HC punk-rock az A38-on - Socfest

HC punk-rock az A38-on

Olvasási idő: 2 perc

Az utóbbi évek egyik legütősebb poszt-HC, punkrock együttese, a Touché Amoré igazán nem ismeretlen Magyarországon. Jó párszor fellépett már Budapesten, ezúttal az A38 Hajón mutatja be egészen friss, alig két hete megjelent új nagylemezét. Az előzenekar pedig a Trapped Under Ice énekesének aránylag új zenekara, az Angel Du$t, szintén friss nagylemezzel.

A Touché Amoré napjaink dallamosabb punk-HC vonulatának talán legegyedibb hangú együttese. Bár az első, a Deathwish-nél megjelent lemezek még jóval agresszívebbek voltak, a Touché Amoré nagyon sokat változott az idők során. Az új, alig pár hete – immár a műfaj alapvető kiadójánál, az Epitaph-nál – megjelent negyedik nagylemez, a Stage Four már egész elképesztően érett anyag. A Touché Amoré úgy képes gyönyörű, okos, már-már klasszikusan rockos zenét írni, hogy mindeközben mist sem veszít legendás energikusságából. A lemez címe már önmagában koncept: utal arra, hogy ez a zenekar negyedik sorlemeze, de emléket állít a dalszerző-frontember, Jeremy Bolm rákban elhunyt édesanyjának is.

Mindannyian Fendereken játszunk, és ez alapvetően meghatározza a hangzást – mondja Nick Steinhardt, a basszerből lett gitáros. – Ettől aztán nagyon csengő-bongó lesz a sound, és ehhez jön még hozzá Jeremy nagyon érthető scream-je. Jeremy rendkívül tehetséges és őszinte szövegíró, és az  általa énekelt-screamelt személyes helyzetekhez mindenki könnyen tud kapcsolódni.

A mélyen megélt személyes fájdalom kulcsmotívuma az új lemeznek, de ez a legkevésbé sem valami pehelykönnyű, szerelmi bánatos emós póz, hanem komoly trauma. Mindebből egy fantasztikusan változatos, komoly, érett anyag lett, dinamikus, energikus és gazdag.

A Touché Amoré idén tavaszi, Gorilla Biscuits-szel és a Modern Life Is War-ral tartott közös turnéja után a ‘Stage Four’ koncertkörútján tér vissza Európába. A mai poszt-hardcore hagyományokat tisztelő, de tökéletesen saját útját záró zenekara jó pár budapesti koncertje után ezúttal az A38 Hajón lép fel.

Az előzenekar a baltimore-i Angel Du$t, egy, a klasszikus deszkáspunk-HC megszólalást felidéző öttagú együttes, melynek frontembere nem más, mint a Trapped Under Ice énekese, Justice Tripp, aki kihasználva anyazenekara átmeneti leállását, gyorsan összehozta az Angel Du$tot. Tripp több interjújában is elmondja, mennyire tiszteli a Ramonest meg a Cro-Magst, innentől elég pontosan elképzelhetjük, milyen is az Angel Du$t zenéje. Az együttes tavaly a Sick Of It All előzenekaraként járt már az A38-on, most pedig frissen megjelent nagylemezét mutatja be. Korai HC, sok punk, kevés kompromisszum – soha jobb előzenekart!