Kortársak az A38 Hajón - Socfest

Kortársak az A38 Hajón

Olvasási idő: 2 perc

Az A38 Hajó kísérletező dzsessz és egyéb experimentális zenéket bemutató sorozatának újabb állomásán Magyarország egyetlen “mozizenekara”, a Syntax Cinema Orchestra lép fel, különleges, filmvetítésre épülő, improvizatív produkciójával. A zenekar vendége pedig nem más, mint a hazai underground egyik emblematikus alakja, Wahorn András. December 21. 19:00.

A Syntax Cinema Orchestra Magyarország egyetlen mozizenekara, ami a legkülönfélébb filmekhez szolgál élő kísérőzenével. Legyen szó klasszikus némafilmről (Wiene: Dr. Caligari), burleszkről (Chaplin: A bajnok), kortárs animációs alkotásról (Kovásznai, Rybchinsky) vagy akár szexfilmről (Emanuelle).

Zenéjükre legerősebben a dzsessz hatott, de sokféle stílust alkalmaznak, attól függően, hogy milyen film szerepel a terítéken. A nyolcfős minibigband változatos hangszerparkkal rendelkezik: rendszeresen kezelésbe veszik, az analóg minimoogot, az erdélyi óriás fujarát, a melodicát, a kalimbát, tilinkót, a kazoot, az orrsípot, hogy a hagyományos hangszerekről ne is beszéljünk. Mindezeket adott esetben be is loopolják, effectezik, csavargatják, tekergetik annak érdekében, hogy nagy legyen a meglepetés, és persze minél jobban lekövessék az adott filmet.

A zenekarban történt áldásos gyermekszaporulat ráirányította figyelmüket a rajzfilmek szórakoztató világára, és új, komplex műsorukban így a közönség egy vegyes mixet kap Chaplintől a Kockásfülü nyúlon át, a retró diafilmeken át egészen a Rybczinsky által animált igen érdekes vizualitású 1983-as Oscar-díjas Tangó című rövidfilmig.

A zenekar tagjai:

Nagy Krisztián Tódor: elektronika, billentyűsök

Vereb Szabolcs: szaxofon

Nagy Péter: nagybőgő

Palatinszky Márton: fúvósok

Sütő Márton: gitár

Kiss Árpád: fúvósok

Badics Márk: dob

Felvezető produkcióként a Syntax Cinema Orchestra két oszlopos tagja, valamint egy underground fenegyerek támadja be a loopereket, VST-ket, kütyüket és mütyüket, és vélhetőleg még izgalmas hangfürdőben részesíti a kedves közönséget.

A trió tagjai:

Nagy Krisztián Tódor: billentyű, elektronika, hang

Vereb Szabolcs: szaxofon, elektronika, tárgyak

Wahorn András: elektronika, fúvósok

A Kortársak az A38 Hajón sorozat következő koncertjei az A38 kiállítótermében:

  • Santa Diver, Bujdosó János Trió (2014. december 28.)
  • Grencsó Rezervátum Orchestra, GreMi Dózer Kettős (2014. december 30.)

Jegyvásárlás: www.a38.hu/hu/program/syntax-cinema-orchestra-hu-syntax-electric

Jegyár: 1200 Ft., elővételben: 800 Ft.