Karácsonyi zenék másképp - Socfest

Karácsonyi zenék másképp

Olvasási idő: 2 perc

Én megmondom kerek-perec, hogy sose szerettem a karácsonyi zenéket. Egy-két klasszikuson kívül ki lehet kergetni a világból vele. Szerencsére ezzel az érzéssel közel sem vagyok egyedül és több olyan feldolgozás is született, ami az én fülemnek már inkább hallgatható. Karácsonyi zenék Zsófi módra!

Megvan az az érzés, amikor fülhallgatóval mész bevásárolni, mert tudod, hogy úgyis valami rongyosra tekert, nyálas, karácsonyi trutymó fog folyni a hangfalakból? Akkor, kedves barátom, ez a cikk első sorban Neked szól.

A kedvencem a ‘We Wish You A Metal Xmas And A Headbanging New Year’ ami magyar fordításban kb. annyit tesz, hogy boldog karácsonyt kívánunk és “fejrázós” új évet. Ez a remekmű 2008-ban látta meg a napvilágot, olyan zenészeket gyűjtött össze, mint például Alice Cooper, Dave Grohl, Ronnie James Dio (†), Lemmy Kilmister (†) és még sokan mások. A nagy többség szokta ismerni ezt a lemezt, szerintem is egy elég jól sikerült darab.

Tudjuk ám tovább fokozni: a Twisted Sisters egy komplett albumot szentelt ennek az ünnepnek 2006-ban, ‘A Twisted Christmas’ címmel.

Az egyik nagy kedvenc punk-rock zenekarom, a Bad Religion sem kivétel, 2013-ban jelentették meg ‘Christmas Songs’ lemezüket – ez az első teljes hosszúságú albumuk, amelyen csak karácsonyi zenék vannak.

A keményebb műfaj kedvelőinek figyelmébe ajánlom az August Burns Red ‘Sleddin’ Hill’ korongját, amelyet 2012-ben adtak ki. Ez az igazán ünnepi album 13 melodikus metalcore nótát tartalmaz.

Albumokról hirtelen ennyit. Találtam egy jópofa honlapot, ami gyakrolatilag rangsorolja a karácsonyi albumokat, ezen a linken megtaláljátok. Szóló számok terén bőséges a kínálat, lehet ám szép számmal válogatni. Klasszikusok, feldolgozások, saját számok, mindenféle punk/rock/metál stílusban, összegyűjtöttem egy párat:

Természetesen az általam említett zenéken kívül is van még sok-sok nóta, ami nem a hagyományos értelemben szólaltatja meg a karácsonyi dalokat. A legvégére azért betolok nektek egy sokkal visszafogottabb verziót, nálam ez még a belefér kategóriába tartozik, megkockáztatom azt is, hogy tetszik (ne nézd, csak hallgasd). Balesetmentes vásárlást és karácsonyolódást kívánok mindenkinek!