Man Eats-a mainstreammentes chill - Socfest

Man Eats-a mainstreammentes chill

Olvasási idő: 2 perc

Két fiatal srác egy rendkívül szokatlan névvel, kellemesen nyugis zenével. A Man Eats Twenty Two Live Scorpions formáció tagjaival, Sanyival (26) és Ádámmal (31) beszélgettem a megalakulásukról, a zenéről, a tervekről.

SF: Hű, elég érdekes és jó hosszú nevetek van. Hát ez meg honnan jött?

Ádám: Néhány évvel ezelőtt láttam egy videót, amiben egy arab férfi megevett 22 élő skorpiót, gyakorlatilag a videó címe ez volt: „Man Eats 22 Live Scorpions”. Végül a „22” át lett írva „Twenty2”-ra, így jöttünk létre.

Sanyi: Ez egy spontán dolog, ami megtetszett. Egyébként is az IDM műfajban jellemzőek a fura megnevezések, előadók, számcímek.

SF: Hogyan és mikor jött az ötlet, hogy összeálljatok, vagy egyáltalán elkezdjetek foglalkozni a zenével?

Sanyi: Az elektronikus zene világába egy régi zenész ismerősöm által kerültem. A ManEats-szel 2011 nyarán indultunk. Régóta jó barátok vagyunk, és rájöttünk, hogy ugyanolyan a zenei ízlésünk. Ádi is kedvet kapott a zenéléshez, kiderült, hogy van pár lemeze…- a lemezgyűjtés mindkettőnk szenvedélye.

SF: Mi a célotok a zenéléssel?

Sanyi: A kísérleti elektronikát elültetni a mainstream által befolyásolt emberek agyába, és egy új perspektívát mutatni nekik, vagy legalább, ha ez nem működik azt a szűkebb réteget megtalálni, akik szeretik ezt a fajta élvezetet.

SF: Meséljetek pár szót a zenei stílusosotokról!

Ádám: Sajnos sokan összekeverik az elektronikus zene fogalmát a technóval, ezért inkább azt mondom, hogy mi experimentális zenét játszunk. Zene, ami nem a testedet, hanem az agyadat mozgatja meg.

Sanyi: A muzsikánk valójában az IDM stílus alá tartozik, amely műfaji kötöttségektől mentes, kísérletezőbb jellegű elektronika. Amit csinálunk az a technónak egy chillesebb válfaja, intelligens tánczene.

SF: Mondjátok, ti tanultátok valahol a zenélést, dj-kedést?

Sanyi: Egy régi barátság révén szerettem bele a lemezjátszóba, a hangulatba, amit a vinyl nyújt, úgyhogy elkezdtem gyakorolni, majd később ennek Ádi sem tudott ellenállni.

Ádám: Így van, ezt autodidakta módon lehet leginkább megtanulni, sok zenét kell hallgatni, ismerni, szeretni.

SF:  Gondolkodtok saját zenében?

Ádám: Rengeteg ötlet van már lementve gépre, ezeken dolgozunk. Kicsit kilógunk a sorból, mert mások laptopról és CD-ről szolgáltatják a zenét, mi analóg módon, lemezen szeretnénk megjelentetni az első felvételeket.

Sanyi: Szeretnénk megőrizni a lemezek által a hang régiségét. Tiszteletben tartjuk a hagyományokat, amikor még nem állt rendelkezésre a digitális világ nyújtotta technika.

SF: Mikor és hol láthatunk benneteket? Úgy tudom, gyakori vendégei vagytok a Plug& Lay nevezetű chilles megmozdulásnak.

Ádám: Igen, körülbelül egy éve ismerjük a program szervezőit, általuk felléptünk már a Cökxpônban és a Tilos Rádióban is. Az utóbbi időben pedig az Akváriumban lazítottuk el az embereket.

Sanyi: Legközelebb pedig a Beertok fesztiválon zenélünk. Egyébként a szervezőknek köszönhetjük első fellépésünket; Buddhasmile-nak, Gerőnek, Bogumilnak. A fesztiválon a Plug & Lay keretén belül leszünk. Jelenleg stúdiómunka folyik, dogozunk a saját lemezünkön, úgyhogy a közeljövőben csak 1-2 rádiós megszólalás várható.

SF: Beszéljetek kicsit az aktuális terveitekről! Mi is az a Tűalatt?

Ádám: Van egy olyan terv, hogy a Beertokra viszünk saját számot, dublatet. A másik ötlet a fesztiválra, hogy a projektoron 20-as évekbeli vintage pornót vetítünk.

Sanyi: Ezenkívül promóciós dokumentációt készítünk majd, amit mintegy bemutatkozási célból terjesztünk.

Ádám: A Tűalatt egy olyan nonprofit szervezet, ahol az igényes underground szcéna megoszthatja a zenéjét. Az Ambivalent ötletünk is ez alá tartozik. Sok olyan mix készül, amit a “tribute” kifejezéssel illetnek, mi kitaláltunk helyette egy másik nevet, az Ambivalentet, amelynek lényege a tisztelgés a zenészek munkássága előtt. Minden egyes mix egy-egy előadó repertoárját tartalmazza.

Itt meg tudjátok hallgatni az egyik mixüket: http://soundcloud.com/tualatt/tilos-radio-00-00-01

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!