip-hop és downtempo dallamok között bújnak meg a swinges elemek. Igazi áttörést 2007-es Ballroom Memories című albumával ért el.

#1. The Chinese Man

Mivel a francia zenét is imádtam, és szerettem volna többet tudni a nálunk szinte teljesen ismeretlen előadókról, hamar rátaláltam az ott tök menőnek számító The Chinese Man-re. Francia trip-hop formációról van szó, a lenti I’ve Got That Tune-nak köszönhetően lettek híresek, the a Miss Chang és a Le Pudding is nagyon jó választás. 2017-ben új lemezt adtak ki, és idén Magyarországra is ellátogatnak – korábban a VOLT-on már jártak egyszer. A facebook eseményt itt találjátok. 

#2. Caravan palace

Három francia zenész hozta létre a formációt, mely jelenleg hét főből áll. 2008-ban adták ki a zenekarról elnevezett első albumukat, de az internetnek hála, már 2006-ban híressé váltak a Jolie Coquine című számmal, a Django Reinhardt Jazzfesztiválon volt az első komolyabb fellépésük, miután végigturnézták Franciaországot, mostanra pedig már a világ minden táján fellépnek.

#4. Club des Belugas

A Club des Belugas inkább nu jazz-t és lounge-ot játszik, de a hangulata miatt passzol ebbe a cikke. Német formációról van szó, Wuppertal-ban jöttek létre 2002-ben, és az első album is ezután jelent meg. 2016-ban a kilencedik lemezen voltak túl, és 2007-ben a Kínai Népköztársaságot is végigturnézták. A lenit szám mellett még a Save a little love for me, a hip hip chin chin és a SWOP – Wearing out my shoes igazán figyelemre méltóak.

#5. Mr Scruff

Mr Scruff, vagyis az angol Andrew “Andy” Carthy a kilencvenes évek óta DJ-zik, a híres Ninja Tunes labelnél méghozzá, akik a Bonobo-t, Amon Tobin-t, vagy a Cinematic Orchestra-t is szerződtették. A kiadó hagyományaihoz híven az electronica mellett Mr. Scruff szintén nu jazz és lounge vonalon alkot, különösen híres a maratoni, hat órásnál hosszabb szettjeiről, és fura, vicces rajzstílusáról.