Daniel Knox az A38 Hajón - Socfest

Daniel Knox az A38 Hajón

Olvasási idő: < 1 perc

Az egyedi hangú, autodidakta chicagói zongorista-dalszerző-előadó, Daniel Knox az illinois-i nagyváros egyik különleges krónikása. Szállodahallokból, elfeledett bárzongorák mogül indult karrierjében Chicagó sötét, éjszakai, arnyékos oldalát énekli meg. Daniel Knox február 6-án az A38 Hajó hozzáillő hangulatú kiállítóterében ad kamarakoncertet. Knox, többek között Jarvis Cocker közreműködésével készült második nagylemeze ma, december 7-én jelent meg, és már most euforikus kritikákkal ünnepli a Line of the Best Fit és a Loud and Quiet.

Daniel Knox kortárs zongorista chicagói hotelek sötét, éjszakánként kihasználatlan előcsarnok-bárjaiból indította el zenei karrierét: hotelről hotelre járva, a bárzongorákhoz ülve, autodidakta módon tanulta meg kezelni a hangszerét. Az illinois-i nagyváros félreeső utcái, eldugott sarkai az ő világa: zenéi a gyilkos balladák, shakespeare-i tragédiák és a Lynch-féle kortárs amerikai hangulatot elegyítik.

Sajátos világát a lobbizongora-játék mellett civil munkája is alakította és inspirálta: a zenélés mellett mozigépészként dolgozik. Cím nélküli bemutatkozó albuma 2015-ben jelent meg, amit december 7-én követ második, Chasescene című nagylemeze. Elképesztően atmoszférikus, kamarazenei hangszerelésű, csodálatos dalok sorakoznak a többek között Jarvis Cocker közreműködésével készült lemezen. Mintha csak egy soha el nem készült David Lynch-film Nick Cave által írt kísérőzenéjét hallanánk. A sokat mondó című (Chasescene = Üldözéses jelenet) album turnéján érkezik az A38 Hajó Kiállítóterébe, melyet az alkalomhoz illően félhomályba öltöztetünk Daniel Knox koncertjére.