40 éves az Osztrák Kulturális Fórum - Socfest

40 éves az Osztrák Kulturális Fórum

Olvasási idő: 2 perc

A budapesti Osztrák Kulturális Fórum 1977. október 20-án nyitotta meg kapuit, így idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A Fórum állandó partnereivel és közönségével együtt szeretné megünnepelni születésnapját. A nagyszabású jubileumi rendezvények része lesz az A38 Hajóval közösen tartandó születésnapi partysorozat is, ahol az osztrák elektronikus zene legismertebb kurrens előadója lép majd fel: október 20-án a 20 éves producer-zseni, filous ad majd exkluzív DJ-szettet, előtte pedig Lea Santee játszik majd.

A 20 éves Percy-t Bécsben csak pár dolog különbözteti meg kortársaitól: a közel két és félmillió YouTube-követő, három európai szinten is nagyszínpados sláger, és első EP-jének, a Dawnnak példamutató digitális világuralma, amivel az iTunes listáit kilenc országban vezethette dalaival.

A bécsi elektronikus undergroundból remixei jóvoltából kinőtt producert mindig saját kíváncsisága vitte előre, és ezzel tudta kivívni az osztrák elektronika Parov Stelar utáni másodvirágzását, ami az érzékeny-trópusi, finom elektronikát Bécsbe költöztette. Percy tízéves kora óta játszik különböző hangszereken, a jazztől a fúziós progresszív rockig minden érdekelte: számára a ’filous’, mint alteregó, egyfajta kísérlet volt arra, hogyan tudna elektronikus zenei dalokat producelni, és arra ő sem számított, hogy YouTube-videóival ekkora rivaldafény övezi majd minden lépését, és kollaborációi viral tartalomként járnak fülhallgatóról fülhallgatóra. A tutorial-videókból tanuló producer hamar kiépett Flume és ODESZA árnyékából, bár hatásuk alapjaiban jellemezte az első filous-dalok atmoszféráját, finom lebegtetését és dallamvilágát. Ez elég volt a Hypemachine-nek is ahhoz, hogy kiemelje Percy-t a szobaproducerek közül, aki azóta is nemzetközi figyelemnek örvend.

Első magyarországi fellépésével új EP-jét, a For Love dalait ünnepli majd saját szettjében, az idén 40 éves Osztrák Kulturális Fórum jóvoltából – filous szettje az A38-on garantáltan kihagyhatatlan élmény, hiszen klubkörnyezetben valószínűleg először és utoljára lehet megtekinteni majd napjaink egyik legfelkapottabb producerét.