Echo Collective az A38 Hajón

Olvasási idő: 2 perc

A brüsszeli “neoklasszikus” kamarazenekar, az Echo Collective szinte pár hónap alatt tört be a kortárs színtérre: 2018 elején majdnem egyszerre jelentettek meg egy újragondolt Erasure-lemezt, illetve a Radiohead Amnesiacjének áthangszerelt verzióját. A két feldolgozásalbum hatalmas sikert aratott, az Echo Collective pedig az idei év nagy kortárs szenzációjává vált. Számos európai fesztiválmeghívás után a belga zenekar végre Budapestre érkezik Radiohead-programjával, hogy bemutassa: milyen mélységek is rejtőznek a lasan húszéves Amnesiacben.

A brüsszeli kamarazenekar, az Echo Collective tuljadonképpen véletlenül alakult. Pár évvel ezelőtt a Winged Victory for the Sullen ambient-duó stúdiózenészeket keresett brüsszeli lemezfelvételéhez, majd koncertközreműködéshez a híres Ancienne Belgique klubban. Az összegyűlt hét, klasszikus képzettségű muzsikus annyira megtalálta a közös hangot, hogy egyfajta házi, rezidens kamaraegyüttest alakítottak az idén huszonöt éves Ancienne Belgique-ben. Az Echo Collective rengeteg élő produkcióban és session-felvételen működött közre, míg a két zenekarvezető, Neil Leiter brácsás és Margaret Hermant hegedűs saját, önálló projekteken kezdte törni a fejét.

A sors úgy hozta, hogy mindkét projekt szinte egyszerre érett be. Az egyik, egy Erasure-újraértelmezés (feldolgozáslemeznek is nevezhetnénk, de annál azért jóval többről van szó): Vince Clarke és Andy Bell duójának tavalyi, World Be Gone című lemezét hangszerelték újra és jelentették meg a Mute-nál. A másik egy jóval nagyobb szabású, évek óta elkötelezetten épített vállalkozás: a Radiohead 2001-es klasszikus albuma, az Amnesiac újraértelmezése.

Az Amnesiac ambientes hangszerelése, különleges harmóniái, pulzáló tempói mindig is kínálták magukat kortárs átértelmezésre: ahogy Leiter mondja “sokrétegű, összetett, kicsit ezoterikus“, az Echo Collective pedig úgy emelte új szintre az eredetit, hogy végig tisztelettel kezelte az anyagot. Kortárs zene, ambient, kamarazene, downtempo, kísérletezés, neoklasszikus muzsika ‒ ezek kavarognak az instrumentális albumon, melyet a jól ismert downtempo-elektronika kiadó !K7 új alcímkéje, a neoklasszikus zenére specializálódott 7K! adott ki.

Az Amnesiac-feldolgozáslemez óriási kritikai sikert aratott, és az Echo Collective-et elhalmozták fesztiválmeghívásokkal. Az együttes közben lázasan dolgozik saját, önálló szerzeményeket tartalmazó következő lemezén, de februárban ellátogat Budapestre, hogy az A38 Hajón bemutassa különleges, magával ragadó, csodás hangzású Radiohead-programját.