Megjelent Hámori Gabriella első nagylemeze - Socfest

Megjelent Hámori Gabriella első nagylemeze

Olvasási idő: 2 perc

Hámori Gabriella bemutatkozása popénekesnőként valójában a Jászai Mari-díjas színésznő és Poniklo Imre zenész közös munkájának gyümölcse. Az első nagylemez október 13-án jelenik meg, Nem örmény népzene címmel. A lemezből október 16-án, csütörtökön ízelítőt hallhatnak a Musicland lemezboltban, a VII. kerületi Almássy téren.

A pályafutása elején közönségfilmek révén ismertté vált színésznő gyakran nem könnyedén besorolható, erőteljes karaktereket testesít meg a színpadon. Tíz éve az Örkény István Színház tagja, de az utóbbi időkben viszonylag keveset szerepelt a hazai közönség előtt – forgatott New Yorkban, a Szputnyik Hajózási Társasággal töltött egy évadot, az elmúlt egy esztendőben pedig Berlin egyik legendás színházában, a Volksbühnén dolgozott. A közelmúltban számos nemzetközi fesztiválon elnyerte a legjobb színésznő díját A vizsga című filmben nyújtott alakításáért.

Fotó_ Tihanyi AnnaPoniklo Imre dalszerző-frontemberként már 2000 óta vezeti az Amber Smith zenekart, amellyel Európa több országában, Japánban és az USA-ban is fellépett, 2009-ben pedig a Fonogram-díjat is elnyerte az Introspective című lemezért. Alkotó- és zenésztársa volt Yonderboi-nak is a 2005-ös Splendid Isolation albumon és annak 2006-2007-es turnéján.

Hámori Gabriella és Poniklo Imre 2012-ben találkoztak, amikor a zenész egy akusztikus estjére hívta meg a színésznőt egy dal erejéig. Akkoriban született meg az ötlet, hogy saját számokat írjanak, de csak egy évvel később, 2013 őszén kezdtek el közösen dolgozni (a szintén Amber Smith-es Bátor Bence dobos, és a basszusgitáros Bognár Zoltán segítségével), és idén tavaszra állt össze egy teljes lemeznyi anyag.

„Nem vagyok énekesnő, de ezúttal színésznő sem. Jelenleg csak olyan dolgokat szeretek kipróbálni, amelyekből nem tudom, hogy mi lesz – nem szeretnék biztosra menni. Imrével egy éve küldözgettünk egymásnak dallamokat, aztán egyszer csak felgyorsult a folyamat, elkészült a Máshol ébredsz fel című bemutatkozó számunk, és született még sok más, különféle atmoszférájú dal. Most kerülök egyre közelebb ahhoz, hogy ráérezzek, hogyan lehetséges megtölteni mindezt a hangommal, és szeretném – amennyire csak lehet – szabadon kezelni az ügyet. A kísérlethez a legjobb emberekre találtam.” – mondta Gabi.

„Sok szempontból egészen más Gabival dolgozni, mint bárkivel, akivel eddig együtt zenéltem. Nem csak a nyilvánvaló okokból – mert Berlinben él, és mert elsősorban színésznő – , de pontosan azért is, mert azelőtt sosem vett részt még ilyesmi popzenei produkcióban, és teljesen máshogyan áll hozza az alkotói folyamathoz, mint egy zenész. Bár régóta zenélek, én mindig is inkább kívülállóként tekintettem magamra, aki sosem szerette a szakmázást, vagy, hogy mit várnának el, inkább ösztönösen követem, amit az énem diktál művészileg. Jó pár dologban el is térünk egymástól, épp emiatt szerintem elég izgalmas és érdekes dalok születtek.” – tette hozzá Imre.