Alekszandrov újra elhozza az orosz muzsikát - Socfest

Alekszandrov újra elhozza az orosz muzsikát

Olvasási idő: 2 perc

Az Alekszandrov együttes a 2. világháború végének 70. évfordulója alkalmából, szeptember 5-én nagyszabású előadást ad a Syma Csarnokban. Az Orosz Hadsereg világhírű ének- és táncegyüttese egy nemzetközi turné első állomásaként érkezik hazánkba, Budapest után fellépnek Belgrádban, Szófiában, Bécsben, Pozsonyban, Prágában, Berlinben és Varsóban is.

Alekszandrov_sajto16Az Alekszandrov az Orosz Hadsereg hivatalos akadémiai ének- és táncegyüttese, amely a sereg kórusaként is szolgál, tagjai művész-katonák. Az Alekszandrov együttes 120 főből áll: férfikórus, zenekar és táncegyüttes. Repertoárjuk az orosz népdaloktól (Katyusa, Kalinka), az egyházi énekeken és  operaáriákon át, a popzenéig terjed. Az egykori Vörös Hadsereg kórusa ma már világhírű, fennállása óta több, mint hetven országban koncertezett, II. János Pál pápa tetszését és áldását is elnyerte.

Az Alekszandrov együttes 1928-ban alakult a Vörös Hadsereg központi szállásán 12 katonával: egy vokális oktett, egy harmonikás, két táncos és egy szólista alkotta. Első fellépésük a Moszkvai Konzervatóriumban volt, a fiatal zeneprofesszor, Alexandr Vasziljevics Alekszandrov vezetésével, aki később az együttes névadója lett. Az együttes tagjainak száma 1933-ra már 300 főre duzzadt, szovjet forradalmi alkotásokat és híres orosz szerzők feldolgozásait adták elő. 1935-ben Vörös Zászló Érdemrenddel tüntették ki az együttest, 1937-ben eljutottak a Párizsi Világkiállításra is, ahol nagydíjat nyertek. A 2. világháború alatt 1500 fellépésen szórakoztatták a frontokon a katonákat. Apja halála után Boris Alekszandrov vette át az együttes vezetését, aki 1946-tól egészen 1987-ig igazgatta a kórust, irányítása alatt lettek világhírűek. A Szovjetunió felbomlása után Jelcin elnök Vörös Csillag Érdemrenddel tüntette ki az Alekszandrov együttest.

Alekszandrov_sajto6Ma már női és férfi szólóénekesek, klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok is kiegészítik a kórust. A zenekarban eredeti orosz autentikus hangszerekkel – balalajka, domra, baján, harmónika – egészítik ki a fa- és fémfúvósokat. Az Alekszandrov élő példája, hogy a valódi művészeti produkció a történelem legszörnyűbb viszontagságait, fordulatait is átvészeli: az egykori Szovjetunióban alapított együttes máig Oroszország egyik legismertebb nevezetessége. 1990-ben, a berlini fal leomlásának tiszteletére, felléptek Roger Waters: Fal című koncertjén, 1993-ban Finnországban a Leningrad Cowboys együttessel, 2004-ben a Vatikánban II. János Pál pápa születésnapján.

 

Budapest Európa legkülönlegesebb gyöngyszeme, az egyik legszebb város, ahol valaha is felléptünk. Legutóbb 3,5 éve a Budapest Arénában hihetetlen élmény volt, amikor 10.000 ember énekelte velünk együtt a dalainkat. A török fürdők, a Városliget, a gulyásleves, az omlós fehér kenyér felejthetetlenek, már alig várjuk, hogy újra Magyarország vendégszeretetét élvezzük.- nyilatkozott a budapesti előadás alkalmából az Alekszandrov együttes igazgatója, Leonid Ivanovics Malev.