Négy példa az alternatív popzenére - Socfest

Négy példa az alternatív popzenére

Olvasási idő: 2 perc
Friss és izgalmas gitárzenék az underground pop-rock határvidékéről. November 30-án három társával együtt mutatja meg a budapesti Óriás, mennyiféleképpen lehet értelmezni a dallam- és dalközpontú muzsikát.


[facebook_event id=280807615372160 float=right] Majd’ három hónapos kihagyás után dörrenti meg újra a hangfalakat Budapesten az odalépősen érzelmes Óriás. A kisebb szünet alatt persze lázasan serénykedtek a nagynövésűek. Belekezdtek a jövő tavaszra tervezett harmadik nagylemezük munkálataiba. A Helyet tudni című beharangozó dal már napvilágot látott, ezen kívül még egy új nóta és egy klip alkotja majd az őszi menüt, amíg a csapat a háttérben tovább kovácsolja az új anyag további számait, és folytatja vidéki turnéját. Vigyázat! A jól bevált “koncertkedvenceken” túl a zenekar további újdonságokat is tesztelhet, valamint nem várt vendégek is feltűnhetnek a színpadon.

A hat fős Képzelt Város zenéjére egyformán jellemzőek a lebegő témák és a lendületes,
dinamikus kitörések. A nyugodt-nyugtalan gitárok mellett a billentyű és a cselló
is domináns szerepet játszik hangzásukban, kiemelve őket a post-rock zenekarok
mezőnyéből. A banda 2011 telén kezdte el második nagylemezének felvételét a budapesti
Metropol Stúdióban. Az album 2012 áprilisában jelent meg Hélium címen, szintén szerzői
kiadásban. Ingyenesen letölthető a kepzeltvaros.hu oldalról. 2012 nyarán a zenekar
fellépett a Fishing on Orfűn, a Föld-Föld Fesztiválon és a Fekete Zaj Fesztiválon is.

Közvetlenül a Dürer-beli koncert előtti napokban jelenik meg a háromtagú Konyha együttes debütáló lemeze. A koszos-garázsos-retrós megszólalást fifikás szövegekkel ötvöző csapat legutóbbi, Kiskifli című dala az egyetemi kollégium-folyosók slágerévé vált “Eljött a pillanat / Ma kirúgom a csajomat / Ugye hoztál fogkefét?” soraival és pofátlanul egyszerű, punkos rockandrolljával. A stúdió falai közül frissen kiszabadult csapat a lemez
csaknem teljes anyagát bemutatja a 30-ai koncerten, ahol a tervek szerint már kapható is lesz a “Konyhanyelv” névre keresztelt korong.

Az Esti Kornél zenekar dalszerző-gitárosa, Lázár Domokos új együttest indított útjára színművész szakos barátnőjével, Ács Eszterrel. A Pegazusok Nem Léteznek nyáron vette fel első EP-jét, amelyen négy dal kapott helyet – a Kiadó című szerzeményhez pedig már klip is készült. “Dalainkban próbálunk őszintén beszélni az emberek közti kapcsolatokról, a belső félelmekről, a másik elvesztésének fájdalmáról vagy éppen megtalálásának felemelő érzéséről. A hangulatot minimális hangszereléssel, monoton zenei alapokkal, a lehető legletisztultabban szeretnénk közvetíteni.” – mondja a frontember.

21:00 Konyha
22:15 Óriás