Az utolsó Park-hétvége - Socfest

Az utolsó Park-hétvége

Olvasási idő: 4 perc

Ilyen napsütésben nehéz arról írni, hogy itt van az ősz, pedig kérlelhetetlenül megérkezett a nyakunkba. Rövidebbek a nappalok, hűvösebb az időjárás, hullanak a falevelek. De a legszomorúbb mind közül, hogy bezárnak a szabadtéri szórakozóhelyek, köztük a nyár egyik legmeghatározóbb helyszíne, a Budapest Park is. Szerencsére az utolsó hétvégére olyan bulikkal készülnek, amikre véleményem szerint egész télen emlékezni fogunk. Lássuk, hogyan hagyjuk kint idén utoljára a valóságot!

A hétvége szerdán kezdődik, gondolták a szervezők és meghívtak több 10 év körüli, vagy legalábbis 10 éve adott formában muzsikáló zenekart. Csapra verik a maradék sört és bort, hadd szóljon, hallja meg mindenki, mekkora nyár volt ez!

Információként fontos megjegyezni, hogy a koncertekre 3000 Forint körül mozog a helyszíni belépő, a VIP jegyet a bejáratnál kell karszalagra cserélni. Nem lehet esernyőt és nagyobb méretű táskát, no meg enni-innivalót bevinni, illetve semmi mást, amit egy nagyfesztiválra nem engednek be. Ja, és persze a valóságot!

Péterfy Bori & Love Band

2007 óta működnek ebben a formában, gyakorlatilag az Amorf Ördögök leszármazott zenekara. Alter-rockban utaznak. 2009-ben kiadták a második lemezüket, majd következő évben a 2B című korongot – mintha a korábbi lemez másik oldala lenne -, ami 2 számkivételével új dalokat tartalmazott. Többször jelölték őket Fonogram díjra.

Vendégük lesz az Óriás zenekar. Ők az indie-gitárpopot játszó Annabarbi feloszlása után alakultak 2005 végén. Az Óriás tulajdonképpen “heti egyszeri örömzenélésnek” indult, ehhez képest nagyon sokra vitték. Az eseménynél fel van még sorolva Minda Endre, 1/2 Supernem és Henri Gonzo is. Meglátjuk mi sül ki belőle!

Brains feat. Punnany, Papp Szabi
csütörtök – 09.22.

Mondhatni, hogy a “zárófesztivált” a Brains nyitja. A banda 22 éves, bár az a zenekar, amiért most több tízezren rajonganak, 10 éve jött létre. Dallamos drum and bass alapokon mozognak, de a kor “trendinek” vagy épp “mainstreamnek” nevezett műfajait mind összekutyulták, méghozzá zseniálisan. Annyira bejött nekik ez a vonal, hogy idén elnyerték “Az év elektronikus hangfelvételéért” járó Fonogram díjat és a “Legjobb hangszerelésért” járó Petőfi Zenei díjat is.

2006 előtt viszont meglepő stílusokkal próbálkoztak. Eleinte hardcore, később funk-rock vonalon nyomultak, sőt, egy időben még fúvósok is voltak a bandában. Ezekből az évekből marad fent a ’97-es Színek, a ’98-as Semmi komoly és a 2001-es Dunakanyar rasztabanditái című albumok. Bár ezeket a korongokat mintha el akarnák tüntetni, a Youtube-bal bele tudtok kóstolni a kora Brains-be is.

A Brains Parkbéli koncertjéhez csatlakozik a nyarat szinte teljesen kihagyó Punnany Massif, legalábbis frontember szinten, illetve a Supernemből ismert Papp Szabi. Ezek után szinte mondanom sem kell, hogy milyen őrületre számíthatunk. Különleges feldolgozásokat és erős látványt ígérnek a srácok.

A 20:30-ra kiírt koncertet a Pannonia Allstars Ska Orchestra előzi/alapozza meg. KRSÁék ugyan kicsit más jellegű zenét játszanak, de a pörgős-dallamos taktusok mind a két banda számait jellemzik, így biztos a tökéletes felpörgés. Csak legyen időnk a két koncert közt a kitáncolt folyadékot pótolni.

Vad Fruttik & NECC Party
péntek – 09.23.

