Balladák Amerikából - Socfest

Balladák Amerikából

Olvasási idő: 2 perc

A “tökéletes amerikai dalszerző-előadó”, Joshua Radin tíz éve járt Budapesten, akkor Tori Amos előtt lépett fel. Az azóta komoly karriert befutott, finom, akusztikus balladáiról elhíresült sztár most szóló klubkoncertre tér vissza – ezúttal az A38 Hajóra.

A negyvenkét éves Joshua Radin maga “a megtestesült, tökéletes amerikai dalszerző-előadó”: Ohióban született, lengyel-német-orosz-zsidó családban, zenei karrierje előtt tanárként, galeristaként és forgatókönyvíróként dolgozott. Gyerekkora óta gitározott és írogatta az asztalfióknak finom hangulatú, mélyen személyes, akusztikus dalait. Aztán egy véletlen a Dokik című sorozat producerének közelébe sodorta, aki azonnal beleszeretett Radin karakteres dalaiba, és rengeteget használt fel belőlük a sorozatban.

Ezzel Radin egy csapásra befutott. Első szerzeménye, a Winter óriási siker lett, az azóta megjelent öt nagylemez mindegyike feljutott a Billboard 200-as listájára, a folk listákon mindegyik az első tízbe került, sőt a legutóbbi, az Onwards and Sideways az US Rockon is ötödik lett. Több százezres eladások, komoly koncertturnék és még több sorozat zene (többek között a Grace klinikában és a Doktor House-ban) – pedig Radin zenéje minden, csak nem popzene.

Joshua Radin azt a klasszikus amerikai dalszerző-hagyományt követi, ami balladisztikus bluesból, folkból, americanából, lassú rockból gyúr össze gyönyörűen személyes, érzelmes világot. Elliott Smith, Iron & Wine, Jack Johnson, Sufjan Stevens, Neil Young juthat az eszünkbe, de akár az európaiak közül Fink, Damien Rice vagy Nick Drake.161127_joshuaradin02

A túlzás nélkül sztárnak nevezhető Radin tíz éve (!), még karrierje elején járt Budapesten – akkor Tori Amos előtt lépett fel az Arénában. Most önálló szóló klubkoncertre érkezik november 27-én az A38 Hajóra, hogy meghitt balladáival lenyűgözze közönségét.