Miért tűnnek egyformának a popzenék? - Socfest

Miért tűnnek egyformának a popzenék?

Olvasási idő: 2 perc

Minden popzene ugyanolyannak tűnik mostanában. Nem arról van szó, hogy „bezzeg a mi időnkben jobb volt a zene”, hanem tényekről. Ha készen állsz megismerni a zeneipar rideg valóságát, a Millennial Whoop-ot, olvass tovább.

Millennial Whoop

Millennial WhoopPatrick Metzger, zenész és termékmenedzser, a The Patterning nevű blogon tett közzé egy érdekes megfigyelést. Számos modern popsláger ugyanazt a rövid hangot tartalmazza. A bal oldali képen láthatjátok a bűnöst: a Millennial Whoop. Ez egy aprócska ugrásnak tűnik a kottán, ami általában egy „Oh” vagy „Wa-oh” formában hallható. Legszembetűnőbb példája Katy Perry California Gurls című száma (0:50-től):

Ez a szám konkrétan egy tucat Millennial Whoop-al kezdődik:

És ez az egész olyan komoly, hogy nem egy esetben plagizálás címszóval álltak bíróság elé zenészek miatta. Ally Burnett, aki a fentebb hallható „AH, It’s a Love Song” című számot írta, beperelte Carly Rae Jepsen és Adam Young zenészeket, mert az ő „Good Time” című számuk is gyanúsan ugyanúgy kezdődik.

50 évnyi kutatás

Egy a Scientific Reports-ban megjelent kutatás szerint egyre kevesebb a változatosság a popzenében. 1955 és 2010 között végeztek méréseket, 464 411 zeneszám feldolgozásával. Eredményeik szerint csökken a felhasznált hangok diverzitása, egyre többször találkozhatunk ugyanazzal a hangsorral, a hangszínek skálája is összeszűkült, de a hangerő nőtt. Ez az eredmény is jelzi, hogy a Millennial Whoop tényleg egy halom zeneszámban megjelenhet.

Szeretjük a mintákat és az ismerős dolgokat

Az ember szereti az ismerős dolgokat és szeretünk rendet és mintákat találni. Ha egy halom színes doboz szépen rendezve van egy polcon vagy egy fix mintát követnek, az egyfajta elégedettséggel tölti el az embert, ahhoz képest, ha összevissza állnak véletlenszerű sorrendben. A másik dolog, hogy a készítőknek is egyszerűbb feldolgozni a már befutott dolgokat. Gondoljunk például a Google Play áruházban található teljesen ugyanolyan applikációkra.
Ha érdekel ez a gondolatmenet nem csak a zene világában, hanem úgy általában a világban, akkor ajánlom ezt a filmet: