A legamerikaibb angol együttes - Socfest

A legamerikaibb angol együttes

Olvasási idő: 2 perc

A zenekar, ami NFL-himnuszokat éppúgy szerzett, mint Tarantino-trailerzenét: A legamerikaibb angol együttes, a bluest-soult monumentális stadionhimnusz-témákba oltó The Heavy először Magyarországon! A brit kvartett új, áprilisban megjelenő negyedik lemezével turnézik, és többek között a Coachella fesztivál után az A38 Hajón is koncertet ad júniusban.

Nem végeztünk pontos kutatásokat, hogy az elmúlt fél évtizedben hányan üvöltötték a tükör előtt táncolva a hajkefe-mikrofonba azt, hogy “How You Like Me Now?”, de bizonyosan nem voltak kevesen. Ez a fájdalmas bluesból, rekedt soulból, dönögölős funkból és némi dühös indie-ből összerakott megasláger tényleg a nagyon amerikainak hangzó, de valójában brit The Heavy zenéjének eszenciája.

Az angol kvartettnél kevés produkció játszik “amerikaibb” zenét. Olyannyira, hogy szinte mindegyik számuk reklámfilmzeneként, sorozat-betétdalként, videojáték-aláfestőként végezte. Talán nem létezik kortárs zenekar, amitől ennyiszer használtak volna fel zenét. Valami különös oknál fogva főleg az amerikai profi futball-liga, az NFL imádja a Heavy munkásságát, és ha a zenekar egy kicsit népszerűbb, meg amerikaibb lenne, még talán egy Super Bowl halftime showra is jó lenne. És “természetesen” a Heavy Same Ol’ című száma szól Tarantino Aljas nyolcasának trailerében is.

Tulajdonképpen a Heavy volt az, amelyik megágyazott az Alabama Shakes sikerének: ezt a jellegzetes, kemény hangzású, zuhogó dobokkal, masszív gitárokkal megtámogatott neo-soul/neo-bluest a brit kvartett vegykonyhájában kotyvasztották. Motown-funk, recsegős fúvósok, Kelvin Swaby tökéletes soul-hangja, hatalmas, nagyívű, klubban/stadionban/fürdőkádban szégyentelenül üvölthető refrének… mindez együtt a Heavy, ami április elsején jelenteti meg negyedik nagylemezét. A Hurt & The Merciless turnéja során a zenekar fellép a Coachella mindkét hétvégéjén, aztán vissztér Európába, és jüniusban többek között az A38 Hajón ad minden bizonnyal súlyos klubkoncertet.

160622_theheavy03