Monty Python vígoratórium az Arénában - Socfest

Monty Python vígoratórium az Arénában

Olvasási idő: 2 perc

2007-ben a kanadai Luminato Művészeti Fesztiválon tartották a Monty Python, saját bevallása szerint legjobb filmjének, a Brian életének oratóriumi feldolgozásának premierjét, Not the Messiah (He’s a Very Naughty Boy) címmel. 2015. május 31-én a Papp László Sportarénában mutatják be Eric Idle és John Du Prez művének magyar nyelvű változatát, Nem a Messiás (csak egy nagyon haszontalan fiú) címmel.

A történet főhőse Brian Cohen, aki Betlehemben Jézussal egyidőben, a szomszédos pajtában látta meg a napvilágot. A napkeletről érkező bölcsek elsőre el is tévesztik a házszámot és Cohen mamát halmozzák el ajándékaikkal. A tévedésre azonban pillanatokon belül fény derül és Mandy Cohen arany, tömjén és mirha nélkül éli tovább csóró kis életét egyetlen fiával. Brian élete azonban úgy alakul, hogy felnőtt korában ismét Messiást szeretnének látni benne az emberek, ezért elkezdik követni őt, ami egyre inkább próbára teszi a türelmét. A Monty Python a Brian Életében a Pilátus helytartó által kormányzott Judeába kalauzol minket, és egy olyan fergetegesen humoros alternatív történelmi valóságot mutat be, ami bár helyenként szürreálisnak tűnik, tulajdonképpen nem is áll olyan távol a korabeli (és a mai) emberek világától.

A nagyszabású produkció műfajilag meglehetősen kevert, Eric Idle például baroque ‘n’ roll-ként határozta meg művét. A vígoratórium muzikálisan egy klasszikus zenei darab, amelynek hazai változatában 5 szólista hallatja a hangját a főbb szerepekben, miközben a háttérből a mintegy 70 fős Dohnányi Zenekar és a közel 100 tagú Budapesti Akadémiai Kórustársaság szolgáltatja majd a zenei aláfestést. A címszereplő Brain Cohent Homonnay Zsolt, kedves édesanyját Mandy Cohent Janza Kata, forradalmár kedvesét, Judithot Heiter Melinda, a forradalomért a saját szexualitása terén is kiálló Stant, avagy Lorettát Hajdú Steve, a Júdea Népe Front vezetőjét Reget, illetve az elhíresült nevű római katonatisztet, Fikusz Kukiszt pedig Pintér Dömötör alakítja majd. A darabot Galla Miklós világoskék női estélyi ruhában, illetve egy római katona bőrébe bújva fogja narrálni, a műsor végén pedig elénekli majd a favágó dalt is, ha hihetünk az ígéretének. A darab magyar nyelvű budapesti premierjén Eric Idle is fellép majd, akinek ez lesz az első találkozása a magyar fővárossal és közönségével. Idle vígoratóriuma, amire munkái közül a legbüszkébb, George Frideric Handel A Messiás című darabjához hasonlóan használja a kórust, viszont a klasszikus zeneművekhez képest sokkal humorosabb szövegekkel operál. A Nem a Messiást a budapesti premiert követően egy országos turné keretén belül Debrecenben, Veszprémben, Pécsett, Győrött, Szegeden és Sopronban is bemutatják majd.