Indie pop Észtországból - Socfest

Indie pop Észtországból

Olvasási idő: 2 perc

A tavalyi hatalmas sikerű fellépés után egy last minute koncert erejéig újra az A38 Hajóra látogat az Ewert and the Two Dragons! Az észt kvartett álomszép indie-folk dalaival hamar megtalálta az utat a közönség szívéhez, és gyorsan kiérdemelte “az észt Mumford & Sons” címet. A zenekar nemcsak új nagylemezt jelentet meg hamarosan, hanem szerepelni fog a Berlini küldetés című HBO-sorozatban is. Ennek budapesti forgatására érkezik, és ha már itt van, ad egy koncertet tavalyi sikerének helyszínén, július 24-én az A38 Hajón.

Az észt Ewert and the Two Dragons kétség kívül a Baltikum egyik legmenőbb aktuális zenei exportja, akik mára meghódították Európát is. Az eleinte Sting-, Radiohead- és Jeff Buckley-feldolgozásokat játszó baráti társaság hamar elkezdett saját számokat írni, és a hatvanas-hetvenes évek folk-trubadúrjaiért (Simon & Garfunkel, Donovan) rajongó trió 2009-ben jelentette meg The Hills Behind The Hills című, álomszép indie-folk dalokból összeállított bemutatkozó lemezét, majd kvartetté bővülve koncertezni kezdett.

A zseniális színpadi produkciónak köszönhetően hamar elnyerték a környező országok közönségének és szakíróinak szívét, sorra aratták az elismeréseket, és a legnagyobb balti fesztiválokon léptek fel. A hét évvel ezelőtt megjelent második album (Good Man Down) óriási sikere – az év legnagyobb példányszámban eladott észt lemeze lett – pedig már a nagyobb nyugat-európai koncertszínpadokra is eljuttatta a zenekart. A holland Eurosonic fesztiválon adott két teltházas fellépés után sorban álltak a fesztiválszervezők az öltöző előtt, törékeny folk-popjukkal pedig szép lassan eljutott a kontinens minden sarkába. A három éve megjelent Circles pedig még jobban megszilárdította a zenekar helyzetét abban a ligában, amiben például a Fleet Foxes vagy a Mumford & Sons is játszik.

A zenekar eddigi három lemeze tele volt a hatvanas-hetvenes évek trubadúrjainak hatását magukon viselő törékeny slágerekkel, amelyekhez tökéletesen passzol majd az A38 Hajó intim és meghitt koncertterme. Annál is inkább, mert az EATTD már bejelentette új nagylemezét, a 2018 őszén érkező Hands Around the Moont, amelyről az első videóklip pár hete érkezett meg, és ugyanazt az emelkedett, meghitt, bensőséges hangulatot árasztja, amelynek igazi mestere az észt zenekar. Az EATTD most a Berlini küldetés című HBO-sorozat következő évadának forgatására érkezik Budapestre, és ha már itt van, örömmel lép fel az A38 Hajón, hiszen tavaly emlékezetes koncertet adott itt.