Télűző bulik februárra - Socfest

Télűző bulik februárra

Olvasási idő: 3 perc

A tél utolsó hónapja hagyományosan a farsangi bálok időszaka. A szokás azon ősi rituálékból eredeztethető, melyek célja az időjárás befolyásolása volt. Következzen hát pár olyan zenés társasági esemény, melyeken alkalmunk nyílik a tél elűzésének céljából táncra perdülni.

Február 6-án szombaton a Vágtázó Halottkémek fogja felébreszteni a téli időszakban szunnyadó őserőt a Dürer Kertben tartandó koncertjén. A tél sötétjéből a tavaszi fényességbe az Ébrenálmodók Rituális Színház igyekszik majd átvezetni a közönséget különféle sámánisztikus rítusok és táncok segítségével. Az est vendégzenekarai a String Theory és a Periphelion lesznek.

Február első szombatján az egyik legeredetibb magyar zenekar, a Mayberian Sansküllotts első egész estés koncertjére várnak mindenkit szeretettel az A38 hajóra. A Csordás Zita és Balogh Gallus öt évvel ezelőtt megalakult duójából Hromkó István dobos, valamint Szigeti Árpád basszeros jóvoltából zenekarrá bővült formáció összetéveszthetetlen és minőségi egyedi hangzást hozott létre, amihez mára hallgatóságot is sikerült találni. Az est másik fellépője a szintén kísérletező szellemiségben alkotó Musica Moralia. Az egyszemélyes formáció alapvetően húros hangszerek használatával igyekszik a zenei kereteket kitágítva és azt különféle zajokkal ötvözve érzelmeket kelteni hallgatóságában. A koncert ingyenesen látogatható.

A tavaszköszöntés időszakához természetesen a szerelem is hozzátartozik, hiszen abból ered maga a születés is. A szerelem ünnepének tekinthető a Bálint napi hagyományok modernkori csökevénye a február 14-én tomboló Valentin Nap is. A zene szerelmesei közül a szerelem ünnepét megelőző éjszaka elsősorban a techno, illetve a psytrance iránt erős érzelmeket tápláló embereknek lesz különösen csábító. Február második szombatján a július végén megrendezésre kerülő Transylvaliens fesztivál budapesti promó partyja igyekszik majd a zene segítségével szétfeszíteni a racionalitás kereteit. Az R33-ban megrendezésre kerülő bulin a román Psylev és Lygos után ATMA, majd pedig a Imaginarium, és Sonic Entity fognak majd zenélni.

Szintén ezen az estén a techno, illetve minimal műfajok iránt elkötelezett egyéneknek igyekeznek majd kedvére tenni a Corvintető szervezői. A műfaj nagy öregjének számító Gavin Lynch tíz évvel ezelőtt hozta létre Matador nevű projektjét. Matador egyre inkább kezd ismertté vállni, miután mind jobban sikerül kialakítania saját, egyedi hangzását, ami valljuk be nem egyszerű dolog, egy ennyire jellegzetes, behatárolt és lecsupaszított műfajban, mint amilyen a mai techno.

Február 19-én, péntek este az Akvárium Klubban várják szeretettel a drum & bass zenei stílus kedvelőit. A műfaj számos külföldi és hazai Dj-je ezúttal abból az alkalomból fog „dob és basszus” zenéket játszani, mert húsz évvel ezelőtt történt meg először hazánkban, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban egy egész estén át csak ilyen zenéket hallhatott a közönség Palotai Zsolt jóvoltából. Az esemény húsz év távlatából szimbolikus jelentőséggel bír és a magyar drum & bass születéseként emlegetik. A magyar dnb huszadik szülinapi buliján a műfaj elmúlt két évtizedének kedvelt hazai lemezlovasai mellett, határainkon túlról a brit Wilkinson és Break, a holland Pythius és az ír Zero T fognak majd zenélni. Az est főszervezője természetesen a Bladerunnaz kollektíva lesz.

Február 20-án a goa.hu közösség rendezi meg hivatalos 16. születésnapi partyját a Dürer Kertben. Az est sztárvendégei a macedón Egorythmia, a brazil Waio. az olasz Menterama, a német Papyo Rafiky, valamint a műfaj hazai nagy öregje Para Halu lesznek. A bulin a szervezők igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni a dekorációra és a látványelemekre, előbbiek közül külön kiemelendő az a baráti gesztus, hogy az elmúlt 16 év bulifotó-terméséből a folyosón kialakított tablójáról bárki hazaviheti a róla készült fotókat.

A természet újjászületése kapcsán spirituálisan igen meghatározó utolsó téli hónap lezárása is hasonlóan transzcendentális lesz ahhoz, ahogy indult. Az „átlépést” a sötétből a fénybe a Trafó ELECTRIFY sorozatának kilencedik eseményén fellépő Aïsha Devi, nepáli gyökerű producer-énekesnő egyedi hangzásvilágú muzsikája segíti.  Az est másik fellépőjének, a norvég származású TCF zenei kompozíciói már sokkal keményebbek és precízebbek lesznek, melyekbe a holland hardstyletól kezdve, a brit hardcoreon át, az ambienten keresztül rengeteg minden belefér, amit csak a virtuális hangszerek létrehozni képesek. Az est harmadik fellépője, az elmúlt tíz évben több mint húsz lemezt jegyző, londoni Helm. Luke Younger (Helm) tavaly megjelent Olympic Mess című albuma industrial és dub techno stíluselemekből hozza létre euforikus élményt nyújtó, zörejekben bővelkedő zenei világát.