Melyik a legvidámabb zene? - Socfest

Melyik a legvidámabb zene?

Olvasási idő: 2 perc

A zene bizonyítottan hat az ember szervezetére és hatásairól már írtunk korábban. De mitől lesz vidám egy dal és melyik a legvidámabb zene? A megoldáshoz már egy matematikai képlet is készült.

Egy boldog hangzású dalnak két fő feltétele van: a dúr hangnem (major key) és a gyors tempó. A dalszöveg témája is szempont, de mivel első sorban a hangzásra figyelünk és egy instrumentális szám is képes érzelmi hatást kiváltani nem mindig számít a szöveg tematikája.

A "Feel Good Formula" segít minden dal boldogságérték számításában.Jacob Jolij, neurológus 2016-ban publikált egy kutatást, ami még pontosabb adatokat ad arról, hogy mitől érzünk boldognak egy dalt. Egy átlagos popszám 118 BPM-el (beats per minute – percenkénti ütésszám) szól és egy 150 BPM fölötti dalt már elég pörgősnek érzünk.

Jacob Jolij kutatásának részeként 2000 embertől érdeklődtek azokról a dalokról, amik szerintük a legvidámabbak. A technikai feltételeknek megfelelő zenék közül a Queen Don’t Stop Me Now nyert, a megkérdezettek kétharmada szavazott rá. Ez a szám a maga 156 BPM-jével elég pörgős és F dúrban van

Ez nem minden! A neurológus egy teljes képlettel állt elő a boldogság-faktor értékelésére. Ez lett a „Feel Good Formula”:

Értékelés = 60 + (0.00165 * BPM – 120)^2 + (4.376 * Major) + 0.78 * nChords – (Major * nChords)

A BPM helyére kerül az adott szám percekénti ütésszáma. A Major értéke 1, ha dúr skálán és 0, ha moll skálán szól a dal. Az nChords pedig az akkordok számát jelenti. A képlet szerint az Electric Light Orchestra Mr. Blue Sky című száma a Queen-el együtt az élen jár, ha kell egy gyors hangulatjavítás. Egy teljes lista a számítás alapján ezen az oldalon található.

Természetesen ezek csak matematikai adatok és érdekességek, a személyes benyomásainkat nehéz számszerűsíteni. Minden kultúrának és embernek saját ízlése és választéka van, de részemről megérdemli a Don’t Stop Me Now az első helyet.