Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /var/www/socfest.hu/wp-content/themes/socfest2013/inc/rss.php on line 23
Budapesten is megszólal a koporsóbőgő - Socfest Budapesten is megszólal a koporsóbőgő - Socfest

Budapesten is megszólal a koporsóbőgő

Olvasási idő: 2 perc

Áprilisban hiánypótló eseményen vehetnek részt a hazai psychobilly rajongók, hiszen végre Budapestre látogat a műfaj dán-amerikai alapzenekara, a több mint húszéves múltra visszatekintő, horrormanírokban gondosan konzervált Nekromantix, akik nemcsak meghódították Amerika – és persze a világ – élőhalott történeteire fogékony, táncoslábú zenehallgatóit, hanem mindmáig saját hatásukon túlmutatva határozzák meg a szubkultúra jelenét.

Kim Nekroman triója tizenöt éve alapjaiban adott új impulzust a műfajnak: a kilencvenes években egész Európát, valamint Japánt is többször bejárta az MTV-t is meghódító, Grammy-díjas zenekar, akik már ekkor kultstátuszba kerültek a tengerentúlon a nehezen beszerezhető importlemezek jóvoltából. Aztán 2001-ben a Rancid énekes-gitárosa, Tim Armstrong leigazolta a zenekart saját kiadójához, a Hellcathez, amely ennek köszönhetően újabb löketet adott a psychobilly-mozgalomnak. Többek között így emelkedhetett fel többek között a Tiger Army is: a psychobilly azóta a világ minden pontján él és virul, és ebben nagy szerepe van a Nekromantix önironikus, szórakoztató pokoljárásának, amivel csúfot űznek életből és halálból egyaránt.

Persze a zenekar dalaiban a danse macabre is csak épp olyan elem, mint Kim mára legendássá vált koporsóbőgője: a Nekromantix a színpadon él a leginkább, és ezt végre áprilisban az A38 fedélzetén is megtapasztalja mindenki, aki szeretne szembenézni a saját végzetével.

Kevés magyar zenekar mondhatja el magáról, hogy végigturnézta Amerikát, és ezek után a fellegekből le tud ereszkedni a földre. A The Silver Shine világszerte több mint 33 országban turnézott már, Amerika mellett Brazíliában is, és majdnem az összes európai országban évente folyamatosan több, mint 100 koncertet adnak. Amit a zenekar színpadon nyújt, az nemcsak itthon, hanem külföldön is egyedülálló: a recept vintage punk rock’n’roll villámkezű női nagybőgőssel, olyan bandák hatásaival, mint a Social Distortion, Rancid vagy a legendás Motörhead. A 2004 óta aktív trió tizedik nagylemeze 2016-ban jelent meg, de három éve a The Rocketz oldalán is megjelentettek egy megosztott splitkiadványt. Vörös/fekete zebra mintás nagybőgő, extrém színpadi energia, klasszikus 50-es Elvis mikrofonok: senkivel nem lehet őket összekeverni!

Jegyek elővételben 2900 Ft-ért vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón, a koncert napján 3500 Ft a belépő.