A Brains idővonalához kísértetiesen hasonló története van a Vad Fruttiknak is. A zenekar hivatalosan most ünnepelhetné a 20 éves születésnapját. 1996-ban álltak össze először, ám hiába nyertek lemezszerződést ’99-ben, azt a kiadó visszavonta, ők pedig feloszlottak. Egészen 2005-ig volt Frutti-mentes a világ, de akkor újra megnyertek egy pályázatot, aminek díjaként a Magyar Rádióban fel is vettek három dalukat. Ebből a Szerelmes dalt kezdte játszani a RadioCafé, így jött az ismertség, és 2006-ban az első album. Bár szerintem a Sárga Zsigulival törtek be igazán.

Később néhány évig átmentek pszichedelikusba. Az akkor megjelent albumukon ez különösen érezhető volt, de még visszamenőleg is megjelent ez az egészen elképesztő hangzásvilág. Én személy szerint a 2012-es EFOTT-on hallottam újra tomboló rockzenekarként az együttest, ami akkor nagyon jó volt, végül pedig azt hiszem megtalálták az arany középutat.

Az este nyolc utáni kezdés arra utal, hogy kellemesen hosszú koncertben lesz részünk, az Esti Kornél felvezetése után. A zenekar tíz éve alakult Mezőtúron, a nevét Kosztolányi alteregójától kölcsönözte és alternatív rockot játszik. Két év alatt hozták össze az első albumukat, játszottak többek között a Pál Utcai Fiúkkal, a Heaven Street Sevennel, a Kispál és a Borzzal, a Kiscsillaggal és természetesen a Vad Fruttikkal is. Belehallgatva, kellően meg tudják alapozni az estét.

Necc Party

Nem, nem neccharisnyás buli :) Leegyszerűsítve annak, aki nem tudja, hogy mi is ez: egy retróparty. De jobb ha ők mondják:

a kilencvenes évek és az ezredforduló leggyászosabb és legmenőbb zenéivel, pengeélen táncolás, kellemetlen pillanatok, sírva vigadás és önfeledt szórakozás.

Emlékezés egy nyár-éjszakára – Punnany Szezonzáró
szombat – 09.24.

Ha most gonosz lennék, jól beszólnék a Punnanynak, hogy melyik estére akarnak itt emlékezni, hiszen mint tudjuk, idén nyáron csak néhány koncertet adtak. Na de azok milyen ütősek voltak! Kezdve a Parkos nyitóhétvégével, ahol végigtombolhattunk két bulit is egymás után. Mi akkor a Körkorkép újrabemutatóját élvezhettük, a “mai” Punnany Massif csak néhány perc erejéig szólalt meg.

Ha jól tudom, 2010-ben volt az első koncertjük a Budapest Park kis színpadán, egy maréknyi ember előtt. Most pedig a nyarat készülnek lezárni, hogy újult erővel vethessék be magukat az őszi-téli szezonba.  A srácok valami egészen különösre készülhetnek, a Facebook eseménynél egyre több idézet (vers/dalszöveg) jelenik meg, így kifejezetten érdemes megnézni ezt is. De annyi biztos, hogy teljesen feltöltődve és kipihenten esnek neki a koncertnek.

Vendégük a MARGE lesz, aki 2010 óta szerepel a színpadon, meghódította a MTV és a Petőfi Rádió toplistáit, 2014-ben pedig jól szerepelt A Dal című műsorban is. Soul, bass music és electronic stílusokból összeállított zenéjével tökéletes warm up lesz a fiúk előtt.

Example & DJ Wire
vasárnap – 09.25.

 

Elliot John Gleave, vagy ahogy az egész világ ismer; Example a boldog emberek életét éli példamutató módon. Későn kel, annál később fekszik, a köztes időben pedig azzal foglalkozik, amit a leginkább szeret.

Ugye milyen viccesen, vagy éppen kiválóan hangzik? De a “popszakma” nemcsak játék és mese (bocs). 
Elliot zenéje dinamikus, adogatós és sodró lendületű. Már nem rappel, hanem énekel a dalaira és már komoly világsztárként viselkedik. Hazánkba (is) a neves brit producerrel, Dj Wire-rel az oldalán érkezik. Egyfajta viszlát-szevasz show lesz vasárnap este, mint a nagyobb fesztiválokon.

Vendégük JumoDaddy és a barátai lesznek. Végignézve a listát, egy kisebb Random Tripre emlékeztet a névsor. Ott lesz Lábas Viki, Sena, Mc Kemon, Mc Boldi és még valaki akinek a neve legyen titok.

Valóság
Hétfő – 09.26.

Ez bizony már a bontás napja. Véget ér a nyár, véget ér a Park is. De csak erre az évre. Cserébe megmarad a rengeteg emlék, az új barátságok és szerelmek, amelyek itt kötődtek.

Jövőre ugyanúgy kint hagyjuk a valóságot!