Elektronika – vagy mégse?

Olvasási idő: 1 perc

A villámkezű robotdobos, a tiltott ütemek nagymestere, Jojo Mayer több mint tíz év után újra az A38 Hajón! Ezúttal Nerve nevű zenekara élén mutatja be a formáció tavalyi, jazz, transz, spacerock és breakbeat között egyensúlyozó fantasztikus lemezét.

Úgy hangzik, mintha elektronika lenne, pedig nem az. Nem úgy hangzik, mintha jazz lenne, pedig az. Nagyjából ez a paradoxon jellemzi a brutális technikájú svájci dobgép, Jojo Mayer pályafutását. Az elképesztően virtuóz Mayer már 18 évesen a jazztörténet legnagyobbjait kísérte, Monty Alexandertől Dizzy Gillespie-n keresztül Nina Simone-ig. Aztán a kilencvenes évek elején New York-ba költözött, ahol a Prohibited Beatz nevű, korszakos improvizatív partisorozatával alapozta meg hírnevét.

A Prohibited Beatz egyszerre volt elektronikus tánczene, egyetlen monumentális dobszóló, hangszeres kísérletezés és improvizatív jazzklub. Mayer itt találta és dolgozta ki elképesztő technikáját, amellyel több törtütemes stílusirányzatot is megelőlegezett és megalapozott. Már-már szélsőségig vitte a dob triggerelését (azaz a dobhangzás elektronikus manipulálását), miközben nagyszabású koncertjei valóságos artistateljesítmények is voltak.

Mayer legsikeresebb formációja a Nerve, amellyel többször járt már Magyarországon, többek között az A38 Hajón is. Most ezzel a formációval tér vissza, hogy élőben bemutassa a Nerve varázslatos, jazz, transz, spacerock és breakbeat között hullmázó legfrissebb lemezét.