Májusi bulieső aranyat ér - Socfest

Májusi bulieső aranyat ér

Olvasási idő: 3 perc

Májussal indul a nyár, aminek pedig egyenes következménye a szabadtéri bulik özöne. Remek ráhangolódást jelentenek a fesztiválszezonra a szabad ég alatt tartott koncertek, amikből igyekeztünk összeválogatni a legérdekesebbeket a hónapban.

Május hatodikán pénteken az A38 hajón tetőteraszán ingyenes koncertet ad este héttől a hazai Dope Calypso, a svéd Kid Galahad és az osztrák Solar Blaze. Kelemen László és Sarkadi Miklós gitárosok mögött az együttes újonca, Vasaló Ádám dobos teszi ezentúl teljessé a fellépéseiket. Az együttes nagy lelkesedéssel és gyors iramban készíti az új számokat, melyekből már össze is jött a harmadik albumra való, amit majd a nyár folyamán fognak rögzíteni.

Szintén hatodikán este adja nyárindító szabadtéri koncertjét az Irie Maffia. Az együttes fennállásának tavalyi, tízedik éve volt talán az eddigi legmozgalmasabb és legsikeresebb az összes közül. A banda tagjai tehát mind nagyon lelkesek és teljes erőbedobással készülnek a nyári fesztiválözönre. Az Irie Maffia előtt a lemezbemutatóra készülő fiatal budapesti zenekar a Mörk fog fellépni.

Május hetedike, Óbuda Napja alkalmából a Szentlélek téren lép fel az Ivan & The Parazol délután fél négytől, akiket a 30Y követ majd a szabadtéri színpadon. A közeli Csobánka téren este hattól az Anna and The Barbies fog a legöregebb fővárosi városrész tiszteletére szóló napon ingyenes koncertet adni.

Péntek 13-án este a Müsziben egy szemtelenül fiatal feltörekvő magyar DJ látja vendégül kedvelt hazai lemezlovasait egy közös party erejéig. A Marcel Zavodi Invites rendezvénysorozat első állomásán Marcel meghívottja Dublic lesz. Závodi Marcelről annyit érdemes tudni, hogy ugyan még középiskolába jár, de olyan érzékkel nyúl a zenéhez, mintha már sok-sok éve főállásban foglalkozna az elektronikus zenével. Marcel különféle remixeit és saját számait főleg trap és future house stílusban, igen változatos és üde egyedi stílusban készíti el. A Tóth ikrek duója alkotta Dublicot ma már senkinek sem kell bemutatni hiszen az utóbbi években hazánk egyik legnépszerűbb elektronikus zenei előadójává vált.

Az elektronikus zenétől eltávolodva ugyan, viszont továbbra is a feltörekvő tehetségeknél és május 13-ánál maradva, a Dürer Kert szolgálhat érdekes programmal az újdonságokra nyitott rockerek számára. A magyar metalcore és hardcore szintér fiatal tehetségeinek bátorítására és természetesen elsődlegesen a mindig lelkes közönség szórakoztatására természetesen a múfaj rutinos vén rókái is fel fognak lépni a színpadon. Közülük talán a legismertebb, de biztosan a legrégebbi zenekar a rendkívül energikus, zenéjében metal és hardcore elemeket vegyítő Billog lesz. A Billog legutóbbi albuma Waste of Time címmel idén februárban jelent meg. Az est többi fellépői a Begotten Silence, a Nice One Babe, a Dreadwolf, a Dolor és a New Inside lesznek.

Május 13-án és 14-én a város legnagyobb szabadtéri buliját vélhetően a Punnany Massif nyárindító hétvégéje fogja hozni. Az első albumukkal tíz évvel ezelőtt felttűnt zenekar mára az ország egyik legkeresettebb fesztiválzenekarává vált. Az együttes a korábbi folyamatos turnézás helyett az idei évben több időt szeretne a stúdióban tölteni és elkészíteni legújabb albumukat. Az együttes tehát azt ígéri, hogy az idei év során a fesztivál-zsibbadtság és a koncertturné-nyűg egy cseppet sem fog érződni rajtuk, mert a kevesebb fellépésüket még jobban oda teszik majd.

Azoknak, akiknek nem volt elég a péntek 13-án a trappelésből, vagy csak túl babonásak voltak ahhoz, hogy elmenjenek a bulira, egy héttel később, május 20-án a G3 klubban bepótolhatják majd. A Göbör Klub Black Trap bulisorozatának ötödik állomására a stílus egyik hazánkban igen kedvelt előadójának számító, belga-kanadai John De Buck, aka. Apashe fog érkezni. A trap, hip-hop szcéna hazai előadói közül Adam Ajkay, DJ N1CE, illetve a soproni illetőségű TDS fogják szolgáltatni a fel- és levezetést a party külföldi sztárja és a közönség számára.

Május 20-án is lesz természetesen lehetőség szabadtéri koncertre menni, melyek közül én a Barba Negra Trackben tartandót szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Jól tudjuk, hogy ha egy magyar együttes bejelenti, hogy abbahagyják a zenélést, akkor az általában azt jelenti, hogy ezentúl már csak válogatás albumot adnak majd ki, és évente legfeljebb négy-öt búcsúkoncerten lehet majd látni őket. Az egyik ilyen rendszeresen búcsúkoncertező legendás zenekar a Subscribe, amely az említett pénteki napon ezúttal nem a saját, hanem a Rage Against The Machine munkásságáról fog megemlékezni dalaikkal a színpadon.

A május 21-ei szabadtéri koncertekről két, a maga nemében egyedülálló és történelmi sikereknek örvendő zenakar fog gondoskodni. A Barba Negra Trackben az Alvin és a Mókusok fognak fergeteges punk bulit csapni. A híd túloldalán lévő másik népszerű szabadtéri szórakozóhelyen – a Budapest Parkban -, Alvinékkal egyidőben a Belgáékra lehet majd tombolni.

Május 28-án igazán csodálatos környezetben ünnepelhetjük meg egy szabadtéri bulival a fesztiválszezon beköszöntét. A Normafa Open Air idei évadnyitó rendezvénye Palotai Zsolt 55. születésnapi bulija is egyben. A vetarán magyar DJ tiszteletére a szlovák Subtension is fellép majd az est folyamán.