Nélkülük a Nirvana sem lenne az, ami - Socfest

Nélkülük a Nirvana sem lenne az, ami

Olvasási idő: 2 perc

A zenekar, ami nélkül nincsen grunge, a Nirvana sem az lenne, ami lett. A Melvins mellett a seattle-i rock legfontosabb ősegyüttese, a Mudhoney Magyarországon! Nyári európai turnéján az olyan fesztiválok mellett, mint a barcelonai Primavera Sound vagy a katowicei OFF, az A38 Hajón is fellép július 29-én.

Nehéz – bár persze nem lehetetlen – fontosabb, máig aktív zenekart mondani az elmúlt harminc év amerikai rockzenéjéből, mint a Mudhoney. Ha a seattle-i kvartett nem is lett olyan híres, mint a szorosan a nyomában érkező Nirvana, a Pearl Jam vagy a Soundgarden, de a Melvinsszel együtt kulcsszerepe volt abban, hogy a grunge mint műfaj egyáltalán létrejöhetett.

Maga Kurt Cobain nyilatkozta még egykor, hogy mekkora hatása volt a Mudhoney első, teljesen elszállt zaj-punk-blues EP-jének a Nirvana hangzására. Ha nincs a Mudhoney, a legendás seattle-i kiadó, a Nirvana felfedezője, a Sub Pop biztosan tönkremegy, még mielőtt Cobainék egyetlen hangot is felvettek volna náluk. A Dave Grohlt megelőző dobosínségben a Mudhoney-dobos, Dan Peters is játszott a Nirvanában. A két Mudhoney-alapító, Mark Arm és Steve Turner előző zenekara, a nyolcvanas években aktív Green River kultikus tiszteletnek örvendett a New Seattle Sound (azaz a grunge) képviselői között.

A Melvins mellett a Mudhoney dolgozta ki azt a stonerből, zajrockból, posztpunkból, metálból és pszichedéliából összegyúrt, jellegzetes hangzást, ami aztán Seattle védjegyévé vált. Ahogy annyi más zenekar, az első sikerek után a Mudhoney is elhagyta a Sub Pop kiadót – hogy aztán évek, évtizedek múltán visszatérjen. A Mudhoney három éve ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját – akkor új lemezt is kiadott.

Ezúttal a Mudhoney ismét európai turnéra indul, és nagy fesztiválfellépések (például a barcelonai Primavera Sound vagy a katowicei OFF) mellé befér pár súlyos klubzúzda, mint például az A38 Hajón is.

Az amerikai banda mellett a Run Over Dogs lép fel. Mondták már őket az ország legőszintébb, leghangosabb zenekarának, de ha róluk van szó, az egyik legkiemelkedőbb itthoni koncertzenekarról beszélünk. A színpadon a kitekert, fuzzos témák, pszichedelikus riffek dominálnak, zenéjüket leginkább a desert rock stíluselemeivel lehet körülírni.

Első nagylemezüket, a 2013 végén megjelent Noxious Foodiest több meghatározó zenei portál is az év legjobb hazai lemezei közé választotta, a Németh Jucival közösen felvett Our Love videoklipje pedig ugyanebben az évben nem csak az egyik legjobb, de több zenei platformon is a legjobb klip címet nyerte el. 2014-ben egy 25 napos nyugat-európai turnén vettek részt, ahol London és Liverpool legmenőbb klubjai mellett felléptek Párizsban, Berlinben, Bernben, Prágában és több kisebb, külföldi városban.

A zenekar 2012-ben az R33, majd 2013-ban az A38 Hajó Talentométer elnevezésű tehetségkutatóján is első helyet ért el. A hazai fesztiválok mellett a zenekar meghívást kapott Csehország legnagyobb könnyűzenei fesztiváljára, Rock for People-re is.

A második nagylemez bemutatója éppen az A38 Hajón volt, idén tavasszal pedig egyhónapos amerikai turnéra indul a Run Over Dogs.