Márciusi koncertek a Nőnap jegyében - Socfest

Márciusi koncertek a Nőnap jegyében

Olvasási idő: 3 perc

Március első hétvégéjén ismét Nőnapot tartunk, így ennek tiszteletére, szubjektív buli- és koncertajánlónkban a gyengébbik nem jeles előadóinak budapesti fellépéseiből szemezgetünk.

Március 3-án a Dürer Kertben lép fel az amerikai származású énekesnő, Jarboe La Salle Devereaux. Jarboe több mint harminc évvel ezelőtt kezdte énekesi pályáját a Swansszel, később pedig a Jesuval vagy a Neurosisszal adott ki közös albumot. Jarboe Budapesten a Portisheaddel, a Liveval és Morrisseyjel is együtt dolgozó Helen Moneyval fog fellépni. Jarboe (általában) törékeny, fátyolos énekhangja nem éppen a popzenei témavilágból építkezik. Jarboe jellemzően lassú, mély, nyomasztó és depresszív dalaiban, az emberi lélekfájdalom teljes skáláját igyekszik kiénekelni. A koncertet fokozottan csak olyanoknak ajánlom, akik érzelmileg képesek feszegetni saját határaikat, a zenére pedig nem kizárólag, mint örömforrásra gondolnak hanem, mint olyan jelenségre is, amely hallószervük segítségével érzelmeik mind mélyebb megélésében segít őket. Jarboe zeneterápiájához a felvezetést Makó Dávid egyszemélyes blues projektje, a The Devil’s Trade fogja szolgáltatni. A koncertre tehát érkezzünk időben, mert vétek lenne kihagyni a lehetőséget, hogy a magyar country-blues egyik legegyedibb előadója jóvoltából már Jarboe meghallgatása előtt lepaktáljunk az ördöggel.

http://thelivingjarboe.com

Március 6-án este szintén a Dürerben lesz lehetősége a gyengébbik nem énekhangját a keményebb zenével ötvöző hangzás kedvelőinek koncertéhségük csillapítására. Mivel az est első számú fellépője, a kaliforniai Otep az összes európai fellépését lemondta, a metalheadek számára a kanadai The Agonist lesz a főfogás. Az agonistákat tíz év után elhagyó, legendás alapító énekesnő, Alissa White-Gluz (Arch Enemy, Kamelot) helyébe egy éve lépett Vicky Psarakis a lelkes magyar közönség előtt bizonyíthatja, hogy képes elérni az elődje által hozott szintet. Az új énekesnő kvalitásairól a 2015-ben megjelent Eye of Providence című albumot meghallgatva bárki meggyőződhet. Bár az est másik két külföldi new metal zenekarában, az olasz Feriumban és a holland Selfmachineben már teljesen egyoldalú az ivararány, a dallamosabb és érzelmesebb vokális részek az ő refrénjeikben is rendre felcsendülnek.

Március 11-én este 8 órától az A38-on lép színpadra az angol énekesnő, Gemma Ray. A Berlinben élő énekesnő tavalyi albuma, a Milk for Your Motors kedvező fogadtatásban részesült, nemcsak a rajongók, de a kritikusok részéről is. Az új album számai a Gemma Raytől megszokott stílusban íródtak, a Tarantino filmek zenei világával rokonítható, melankolikus, bluesos, retro-popos hangzást viszi tovább. Az este másik sztárja az ausztrál Ned Collette, aki férfi létére hasonlóan érzelmes és érzékeny retro-pop és indie-rock stílusú dalokat ad elő, mint a brit énekesnő, akivel megosztja a hajó színpadát. Ned Collette szintén a 2014-es, Networking in Purgatory című albumát fogja előadni zenekarával.

Március 17-én este 8 órától az Akvárium Nagy Halljában indítja európai turnéját a hazánkban már többszörösen visszaeső fellépőnek számító Parov Stelar Band. Az 1974-es születésű osztrák Marcus Füreder 24 évesen alapította meg a jelenleg 9 tagból álló zenekart. A banda 41 éves producer és DJ frontembere, Parov Stelar néven tolja bandája szekerét, amellyel az elektroswing műfajban taposta ki azt a keréknyomot, amelyen egyre többen szeretnék követni őket. A sógorok hazánkban legkedveltebb fesztiválzenekarának tavaszi fővárosi koncertjének belépőjegyárának kicsengetéséhez mélyen a zsebébe kell nyúlnia a rajongóknak. A koncert anyagi vonzatainak szelektáló körülményei ellenére is jól teszik azok, akik ezt képesek vállalni, ha már jó előre megérkeznek a helyszínre, hogy biztosan be is tudjanak jutni.

http://www.parovstelar.com

Március 18-án este 8 órától az Artemovszk rendezvényhajón ad koncertet az orosz-amerikai elektro-goth énekesnő Zola Jesus. A Názáreti Jézus és Emil Zola neveiből magának művésznevet faragó, 25 éves Nika Roza Danilova zenéjére saját bevallása szerint Karlheinz Stockhausen, Kate Bush, Alica Keys és Tina Turner is hatással van. Zola Jesus számait egyedi énekhangja mellett az elektronikára és a vonós hengszerekre épülő zenei világ teszi egyedivé. A koncertre kilátogatók többségében a 2014-es Taiga című album számaira ringatózhatnak majd a hajó gyomrában.

http://www.zolajesus.com

Március 26-án este nyolctól az Akvárium klubban vendégfellépőkkel és Anima-akusztikkal kiegészülve mutatja be új nagylemezét a 21 éves Anima Sound System. Az együttessel együtt lépett felnőttkorba és vált a világ összes országában büntethetővé Prieger Fanni énekesnő, (az alapítótag Prieger Zsolt lánya), aki még kislányként énekelte Tekerd című slágerüket. Itt az ideje tehát, hogy a rajongók is felnőjenek végre, és maguk mögött hagyják a Bognár Szilvi távozása után évekkel ezelőtt szívükben maradt, sértődött nosztalgiát. Azok számára, akik eddig nem ismerték volna az Anima Sound Systemet pedig itt egy kiváló lehetőség arra, hogy a tavaly megjelent, Gravity and Grace című albumuk felől elindulva, prekoncepciók nélkül közelítsenek a zenéjük felé. Akik képesnek tartják magukat erre, azok garantáltan jól fogják érezni magukat.

Mindenkinek boldog Nőnapot és kellemes programokat hozzá!