Kamara doom - Socfest

Kamara doom

Olvasási idő: < 1 perc

Decemberben két, minden értelemben rendhagyó esemény kerül megrendezésre az A38 Hajó dunai panorámájú, ültetett kiállítóterében. Most szombaton, 2-án a görög Mohammad (korábban MMMD) tér vissza Budapestre, jövő pénteken, 8-án pedig első és utolsó magyarországi koncertjét adja majd az irodalom és a gitárzene határfelületeit összemosó Georgio “The Dove” Valentino.

“Kamara doom” – a Mohammad nemes egyszerűséggel így nevezi stílusát. A görög trió házi készítésű hangszereivel, némi elektronikával építi sötét hangulatú, mélyen remegő hangzásokból, befordult drone-ból összeálló, súlyosan hömpölygő zenéjét. Hosszan kitartott cselló- és bőgőhangok, elektronikus moduláció, némi folk-hatás: ezekből jön létre a Mohammad (vagy ahogy magukat írják: MMMD) muzsikája, amely valahol félúton van a finom, akusztikus kamarazene és a letaglózó erejű doom között.

Georgio Valentino modernkori trubadúr, egyben klasszikus értelemben vett szerző. Dalai az intertextualitásban léteznek, miközben maga is ír – Piero Campi életrajzát is ő írta meg angolul -, és olyan zenészekkel kollaborált az évek során, mint Mick Harvey (The Birthday Party, PJ Harvey), Blaine L. Reininger (Tuxedomoon), Vic Godard (Subway Sect) vagy David McClymont (Orange Juice). Balladisztikus, szuggesztív art rockját alapjaiban ihlette meg Nick Cave és David Bowie munkássága, érzékeny és esendő dalai pedig először és utoljára hangzanak el Budapesten, mivel új lemezének turnéját követően az írásra fog összpontosítani.