Júliusi ska és punk-rock koncertdömping

Olvasási idő: 2 perc

Júliusban a fővárosi szórakozóhelyek megfogyatkozott fellépőgárdája jelzi, hogy a bandák java éppen valamelyik vidéki fesztiválon dübörög. Azoknak, akiknek a július még nem a balatoni lubickolásról, hanem továbbra is a budapesti gályázásról szól, is lesz lehetőségük a tartalmas kikapcsolódásra.

Július hatodikára sikerült az utolsó fennmaradt koncertállomásaként az A38-ra csábítani a nyarat Európában napról-napra, városról-városra körbeturnézó New York Ska Jazz Ensemble-t. A fennállásának tavaly huszadik évfordulóját ünneplő NYSJE eddig tíz nagylemezzel örvendeztette meg a ska zene iránt elhivatott hallgatóságot. A jazz alapokat ska ritmusokkal kreatívan ötvöző, általában nagy energiájú, lendületes sodrású dalaik a stílus egyik legkedveltebb és legelismertebb bandájává tették a new yorki zenészeket, akik ellenállhatatlan erővel szólnak a színpadról.

Az Artemovszk38 rendezvényhajón a ska muzsikusokat a következő napon az ifjú kontinens déli feléről érkező metál zenészek fogják váltani. A magyar metálheadek számára 2015. július hetedike a brazil gyökerű Soulfly fellépésétől válik emlékezetessé. A Sepultura hajdani énekesének Max Cavalerának a bandája ugyan már felnőtt korba lépett, de még mindig olyan elementáris erővel zúznak, hogy csak remélni tudjuk, hogy a hajó biztosan van rögzítve ahhoz, hogy fel ne borítsák. A Soulflyt már hosszú évek óta a legnagyobb metál fesztiválok legkedvesebb vendégeiként köszönthetik a rockkerek, akik számára külön élmény lehet egy ilyen klubhelyiség méretű szórakozóhelyen testközelből üdvözölni a metál zene egyik legnagyobb énekes ikonját és bandáját.

Szerencsére Budapest bővelkedik szabadtéri szórakozóhelyekben, melyek közül az egyik legkedveltebbnek a Budapest Park számít, ahol júliusban is egymást érik a jobbnál jobb koncertek, melyek közül kettőt emelnék most ki. Július 10-én a nyári kánikulában nem lesz nehéz Jamaikába repíteni magunkat képzeletben, annál is inkább mert ehhez a hangulatot a Pannonia Allstars Ska Orchestra és illusztris vendége, az amerikai The Toasters fogja megteremteni. Egy héten belül tehát két legendás ska együttes is érkezik a fővárosba a Nagy Almából, hogy megtáncoltassa a budapesti skankereket, akik nyilván élni is fognak ezzel a ritka lehetőséggel.

A vasárnapi zárvatartás napjánál nem is lehetne alkalomhoz illőbb napra időzíteni az antikapitalista, punk-rock szupersztárok koncertjét. Július 19-én a Budapest Parkban ad koncertet az amerikai Anti-Flag és a Less Than Jake, illetve a brit Skindred. A 90-es évek elején alakult Anti-Flag idén adta ki American Spring című legújabb albumát, ami a tőlük elvárható módon erősen anarchista beállítottsággal kritizálja az Egyesült Államok politikájának és társadalmának képmutató mivoltát. A zászlófóbiás kollégáikkal egyidőben alakult Less Than Jake szintén nem szorul bemutatásra a ska punk műfaj kedvelőinek körében. A floridai banda négy fős törzsgárdája a megalakulásuk óta változatlan, ez idő alatt pedig nyolc albummal örvendeztették meg közönségüket, legutóbb két évvel ezelőtt. A walesi Skindred sem árul zsákbamacskát az elnevezésével, hiszen igazán ütős, raggás punk-reggae-rockot nyomnak.

Július 25-én a Dürer Kertben kedvenc hazai drum and bass buliszervező kollektívánk, a Bladerunnaz fog egy remek zenével és tánccal fűszerezett barbeque partyt keríteni a számunkra. A nyári időszakban a kerti grillezés amúgy is remek időtöltés, mely az alkalomra hozzánk érkező brit lemezlovas, AMC hazájában amúgy is nemzeti sportnak számít. AMC előtt az osztrák Disaszt melegíti fel a táncparkettet a közönség segítségével a kellő hőfokra, miközben a kertben a szervezők a BBQ-sütővel teszik ugyanezt.

Jó mulatást, és ne feledkezzetek meg a folyadékpótlásról!