Kalóz metál és kocsma punk a legjobbaktól - Socfest

Kalóz metál és kocsma punk a legjobbaktól

Olvasási idő: < 1 perc

Július 19-én a Barba Negra Trackben remek kelta kocsma punk hangulatban tölthetünk el egy estét az amerikai Flogging Mollyval, a skót Alestormmal és a magyar Firkinnel.

A Firkin talán a legsikeresebb kelta folk-punk együttes kis hazánkban. A 2008-ban megalakult hattagú formáció első albuma rögtön Aranylemez lett. Második WHUP! című albumuk Lord of the Dance című száma pedig már hónapokig időzött a nemzetközi kelta slágerlisták élén. Három évvel ezelőtt jelent meg első magyar nyelvű albumuk, melynek címében a debütáló (Firkinful of Beer) albumukhoz képest a címben is a hazai italozási kultúra felé történt elmozdulás, a lényegre törő, Igyunk pálinkát! címadó dalról történt elnevezéssel. 2014 elejétől a Firkin pedig immár öt nagylemezről válogathatja össze dalait, amelyekkel garantáltan táncra perdíti mindig lelkes közönségét.

Az este folyamán másodikként színpadra lépő Alestorm együttes a kalózok életének momentumait villantja fel hangulatában a koncertre érkező szárazföldi patkányok előtt.  A skót folk metal banda eddig négy nagylemezen idézte meg a tengeri portyák hangulatát. Legutóbbi albumuk, a 2014-ben, az együttes tízedik jubileumi évében megjelent Sunset on the Golden Age címmel, az eddigi legsikeresebbnek bizonyult. A hazánkban egyelőre kevéssé ismert kalóz rock kitűnő aláfestő zene a torkok benedvesítéséhez, ami pedig feltétlenül szükséges az autentikus hangulat létrejöttéhez.

18 évvel ezelőtt az ír származású Dave King, énekes, vezetésével megalakult Flogging Molly mára az ír kocsma punk műfaj legkedveltebb bandájává vált. A los angelesi székhelyű Flogging Molly eddig nyolc stúdióalbummal örvendeztette meg rajongóit és jelenleg éppen egy kilencediken munkálkodnak. A punk rock zene, mellett a tradicionális kelta muzsika ösvényeit egyszerre koptató banda hét aktív tagból áll. A söröshordók megcsapolásához, illetve tartalmuk elfogyasztásához a remek hangulatot a punk rock stílushoz alapvetően hozzátartozó hangszerek mellett a mandolin, a hegedű, a tangóharmonika, és a furulya hangjai egyszerre keltik.