Indul a Cseh Tamás Program! - Socfest

Indul a Cseh Tamás Program!

Olvasási idő: 2 perc

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján megjelent a Cseh Tamás Program első pályázati felhívása. Az NKA Zenei Kollégiuma olyan pályakezdő előadók és zenekarok első hang- és képfelvételének elkészítését, valamint pályára lépését segítő kommunikáció megvalósítását kívánja támogatni, akik igazolni tudják, hogy a pályázat megjelenése előtt legalább 12 hónappal már működtek és minimum két nyilvános fellépésük is volt.

A kollégium rendelkezésére álló tervezett keretösszeg 60 millió Forint, amelyből pályázatonként 2 millió forint támogatás igényelhető. Pályázatot benyújtani előzetes regisztrációt követően kizárólag online, az NKA portálján keresztül 2014. szeptember 22-én éjfélig lehetett.

A Cseh Tamás Program elindulását 2014. május 12-én Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke jelentette be. Az új, magyar könnyűzenei program célja, hogy támogassa az utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A Cseh Tamás Program több alprogramból áll, amelyek lehetőséget teremtenek a könnyűzene egyes részterületeinek támogatására. A most megjelent felhívás az első alprogram megvalósulását segíti, amelyet további pályázati felhívások követnek majd az NKA Zenei Kollégiumánál. A program lebonyolításához rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25%-a.

Támogatás az alábbi kiadási jogcímekre igényelhető:

– előadói tiszteletdíj,
– mentor tiszteletdíja,
– szerzői jogdíj(ak),
– stúdióköltség és utómunka,
– kép- és hanghordozók gyártási, anyag- és csomagolási költségei,
– reklám- és propagandaköltség,
– marketing- és hirdetési költség (erre a jogcímre az NKA-tól igényelt támogatás maximum 10%-a kérhető, a megítélt támogatás maximum 10%-a használható fel),
– nyomdai előkészítés(i) munkák,
– nyomdaköltség,
– képfelvétel-készítés és utómunka,
– grafikai tervezés

A pályázat benyújtásának feltétele az 5000 Ft-os nevezési díj megfizetése. A nevezést megelőzően regisztráció szükséges a www.nka.hu/regisztracio oldalon. A kiválasztási folyamat részeként egy élő, színpadi meghallgatásra is sor kerül, amin – a magyar zenei élet képviselőiből álló – zsűri választja ki a támogatandó előadókat, zenekarokat. Emellett a támogatott pályázó – a pályázati cél elérése érdekében – köteles lesz a Zenei Kollégium által kijelölt mentorral együttműködni.

Igényelhető támogatás: 2 000 000 Ft. pályázatonként.
Előadónként, zenekaronként csak 1 pályázat nyújtható be.

További pályázati feltételek, információk és a pályázati felhívás itt olvasható.